Ο ιατρικός τουρισμός στην Ελλάδα παρουσιάζει σημαντική δυναμική και προοπτικές ανάπτυξης, συνδυάζοντας την υψηλή ποιότητα ιατρικών υπηρεσιών με το πλούσιο τουριστικό υπόβαθρο της χώρας. Είναι ευρύτατα διαδεδομένο πως, την τελευταία δεκαετία, η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο στον τομέα αυτό, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν για την πλήρη αξιοποίηση του δυναμικού της.
Η Ελλάδα φιλοξενεί περίπου 100.000 “ταξιδιώτες ασθενείς” ετησίως, με εκτιμώμενη συμβολή στο ΑΕΠ που μπορεί να ξεπεράσει τα 43 δισ. ευρώ τα επόμενα πέντε χρόνια. Ωστόσο, το 2024, ο τζίρος του ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα ξεπέρασε το 1,1 δισ. ευρώ.
Η παγκόσμια αγορά ιατρικού τουρισμού αναμένεται να φτάσει τα 180 δισ. ευρώ μέχρι το 2025. Το μερίδιο του παγκόσμιου ιατρικού τουρισμού που κατέχουν η Τουρκία, η Πολωνία και η Τσεχία φτάνει το 13% και η χώρα μας περίπου το 2%.
Η μέση δαπάνη ανά ιατρικό τουρίστα εκτιμάται σε περίπου 5.000 ευρώ, σημαντικά υψηλότερη από τη μέση δαπάνη ενός συμβατικού τουρίστα, που ανέρχεται σε περίπου 1.500 ευρώ.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 9η θέση στην Ευρώπη ως προορισμός ιατρικού τουρισμού, με αυξανόμενες προοπτικές ανάπτυξης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Elitour, η Ελλάδα θα μπορούσε να προσελκύει 100.000 ιατρικούς τουρίστες ετησίως, αποφέροντας έσοδα άνω των 400 εκατομμυρίων ευρώ.
Η χώρα μας διαθέτει υψηλής ποιότητας ιατρικές υπηρεσίες σε ανταγωνιστικές τιμές. Για παράδειγμα, μια εξειδικευμένη χειρουργική επέμβαση που κοστίζει 250.000 ευρώ στις ΗΠΑ μπορεί να κοστίσει μόλις 35.000 ευρώ στην Ελλάδα.
Είναι γνωστό ότι, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας μεταξύ άλλων είναι το ευνοϊκό κλίμα και το φυσικό περιβάλλον γιατί η Ελλάδα προσφέρει ιδανικές συνθήκες για ανάρρωση και ευεξία, με ήπιο κλίμα, φυσικές ιαματικές πηγές και πλούσιο πολιτιστικό υπόβαθρο. Πιο συγκεκριμένα, η χώρα μας διαθέτει εξειδικευμένα ιατρικά κέντρα και κλινικές υψηλής ποιότητας που παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες, με έμφαση σε τομείς όπως η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, η οφθαλμολογία, η ορθοπεδική και η
αισθητική χειρουργική. Είναι γεγονός ότι, το κόστος των ιατρικών υπηρεσιών είναι αρκετά ανταγωνιστικό στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Παράλληλα, η χώρα έχει θεσπίσει ένα σύγχρονο και ευέλικτο νομικό πλαίσιο στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγή, αισθητική χειρουργική και οφθαλμολογικές επεμβάσεις, γεγονός που την καθιστά έναν από τους κορυφαίους ευρωπαϊκούς προορισμούς στην Ευρώπη.
Από την άλλη πλευρά, παρά τα σημαντικά πλεονεκτήματα της, η χώρα μας αντιμετωπίζει προκλήσεις όπως η έλλειψη κρατικής υποστήριξης. Μεταξύ των αρνητικών προκλήσεων μπορεί να αναφερθεί η απουσία οργανωμένης προώθησης του ιατρικού τουρισμού και η περιορισμένη συνεργασία μεταξύ τουριστικών και ιατρικών φορέων.
Για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, προτείνονται η ανάπτυξη ολοκληρωμένου σχεδίου για την προώθηση του ιατρικού τουρισμού, η προώθηση συνεργασιών μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών φορέων αλλά και η αναβάθμιση των ιατρικών και τουριστικών υποδομών για την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών.
Ο ιατρικός τουρισμός αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για την Ελλάδα να διαφοροποιήσει το τουριστικό της προϊόν και να ενισχύσει την οικονομία της. Σημαντικός είναι ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσουν οι στοχευμένες επενδύσεις και ο στρατηγικός σχεδιασμός. Αποφασιστικής σημασίας κρίνεται η αξιοποίηση των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων έτσι ώστε η χώρα μας να καθιερωθεί ως κορυφαίος προορισμός ιατρικού τουρισμού στην Ευρώπη.
Γράφει η Μαρία Πελεφάντη Υπ. διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πειραιά