Η τεχνητή νοημοσύνη προβλέπει τον κίνδυνο δύσκολα ανιχνεύσιμου καρκίνου του παγκρέατος

Ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης χρησιμοποίησε ιατρικά αρχεία για να εντοπίσει άτομα με τον υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του παγκρέατος έως και τρία χρόνια πριν από τη διάγνωση σε μια πρόσφατη μελέτη.

 

Όταν ο καρκίνος του παγκρέατος διαγνωστεί έγκαιρα, περίπου το 44% των ασθενών επιβιώνει τουλάχιστον πέντε χρόνια, αλλά μόνο το 12% των περιπτώσεων διαγιγνώσκεται αρκετά νωρίς για αυτό το αποτέλεσμα. Όταν οι νεοδιαγνωσθέντες καρκίνοι του παγκρέατος έχουν ήδη δώσει μεταστάσεις, λιγότερο από το 10% των ασθενών είναι ακόμη ζωντανοί πέντε χρόνια αργότερα.

Ενώ υπάρχουν φθηνές εξετάσεις για την παρακολούθηση για καρκίνους του μαστού, του τραχήλου της μήτρας και του προστάτη, δεν υπάρχουν τέτοια εργαλεία για την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του παγκρέατος.

Χωρίς σαφή ένδειξη ότι κάποιος διατρέχει υψηλό κίνδυνο για καρκίνο του παγκρέατος, οι γιατροί δεν μπορούν να παραγγείλουν ακριβές εξετάσεις όπως αξονική τομογραφία (CT) ή μαγνητική τομογραφία (MRI) μόνο για προληπτικό έλεγχο, ανέφεραν οι ερευνητές στην έκθεσή τους που δημοσιεύτηκε στο Nature Medicine .

Το νέο τους εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης αναπτύχθηκε και εκπαιδεύτηκε χρησιμοποιώντας 9 εκατομμύρια αρχεία ασθενών από τη Δανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Έμαθε να εντοπίζει μοτίβα που υποδηλώνουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος μέσα στα επόμενα τρία χρόνια με βάση το εάν οι ασθενείς είχαν ορισμένες παθήσεις που εμφανίστηκαν με μια συγκεκριμένη σειρά με την πάροδο του χρόνου. Αυτές οι παθήσεις περιελάμβαναν διαβήτη, ίκτερο, πέτρες στη χολή, αναιμία, υψηλή χοληστερόλη, άλλες ασθένειες του παγκρέατος, παχυσαρκία, απώλεια βάρους, φλεγμονώδη νόσο του εντέρου και καρκίνο του παχέος εντέρου.

Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι ένας από τους πιο θανατηφόρους καρκίνους στον κόσμο και ο αριθμός του αναμένεται να αυξηθεί, δήλωσαν οι ερευνητές.

«Με μια αρκετά ακριβή μέθοδο για την πρόβλεψη του κινδύνου καρκίνου, μπορεί κανείς να κατευθύνει τους κατάλληλους ασθενείς υψηλού κινδύνου σε προγράμματα επιτήρησης» και να επικεντρώσει ακριβά τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου σε αυτά τα άτομα, κατέληξαν.

Πηγή :   reuters