Συνέντευξη του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκου Πιερρακάκη στους δημοσιογράφους Σωτήρη Ξενάκη και Βασίλη Σκουρή, στην εκπομπή «Απέναντι Μικρόφωνα» του ραδιοφωνικού σταθμού Παραπολιτικά 90,1 FM:
Δημοσιογράφος: Έχουμε επισκέπτη στο στούντιο. Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup , ο κ. Κυριάκος Πιερρακάκης. Μεγάλη μας χαρά κ. Υπουργέ. Ποιος θα μας το έλεγε ότι θα έχουμε πρόεδρο του Eurogroup στο στούντιο.
Κυριάκος Πιερρακάκης: Καλημέρα
Δημοσιογράφος: Εμένα εάν μου το λέγανε αυτό πριν από 15 χρόνια θα έλεγα ότι είναι πιο πιθανό να γίνω δισεκατομμυριούχος σαν τον Τραμπ. Αλλά γίνονται και αυτά.
Λοιπόν, καλημέρα. Ευχαριστούμε πολύ που είστε μαζί μας.
Κυριάκος Πιερρακάκης: Χαρά μου μεγάλη.
Δημοσιογράφος: Κάναμε μια συνεννόηση εδώ με τον Βασίλη να δούμε πώς θα σας πάμε, υπάρχει ένα νομοσχέδιο, πολυνομοσχέδιο, που έχει μέσα και τα 150 ευρώ για κάθε παιδί. Που έχει μέσα και ένα πακέτο ρυθμίσεων για το ιδιωτικό χρέος. Στο νομοσχέδιο αυτό υπάρχει κάποια άλλη παρέμβαση όχι από αυτές που είναι ευρέος γνωστές; Γιατί το 150άρη, ας πούμε, το ξέραμε και αυτό. Αυτοί οι οποίοι το περιμένουνε, το περιμένανε, έτσι και αλλιώς. Υπάρχει κάτι άλλο;
Κυριάκος Πιερρακάκης: Μπήκαμε στη διαδικασία διαρκώς να προσθέτουμε νέα πράγματα στο νομοσχέδιο. Δηλαδή, ακόμη και την αύξηση στο όριο του ακατάσχετου που ανακοίνωσα στη Βουλή πριν από λίγες ημέρες, θα την δείτε και αυτήν εκεί.Αλλά, έχουμε επιδιώξει να κάνουμε και άλλες προσθήκες να σας πω μία χαρακτηριστική: υπάρχουν πάρα πολλά funds, σε όλο τον κόσμο, τα οποία θέλουμε με κάποιο τρόπο να τα προσελκύσουμε στην Ελλάδα -κομμάτι των δραστηριοτήτων τους. Αυτό δεν μπορούσαμε να το κάνουμε. Θα έλεγα, μάλιστα, και σε σχέση με το τι συμβαίνει στα Στενά του Ορμούζ, υπάρχουν πάρα πολλές “ευκαιρίες” στην ευρύτερη περιοχή μας. Η Ελλάδα θεωρείται νησίδα σταθερότητας, κι έτσι επιθυμούν πάρα πολλοί να έρθουν και να μετεγκατασταθούν εδώ. Δεν υπήρχε ασφαλές και σταθερό πλαίσιο σε σχέση με αυτά. Γιατί, εδώ, δεν μιλάμε μόνο για κίνητρα φορολογικού τύπου.Εδώ μιλάμε για μια σαφήνεια στη διαδικασία, σε ένα κομμάτι αυτών των δραστηριοτήτων, αυτής της αλυσίδας αξίας: να ξέρουν τα στελέχη αυτών των οργανισμών για παράδειγμα ότι εάν έρθουν στη χώρα μας υπάρχει προβλεψιμότητα στο θεσμικό πλαίσιο και θα φορολογηθούν με αυτόν τον τρόπο εάν υπάρξει μια μεγάλη οικονομική δραστηριότητα που θα φέρουν εδώ.Αυτά θα συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο, δηλαδή θα υπάρχει μια μέριμνα που θα έχει σαφήνεια σε σχέση με το τι φορολογούμε εδώ και το τι φορολογούμε στο εξωτερικό ως κομμάτι αυτών των δραστηριοτήτων και εφόσον η οικονομική δραστηριότητα που θα έρθει στη χώρα μας είναι σημαντική (άνω των 3 εκατ. ευρώ το χρόνο), τότε μπαίνουν σε κάποιες ευεργετικές μέριμνες του Νόμου. Αυτά τα έχουμε ξανακάνει και στο παρελθόν, από τη δεκαετία του ‘80 και μετά κάναμε τέτοιου τύπου διατάξεις για να προσελκύσουμε οικονομική δραστηριότητα στη χώρα μας.Πιστεύω ότι όσο περισσότερο η Ελλάδα θεωρείται, όπως ανέφερα και πριν, ένα σημείο σταθερότητας γενικά στην περιοχή μας, καταρχήν, τόσο περισσότερο θα βλέπετε κόσμο να θέλει να μετεγκατασταθεί εδώ εφόσον το θεσμικό πλαίσιο του το επιτρέπει. Αυτό είναι ένα τέτοιου τύπου παράδειγμα.
Δημοσιογράφος: Με τα υβριδικά αυτοκίνητα τι θα ισχύσει τελικά; Για παράδειγμα, θα εφαρμοστεί η αλλαγή στη φορολογική τους μεταχείριση; Θα προχωρήσετε σε διαρθρωτικές κινήσεις μετά τις αντιδράσεις της αγοράς; Τι περιλαμβάνει;
Δημοσιογράφος: Υπάρχει κάτι τέτοιο στο νομοσχέδιο;
Κυριάκος Πιερρακάκης: Υπάρχει στο νομοσχέδιο. Επιλέγουμε μια λύση για τα Plug-in Hybrid (PHEV) που συνδυάζει τον περιβαλλοντικό στόχο με την κοινή λογική. Ποια είναι η στρατηγική κατεύθυνση της Ευρώπης κ. Σκουρή; Η στρατηγική κατεύθυνση είναι σταδιακή μετάβαση προς την ηλεκτροκίνηση. Δεν θέλουμε όμως και αυτή να γίνει με έναν τρόπο που θα αιφνιδιάσει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που έχουν ήδη λάβει αποφάσεις, οπότε τι θα κάνουμε; Θα παρατείνουμε για ακόμα έξι μήνες το σημερινό καθεστώς της κλιμακωτής έκπτωσης 50% έως 75% στα Plug-in Hybrid (PHEV) ανάλογα με τις εκπομπές ρύπων που έχουν και θα διασφαλίσουμε ότι τα οχήματα τα οχήματα τα οποία εισήχθησαν στη χώρα από την 1η Νοεμβρίου του 2025 μέχρι τις 31 Μαΐου του 2026 και δεν έχουν ακόμη ταξινομηθεί, να μην βρεθούν αντιμέτωπα με αιφνίδιες επιβαρύνσεις. Συγκεκριμένα τα Plug-in Hybrid (PHEV) με εκπομπές έως 75 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα, ανά χιλιόμετρο, θα συνεχίσουν να απαλλάσσονται κατά 75% από το τέλος ταξινόμησης. Και από την 1η Ιανουαρίου του 2027 θα ισχύει η ενιαία έκπτωση 50% για όλα τα Plug-in Hybrid (PHEV) ανεξαρτήτως ρύπων.Δηλαδή, με αυτόν τον τρόπο, δώσαμε έξτρα χρόνο και έτσι θα προσαρμοστεί καλύτερα η αγορά η οποία μας το ζήτησε. Αποφεύγουμε αδικίες για όσους είχαν ήδη προχωρήσει σε παραγγελίες, αλλά διατηρούμε σταθερή και την πορεία προς την ηλεκτροκίνηση.
Δημοσιογράφος: Μια που λέτε για έξτρα χρόνο. Δώσατε και μια παράταση στη ρύθμιση για το ελβετικό φράγκο. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι δεν υπάρχει ανταπόκριση ως τώρα; Ή σημαίνει ότι δίνετε χρόνο στον κόσμο να ανταποκριθεί περισσότερο σε αυτό το οποίο ανακοινώσατε αρχικά.
Κυριάκος Πιερρακάκης: Η ρύθμιση έχει πάει πάρα πολύ καλά και η ρύθμιση έχει πάει καλύτερα και από ό,τι οι περισσότεροι περίμεναν και στις υπηρεσίες του Υπουργείου. Έχουμε 14.000, περίπου, δανειολήπτες οι οποίοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και έχουν προχωρήσει σε αίτηση ένταξης και με δεδομένο ότι βλέπουμε τη ρύθμιση να πιάνει αξιολογήσαμε ότι πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος, έξτρα χρόνος, άρα θα δοθεί μια παράταση, όπως αναφέρατε, με το τρέχον νομοσχέδιο για να μπορέσουν ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας να υπαχθούν στις ευεργετικές μέριμνες αυτής της ρύθμισης.
Δημοσιογράφος: Θα μείνει ως έχει πάντως, δεν θα αλλάξει;
Κυριάκος Πιερρακάκης: Θα μείνει ως έχει. Η ρύθμιση δεν θα αλλάξει. Όταν όμως βλέπεις ότι κάτι τέτοιο αγκαλιάζεται από τον κόσμο… πόσα χρόνια συζητούσαμε το θέμα του ελβετικού;
Δημοσιογράφος: Από τότε που ξεκίνησε το ελβετικό φράγκο.
Κυριάκος Πιερρακάκης: Φέραμε μια ρύθμιση η οποία έχει στοιχεία δικαιοσύνης, την κάναμε σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς του κράτους. Υπάρχει και κούρεμα. Υπάρχει μια διαχείριση και αντιμετώπιση ανάλογα με το επίπεδο εισοδήματος που έχεις. Με δεδομένα, λοιπόν, όλα αυτά η ρύθμιση αυτή ήταν η σωστή και άρα ακριβώς για αυτόν τον λόγο επειδή βλέπουμε να λειτουργεί, επιλέγουμε να δώσουμε περισσότερο χρόνο στον κόσμο.
Δημοσιογράφοι: Πόσο;
Κυριάκος Πιερρακάκης: Θα είναι ουσιαστικά ένα τρίμηνο, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.
Δημοσιογράφοι: Τώρα στο πεδίο του ιδιωτικού χρέους. Φέρνετε ένα εκτεταμένο πακέτο παρεμβάσεων: 72 δόσεις, αύξηση του ακατάσχετου ορίου, βελτιώσεις στην προστασία της α’ κατοικίας. Πότε θα εφαρμόζονται, στην πράξη, οι ρυθμίσεις;
Κυριάκος Πιερρακάκης: Αμέσως. Τα νομοθετούμε μέσα στον μήνα. Για αυτό φέρνουμε και τώρα το νομοσχέδιο δηλαδή κινούμαστε με μεγάλη ταχύτητα. Αυτό είναι ένα θέμα που είχε απασχολήσει τον Πρωθυπουργό, είχε απασχολήσει κι εμένα. Το ιδιωτικό χρέος. Ακούμε ζητήματα και στην εκπομπή σας και συνολικότερα από τον κόσμο. Δεν είναι το πρόβλημα τόσο μεγάλο όσο είναι στην υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά όσο έχεις έστω και έναν πολίτη που έχει πρόβλημα δεν είναι δυνατόν η πολιτεία να μην αντιδρά.Κάναμε, λοιπόν, ένα πακέτο πραγμάτων. Οι 72 δόσεις είναι ένα κομμάτι. Ο εξωδικαστικός για εμένα είναι το πιο σημαντικό και είναι και από τις πιο σημαντικές πρωτοβουλίες που έχει λάβει, συνολικά, η κυβέρνηση. Έχει μπει πολύς κόσμος στον εξωδικαστικό. Να σας διαβάσω τον αριθμό: έχουμε 62.000 επιτυχημένες ρυθμίσεις και έχουν ρυθμιστεί αρχικές οφειλές ύψους 19,2 δισ. ευρώ.Πίσω από όλους αυτούς τους αριθμούς κρύβονται χιλιάδες οικογένειες. Οικογένειες οι οποίες είχαν ταλαιπωρηθεί για πάρα πολλά χρόνια. Άρα, τι επιλέξαμε να κάνουμε; Επιλέξαμε να χρησιμοποιήσουμε τον εξωδικαστικό ως ένα μεγαλύτερο ακόμη εργαλείο βοήθειας απέναντι στην κοινωνία:
– Μειώσαμε το κατώφλι υπαγωγής, ήταν 10.000 ευρώ και το πήγαμε στις 5.000 ευρώ.
– Ταυτόχρονα μετατρέψαμε τον εξωδικαστικό ως ένα εργαλείο προστασίας της α’ κατοικίας.
– Ταυτόχρονα κάνουμε τις 72 δόσεις.
– Ταυτόχρονα αυξάνουμε το όριο στον ακατάσχετο λογαριασμό.
Όλα αυτά μαζί είναι ένα συνολικό πακέτο στήριξης της κοινωνίας, όπως είπατε και νομίζω είναι πολύ δίκαιη η περιγραφή, είναι το μεγαλύτερο πακέτο στήριξης της κοινωνίας ως προς το ιδιωτικό χρέος που έχει γίνει μετά την κρίση.
Δημοσιογράφος: Επειδή λέτε αυτό, σας ανησυχεί το ύψος του ιδιωτικού χρέους; Είναι αρκετά μεγάλο έτσι; Και είναι μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για την σταδιακή αποκλιμάκωσή του αυτό;
Κυριάκος Πιερρακάκης: Συστημικά όχι. Κοινωνικά ναι. Με ποια έννοια το λέω. Συστημικά όχι γιατί είναι χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Όταν στην Ευρώπη είμαστε κάπου στο 121% του ΑΕΠ, το ιδιωτικό χρέος εννοώ, και στην Ελλάδα είμαστε στο 94 – 94,5%, εάν δεν κάνω λάθος, εκ των πραγμάτων είμαστε σε καλύτερο σημείο από την υπόλοιπη Ευρώπη. Είμαστε χαμηλότερα αλλά αυτό δεν πάει να πει ότι δεν θα ασχοληθεί η Κυβέρνηση, ο Υπουργός Οικονομικών, το Υπουργείο Οικονομικών με έστω και μία οικογένεια που έχει πρόβλημα. Πρέπει να είμαστε πάνω από κάθε πρόβλημα. Άρα, προφανώς μας απασχολεί. Προφανώς με απασχολεί. Είναι χιλιάδες οι ιστορίες ανθρώπων που μας ακούνε.
Δημοσιογράφος: Τα δάνεια είναι αυτά ουσιαστικά, σε μεγάλο βαθμό. Έτσι δεν είναι;
Κυριάκος Πιερρακάκης: Γι’ αυτό και τι κάνεις εκεί, δίνεις εργαλεία στον κόσμο. Και δίνεις τα σωστά εργαλεία στον κόσμο. Τα εργαλεία εκείνα τα οποία και δεν διαταράσσουν την κουλτούρα πληρωμών από τη μία. Γιατί η Ελλάδα, κακά τα ψέματα τώρα -για ποιο λόγο είμαστε σε καλύτερη θέση; Η Ελλάδα είναι μια χώρα που παράγει πλεονάσματα πλέον. Είναι μια χώρα που έχει θετικό ρυθμό ανάπτυξης. Που αποκλιμακώνει το δημόσιο χρέος της. Όλα αυτά είναι καλά. Από την άλλη όμως υπάρχει κόσμος ο οποίος συσσώρευσε χρέη στα χρόνια της κρίσης. Ταλαιπωρήθηκε στα χρόνια της κρίσης. Πρέπει να τους βοηθήσουμε να βγάλουν το κεφάλι έξω από το νερό. Συγγνώμη, αυτή είναι υποχρέωσή μας. Και εγώ το αντιλαμβάνομαι ως δική μου υποχρέωση.Άρα, τι πρέπει να κάνεις εκεί; Θες ένα κράτος που δίνει το χέρι. Δεν θες ένα κράτος που κουνάει το δάχτυλο. Πρέπει λοιπόν να βρεις το σωστό σημείο ισορροπίας. Τη χρυσή τομή απέναντι στο πώς φέρεσαι στον κόσμο. Και στο τι είδους εργαλεία προσφέρεις στον κόσμο. Άρα, αυτό ακριβώς προσπαθούμε να κάνουμε.Βλέπετε…ακόμη και στο ελβετικό φράγκο που άκουσα τις πρώτες μέρες. Η αντιπολίτευση πάντα κριτικάρει τα πάντα. Θέλει το 150% σε κάθε θέμα. Ενδεχομένως να αντιλαμβάνονται ότι αυτή είναι και η δουλειά τους. Βλέπετε όμως ότι ο κόσμος τη ρύθμιση στο ελβετικό φράγκο την αγκαλιάζει. Όπως όλα αυτά, και στον εξωδικαστικό. Με το που δίνουμε ένα εργαλείο που δουλεύει, ο κόσμος έρχεται και το αγκαλιάζει. Γιατί έχει σχεδιαστεί με βάση τις ανάγκες του κόσμου.
Δημοσιογράφος: Παραπολιτικά 90,1. Στο στούντιο εδώ μαζί μας, ο πρόεδρος του Eurogroup και Υπουργός Οικονομικών, ο κ. Κυριάκος Πιερρακάκης. Υπουργέ, σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης των Ακινήτων; Υπήρξε τελικά δεσμευτική προσφορά; Τι λέτε; Η διαδικασία καθυστέρησε υπερβολικά. Είναι πολλές οι φωνές σε αυτό.
Κυριάκος Πιερρακάκης: Ήταν ένα εξαιρετικά πολύπλοκο ζήτημα. Υπάρχουν πράγματα τα οποία μπορείς να τα κάνεις μέσα σε λίγες ημέρες. Ξέρετε καλά, κ. Σκουρή, έχουμε μιλήσει πολλές φορές. Έχω υπάρξει Υπουργός και σε Υπουργείο που κάναμε πράγματα μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο. Θυμηθείτε το Ψηφιακής…υπάρχουν πράγματα που μπορείς να τα λύσεις σε λίγες ώρες. Υπάρχουν άλλα πράγματα τα οποία είναι πολύ πιο περίπλοκα θέματα και απαιτούν εμπλοκή ιδιωτικού τομέα, θεσμικό σχεδιασμό, διαγωνισμούς…οι διαγωνισμοί έχουν εκ των πραγμάτων άλλα χρονοδιαγράμματα…λοιπόν, αυτό πήρε χρόνο. Αλλά από την άλλη, είμαστε στην τελική ευθεία. Είμαστε στο τελικό στάδιο υλοποίησης. Στις 29 Μαΐου είχαμε τις δεσμευτικές προσφορές. Έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία αξιολόγησης των τελικών προσφορών. Έχουμε προσφορά, να το πω έτσι. Θα μου επιτρέψετε, όμως, να μη πω κάτι ακόμα, πρέπει να αξιολογηθεί και να γίνουν οι οριστικές ανακοινώσεις μετά. Εγώ θα πω ότι ο Φορέας, για να καταλαβαίνει πλήρως και ο κόσμος που μας ακούει, είναι εργαλείο κοινωνικής πολιτικής. Τί κάνει; Δίνει στον ευάλωτο οφειλέτη τη δυνατότητα να μείνει στην κυρία κατοικία του για 12 χρόνια ως μισθωτής. Έχει κρατική επιδότηση του ενοικίου και έχει δικαίωμα να επαναγοράσει το ακίνητο στο τέλος της περιόδου. Δηλαδή, όλα αυτά μαζί -βάλτε τα όλα- είναι δεύτερη ευκαιρία για τον κόσμο. Γιατί από τη μία, θα υπάρχει ο Φορέας…
Δημοσιογράφος: …αλλά έχει εξαγγελθεί αυτό από την πρώτη τετραετία της κυβέρνησης Μητσοτάκη…
Κυριάκος Πιερρακάκης: …δεν λέω «θα». Λέω «να». Λέω ότι είναι έτοιμο. Λέω ότι 29 Μαΐου κατατέθηκαν προσφορές. Υπάρχει προσφορά και το Φθινόπωρο λειτουργεί. Συγκεκριμένα πράγματα. Όπως ξέρετε, είμαι συγκεκριμένος.
Δημοσιογράφος: Αυτό το έτος;
Κυριάκος Πιερρακάκης: Ναι, ναι, αυτό το έτος. Οπότε, με δεδομένο αυτό -άλλωστε είχα την ευκαιρία να ανακοινώσω το Φθινόπωρο, στο Power Game πρόσφατα και στο σχετικό συνέδριο- άρα, τα δεδομένα είναι αυτά και δεν θα παραβιαστούν. Επίσης, να πω ότι όλο αυτό το διάστημα δεν υπήρξε κανείς απροστάτευτος. Υπήρχε το ενδιάμεσο Πρόγραμμα Προστασίας των Ευάλωτων Οφειλετών. Και με αυτόν τον τρόπο, είχαν ανασταλεί διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης και είχαμε και κρατική επιδότηση. Αλλά να προσθέσω. Λέτε τον «Φορέα»… Ο Φορέας είναι ένα κομμάτι. Εγώ να προσθέσω και τον εξωδικαστικό;Γιατί σας είπα πριν ότι ο εξωδικαστικός είναι και αυτό εργαλείο πρώτης κατοικίας. Εργαλείο προστασίας, μάλλον, της πρώτης κατοικίας. Γιατί μπορεί ο κόσμος, πλέον, να πηγαίνει στον εξωδικαστικό, να λέει ότι «θέλω να προστατέψω μόνο την πρώτη κατοικία μου», να παίρνει μεγαλύτερο κούρεμα, να έχει μικρότερη μηνιαία δόση και, έτσι, να στηρίξει περισσότερο και την πρώτη του κατοικία. Από τη μία, λοιπόν, θα υπάρχει ο Φορέας, από την άλλη θα έχουμε τον εξωδικαστικό ως εργαλείο. Θα έχουμε όλα τα εργαλεία ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους.Όλα αυτά είναι εργαλεία στα χέρια του κόσμου.
Δημοσιογράφος: Μια που μιλάμε για το θέμα του ιδιωτικού χρέους, είχαμε αυτήν την πρόσφατη δικαστική απόφαση για τον Νόμο Κατσέλη. Το ΠΑΣΟΚ σίγουρα, ο ΣΥΡΙΖΑ σίγουρα, μπορεί και άλλα κόμματα, ζητούν να εφαρμοστεί αυτή η απόφαση και να υπάρξει προσαρμογή επιτοκίων που να επηρεάζουν τις μηνιαίες δόσεις. Σκέφτεστε να πάρετε μια πρωτοβουλία στην κατεύθυνση αυτή;
Κυριάκος Πιερρακάκης: Εγώ να πω, καταρχήν, ότι η Αντιπολίτευση βιάστηκε. Και βιάστηκε πάρα πολύ γιατί άκουσα τα σχόλια. Αν μου ζητούσαν δε να βάλω και στοίχημα για τα σχόλια που άκουσα από πάρα πολύ μεγάλη μερίδα της Αντιπολίτευσης σε σχέση με την απόφαση, αν την έχουν διαβάσει, θα έβαζα στοίχημα συντριπτικά ότι δεν έχει διαβαστεί. Ξέρετε γιατί; Γιατί είναι μια εξαιρετικά περίπλοκη και ενδελεχής απόφαση. Όταν με ακούτε να λέω από την πρώτη μέρα ότι οι υπηρεσίες ενός ολόκληρου Υπουργείου Οικονομικών, του οποίου τα στελέχη είναι σταθερά, ανεξάρτητα από το αν αλλάζουν οι κυβερνήσεις, μελετάνε σε βάθος αυτή την απόφαση, γιατί υπάρχει μεγάλη περιπτωσιολογία, είναι προφανές ότι η ευκολία του να βγαίνει κάποιος και να λέει, ξέρετε, ένα «πυροτέχνημα», το οποίο ακούγεται πάρα πολύ ευχάριστο ενδεχομένως στον κόσμο, αλλά στην πράξη, ενδεχομένως, να κρύβει κάποιον που ούτε καν έχει ασχοληθεί να διαβάσει το κείμενο…δεν είναι ακριβώς αυτή η δουλειά μας. Η δουλειά μας είναι να είμαστε συγκεκριμένοι.Άρα, καταλήγω. Δεν τίθεται ζήτημα μη εφαρμογής μιας απόφασης του Αρείου Πάγου. Η απόφαση θα εφαρμοστεί. Η συζήτηση είναι: ποιος είναι ο βέλτιστος τρόπος εφαρμογής της απόφασης.Και η συζήτηση είναι: αν και εφόσον χρειάζονται, κάποιες πρόσθετες κινήσεις τις οποίες θα εισηγηθούν οι υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών.
Δημοσιογράφος: Νομοθετικές…
Κυριάκος Πιερρακάκης: …εκεί είμαστε, λοιπόν. Μελετάμε ακόμη την απόφαση γιατί είναι εξαιρετικά ενδελεχής και περίπλοκη και θα χρειαστούμε λίγο περισσότερο χρόνο. Ούτε κανείς είπε ότι η απόφαση δεν θα εφαρμοστεί. Ούτε κανείς είπε κάτι άλλο…
Δημοσιογράφος: …σε ποια κατεύθυνση, γιατί λένε ότι η απόφαση είναι αόριστη…
Κυριάκος Πιερρακάκης: …επειδή υπάρχει μεγάλη περιπτωσιολογία… λοιπόν, έχουμε ένα Υπουργείο Οικονομικών το οποίο έχει πολύ ικανά στελέχη, το οποίο την μελετάει και θα έρθει να βρει τον βέλτιστο τρόπο εφαρμογής της. Τελεία. Αυτό έχουμε πει. Ούτε για μη εφαρμογή μίλησε κανείς, ούτε τίποτα άλλο. Πολλοί βιάζονται. Εγώ αυτό θα πω.
Δημοσιογράφος: Πάμε σε ένα ακόμα ίσως πιο μείζον θέμα, γιατί αφορά όλον μα όλον τον κόσμο…αν υπάρχει συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Βλέπουμε, θα υπογραφεί συμφωνία. Υπάρχουν και άλλες 60 μέρες, δεν ξέρουμε που θα κάτσει η ιστορία… ελπίζουμε να υπάρχει τερματισμός του πολέμου… Πότε εκτιμάτε ότι θα αρχίσουν να φαίνονται θετικές επιπτώσεις στην οικονομία και, κυρίως, στις τιμές των καυσίμων και της ενέργειας;
Κυριάκος Πιερρακάκης: Ήδη βλέπουμε αποκλιμάκωση ανάλογα με τα νέα, σε ό,τι αφορά το brent…
Δημοσιογράφος: …πολύ αργή…
Κυριάκος Πιερρακάκης: …ακριβώς. Η κλιμάκωση είναι πάντα γρηγορότερη από την αποκλιμάκωση. Αυτός είναι ο κανόνας. Θα επαναλάβω κάτι το οποίο έλεγα από την πρώτη μέρα. Και στο πλαίσιο και της ιδιότητάς μου ως Προέδρου του Eurogroup…ποια ήταν τα τρία θέματα τα οποία κοιτούσαμε σε σχέση με την κρίση; Το πρώτο που κοιτούσαμε ήταν η διάρκειά της. Το δεύτερο που έπρεπε να κοιτάμε είναι το βάθος του προβλήματος που δημιουργήθηκε στο μεσοδιάστημα στις ενεργειακές υποδομές της Μέσης Ανατολής. Γιατί; Γιατί αυτό επιδρά στις εφοδιαστικές αλυσίδες. Και το τρίτο είναι -και είχα την ευκαιρία να το επαναλάβω και την περασμένη εβδομάδα στο Eurogroup- το θεσμικό καθεστώς το οποίο θα ισχύσει στα Στενά αμέσως μετά. Λοιπόν, αν υποθέσουμε ότι ισχύουν και τα τρία, με θετικό πρόσημο…
Δημοσιογράφος: …αν υπάρχουν διόδια, ας πούμε, λέτε…
Κυριάκος Πιερρακάκης: …για εμάς είναι απαράδεκτο να υπάρχουν διόδια, το λέω ρητά. Άρα, εφόσον έχουμε ανοιχτά τα Στενά, εφόσον έχουμε πολύ περιορισμένες ζημιές στα Στενά και εφόσον έχουμε μια καθαρή λήξη της όλης της διαδικασίας -και με δεδομένα και τα τρία- παρ’ όλα αυτά, θα χρειαστεί ένας χρόνος προσαρμογής για να επανέλθουμε στην προτέρα κατάσταση. Μένει να δούμε ποιος θα είναι αυτός…
Δημοσιογράφος: Ένας χρόνος…εννοείτε ένα έτος;
Κυριάκος Πιερρακάκης: …ένας κάποιος χρόνος προσαρμογής, αυτό εννοώ, όχι ένα έτος. Όχι, να μην παρεξηγηθεί αυτό…αλλά περιμένουμε ακόμη να δούμε την περίμετρο της επίλυσης. Σε κάθε περίπτωση είναι θετικό το γεγονός ότι φαίνεται να βαίνουμε σε μεγαλύτερη αποκλιμάκωση, περιμένουμε να δούμε ακριβώς ποια είναι η συνθήκη της συμφωνίας. Εγώ θα σας πω ότι είδαμε πόσο σημαντικό είναι το να κλείνουν τα Στενά, από τα οποία περνάει το 20% του παγκόσμιου πετρελαίου και του φυσικού αερίου, και τι είδους επίδραση έχουν και στις παγκόσμιες τιμές και στην πληθωριστική επίδραση και σε θέματα όπως λιπάσματα και σε θέματα όπως εφοδιασμός…ειδικά σε ό,τι αφορά την Ασία, σε πρώτη φάση, και δευτερευόντως σε εμάς, ως Ευρώπη.Άρα, η επίδραση ήταν μεγάλη, είναι το βασικό θέμα για το οποίο συζητάμε τους τελευταίους μήνες. Λέω, όμως, ότι είναι ένα ζήτημα να το παρακολουθούμε στενά…όσο γρηγορότερα λήξει η όλη διαδικασία, τόσο καλύτερα σε σχέση με την πληθωριστική επίδραση γενικά.
Δημοσιογράφος: (Τώρα, υπό την ιδιότητά σας ως Προέδρου του Eurogroup)…Η Ευρώπη πρόκειται να πάρει κάποια μέτρα από αυτά ή δεν υπάρχει θέμα;
Κυριάκος Πιερρακάκης: Η Ευρώπη πήρε ήδη μέτρα. Η Kομισιόν έχει ήδη ανακοινώσει. Αυτή τη στιγμή μένει να δούμε το θέμα «ρήτρα διαφυγής», επέκταση της ρήτρας διαφυγής για την Άμυνα -για την ακρίβεια- ώστε να συμπεριλάβει και τις ενεργειακές υποδομές και τις επενδύσεις στην ενέργεια, σε συνάρτηση με τα γεγονότα τα οποία βιώσαμε. Γιατί το λέω αυτό; Μισό λεπτό για να είμαστε σαφείς για το τι λέμε. Τί είναι η ρήτρα διαφυγής καταρχήν; Γιατί υπάρχουν παρεξηγήσεις σε σχέση με αυτό… Η Ευρώπη έχει έναν νέο δημοσιονομικό κανόνα, το επαναλαμβάνω μονότονα και στη Βουλή και στην Αντιπολίτευση, η οποία έχει προγράμματα των 4 δισ. ευρώ, 5 δισ. ευρώ, 15 δισ. ευρώ… τα χρήματα που μπορείς να ξοδέψεις, πλέον, είναι τα χρήματα που διαπραγματεύεσαι με τις Βρυξέλλες, γενικότερα, στο πλαίσιο του δημοσιονομικού κανόνα. Αυτά είναι. Αν θες να ξοδέψεις παραπάνω, πρέπει να μας πεις και από που θα τα βρεις. Ποιους θα φορολογήσεις. Ένα το κρατούμενο. Δεύτερον. Τί είναι η ρήτρα διαφυγής; Σου δίνω μεγαλύτερη ευελιξία επί των χρημάτων σου, δηλαδή δικά σου λεφτά, δικά σου χρήματα, για να τα διοχετεύσεις σε συγκεκριμένα πράγματα. Πού το κάναμε αυτό; Το κάναμε στην Άμυνα. Γιατί το κάναμε στην Άμυνα; Γιατί η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία και πάρα πολλά κράτη -όχι εμείς, εμείς είχαμε υψηλές αμυντικές δαπάνες- πολλά κράτη δεν είχαν υψηλές αμυντικές δαπάνες. Τί έρχεται τώρα να πει η Κομισιόν; Θα σου δώσω τη δυνατότητα να επενδύσεις και σε ενεργειακές υποδομές.Γιατί ενεργειακές υποδομές; Διότι, κύριε Ξενάκη, κύριε Σκουρή, έρχεται το ΔΝΤ και τί μας λέει; Επειδή έχετε επενδύσει σε ενεργειακές υποδομές από το ‘22 και μετά, βιώνετε την κρίση 12% λιγότερο απ’ ότι θα την βιώνατε λόγω των επενδύσεων σας.Δηλαδή, εγώ θα πω σχηματικά για τον κόσμο που μας ακούει: Η καλύτερη κοινωνική πολιτική, εν τέλει, δεν είναι να κάνεις μια βραχυπρόθεσμη στήριξη. Η καλύτερη κοινωνική πολιτική είναι να κάνεις τέτοιες επενδύσεις στον χώρο της ενέργειας, οι οποίες έρχονται και ρίχνουν το κόστος της μεσοπρόθεσμα και βοηθάνε τον κόσμο, εν τέλει, πολύ παραπάνω από το να πας εσύ να κάνεις κάτι αυτή την εβδομάδα ή την άλλη εβδομάδα.
Δημοσιογράφος: Άρα, αυτή η ρήτρα που διαβάζουμε ότι μας δίνει έναν δημοσιονομικό χώρο 1,5 δισ. ευρώ, αυτό το 1,5 δισ. ευρώ θα κατευθυνθεί στο κομμάτι το ενεργειακό;
Κυριάκος Πιερρακάκης: Ακριβώς. Το 1,5 δισ. ευρώ, δηλαδή, τί μας λέει; Καταρχήν πώς διαρθρώνεται αυτό; Μπορείς να το δώσεις, το γρηγορότερο είναι σε δύο χρόνια. Μπορείς να ξοδέψεις maximum για εμάς 750 και 750. Τα χρήματα αυτά πρέπει να αφορούν ενεργειακές υποδομές, λέει η απόφαση. Θα δούμε ακριβώς ποιες είναι οι επιλεξιμότητες, όπως είναι ο τεχνικός όρος. Δηλαδή, πραγματικά πού μπορούμε να βάλουμε αυτά τα λεφτά, πού μπορούμε να βάλουμε αυτά τα χρήματα. O κανόνας ποιος είναι; Ρίξτε τα χρήματα αυτά σε ενεργειακές υποδομές. Στο να μπορέσεις, δηλαδή… μη μου ρίξεις -σου λέει- το κόστος της ενέργειας για έναν μήνα. Κάνε κάτι το οποίο θα ρίξει το κόστος της ενέργειας πραγματικά για πολύ καιρό και για πολύ κόσμο. Γιατί η μεγαλύτερη κοινωνική πολιτική -εγώ θα πω και πολιτική για την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης- είναι επακριβώς αυτή. Αυτό είναι που χρειαζόμαστε συνολικότερα. Δεν έχουμε μια ενιαία ενεργειακή αγορά. Γιατί το ότι δεν έχουμε μια ενιαία ενεργειακή αγορά μας κοστίζει ως Ευρώπη. Μας κοστίζει και ως Ελλάδα. Κοστίζει από τη βιομηχανία μας μέχρι το κάθε νοικοκυριό που μας ακούει.
Δημοσιογράφος: Λοιπόν, οι παρεμβάσεις στη ΔΕΘ θα αφορούν κυρίως τις επιχειρήσεις ή τα φυσικά πρόσωπα, Υπουργέ; Βρίσκονται στο τραπέζι μέτρα…ξέρω εγώ…η επαναφορά της 13ης σύνταξης, η μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις…;
Κυριάκος Πιερρακάκης: Λοιπόν, τι μήνα έχουμε;
Δημοσιογράφος: …πέρυσι το συζητάγαμε τον Φεβρουάριο αυτό. Τώρα είναι ήδη Ιούνιος…
Κυριάκος Πιερρακάκης: Λοιπόν συζητάμε το θέμα της ΔΕΘ, με ρώτησε ένας συνάδελφός σας στην επόμενη ΔΕΘ, τι θα πείτε; Και ήταν πέρσι τον Σεπτέμβριο. Η απάντηση είναι ότι ο Πρωθυπουργός θα αποφασίσει σε συνεργασία με εμάς στο οικονομικό επιτελείο, προφανώς πριν από τη ΔΕΘ, τον Ιούνιο και τον Αύγουστο, θα κάνουμε αυτή τη συζήτηση να δούμε ποια θα είναι τα μέτρα και ποιος θα είναι ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος.
Δημοσιογράφος: Είναι πολύ σημαντικά όλα… και για τους ελεύθερους επαγγελματίες η προκαταβολή…
Κυριάκος Πιερρακάκης: Όλα είναι πολύ σημαντικά, αλλά να σας πω εγώ τι θα πω; O διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος είναι μικρότερος από πολλά από τα μέτρα που συζητάμε. Πάρτε για παράδειγμα αυτό που ακούγεται για τη 13η σύνταξη, που είναι 2,5 δισ. Θα σας πω τον περσινό δημοσιονομικό χώρο που είχαμε στη ΔΕΘ, ήταν 1,76 δισ. ευρώ. Δεν μπορείς να κάνεις μόνο ένα πράγμα για μία κοινωνική κατηγορία. Εμείς, έχουμε επιλέξει, δίνουμε τα 300 ευρώ και αυτό αφορά στο 86% των συνταξιούχων.
Δημοσιογράφος: Άρα, οι αποφάσεις τον Αύγουστο…
Κυριάκος Πιερρακάκης: Ναι, αλλά το πιο σημαντικό, ποιο είναι; Μιλάμε, επί πραγματικών δεδομένων και όχι επί αφηρημένων. Όλα τα μέτρα που στηρίζουν την κοινωνία, εγώ τα ακούω θετικά. Ποιο είναι όμως το θέμα; Να μην λέμε στον κόσμο πράγματα τα οποία δεν ισχύουν. Ο κόσμος έχει κουραστεί σε όλη τη Μεταπολίτευση να ακούει από πολιτικά χείλη το ευκταίο, το επιθυμητό. Όχι, γι’ αυτό η χώρα δεν πήγε καλά, με συγχωρείτε, γι’ αυτό χρεοκοπήσαμε. Η χώρα χρειάζεται πραγματικές τοποθετήσεις επί πραγματικών ποσών. Αυτή είναι και η διαφωνία μου με την αντιπολίτευση, επιτρέψτε μου αυτό να το πω. Ποια είναι η διαφωνία μου; Ο πολιτικός ανταγωνισμός που έχει ανάγκη η χώρα, ποιος είναι; Η αντιπολίτευση να έρθει στον Μητσοτάκη, στον Πιερρακάκη, στον Χατζηδάκη σε όλους μας και να πει ότι διαφωνώ με τα μέτρα και στο ίδιο ποσό, εγώ προτείνω να κάνετε αυτά. Η αντιπολίτευση λέει έχετε ένα ποσό 1,76 δισ. και ανακοινώνω ένα πακέτο 5 δισ. ευρώ. Το ότι δεν υπάρχουν αυτά τα 5 δισ. είναι λεπτομέρεια για την αντιπολίτευση, αλλά όχι για τον κόσμο απέναντι στον οποίο εμείς έχουμε την ευθύνη.
Δημοσιογράφος: Μιλάτε για οικονομικούς δείκτες που πηγαίνουν καλά και αυτό επιβεβαιώνεται και από τους ξένους οίκους. Από την άλλη μεριά, η πίεση στα νοικοκυριά είναι πολύ μεγάλη και δεν τα νοιάζουν οι οικονομικοί δείκτες παρά μόνο να ακουμπάνε και τους ίδιους, με κάποιον τρόπο την καταναλωτική τους δύναμη που την έχουν χάσει σημαντικά τα τελευταία χρόνια.
Κυριάκος Πιερρακάκης: Εγώ το έχω πει πιο «χοντρά» αυτό που λέτε κ. Ξενάκη. Όταν είσαι στο ταμείο του σούπερ-μάρκετ δεν σε νοιάζει η μακροοικονομική κατάσταση της χώρας.
Δημοσιογράφος: Ακριβώς. Σωστά
Κυριάκος Πιερρακάκης: Πρέπει να πατάς σε γερά θεμέλια ως χώρα για να μπορέσεις να θεμελιώσεις ότι βοηθάς τον κάθε άνθρωπο που μας ακούει. Μόνο έτσι δημιουργείς μια συνθήκη κατά την οποία μπορεί να κάθεται ο Υπουργός Οικονομικών μαζί σας σε μια συζήτηση και να συζητάμε. Τι μέτρα θα πάρετε, ποιους θα στηρίξετε; Ξέρετε ότι περισσότερες χώρες της Ευρώπης αυτή τη στιγμή δεν έχουν την πολυτέλεια να κάνουν αυτή τη συζήτηση; Εμείς, επειδή, έχουμε στηρίξει τη χώρα τα τελευταία χρόνια είμαστε σε θέση κάθε χρόνο να λέμε κι άλλα μέτρα αυτό το εξάμηνο, κι άλλα μέτρα το επόμενο εξάμηνο και διαρκώς να στηρίζουμε. Προσπαθούμε δηλαδή όσο περνάει ο καιρός. Αυξάνουμε τον κατώτατο μισθό. Έχει φτάσει να αυξηθεί πάρα πολύ ο κατώτατος μισθός σε σχέση με αυτόν που παραλάβαμε το 2019, 650 ευρώ ήταν. Και έχουμε φτάσει σε ένα σημείο να ανεβαίνει κι άλλο, προχωράμε διαρκώς. Έχουμε τη δυνατότητα να αναπτύσσουμε τους μισθούς και την οικονομία. Έχουμε δημιουργήσει 600 χιλιάδες θέσεις εργασίας. Άρα, όλα αυτά είναι και κεκτημένα. Πάνω σε αυτά λοιπόν μήνα-μήνα, εβδομάδα-εβδομάδα μέτρο-μέτρο. Είτε είναι για το ιδιωτικό χρέος να αυξάνουμε το ακατάσχετο είτε είναι ένα μέτρο στήριξης για την ενέργεια είτε είναι ένα μέτρο -που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ- φοροαπαλλαγής για μία οικογένεια με τρία παιδιά, με τέσσερα παιδιά ή την έκτακτη στήριξη. Όλα αυτά είναι μια προτεραιοποίηση που κάνουμε και κάθε διαθέσιμο ευρώ, το οποίο θα υπάρχει θα διοχετεύεται πίσω σε όσους μας ακούν. Και θα σας πω κάτι. Αυτή είναι και η μόνη πραγματική πολιτική. Η άλλη είναι φαντασιακή.
Δημοσιογράφος: Λοιπόν, δυο πολιτικές ερωτήσεις έχουμε με τον Σωτήρη, μία ο καθένας μας και σας αποδεσμεύουμε, γιατί πρέπει όντως να φύγετε. Το πρώτο είναι από εκεί που η συζήτηση αφορούσε το ενδεχόμενο δεύτερων εκλογών. Το έλεγε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.
Ο ίδιος πλέον μιλάει για εκλογές της μιας κάλπης. Γνωρίζουμε, ότι κι εσείς εξ’ αρχής ήσασταν της ίδιας θεωρίας. Έχει αλλάξει η στρατηγική; Τι θα συμβεί μετά τις εκλογές, εφόσον πολλοί θεωρούν δύσκολη την επίτευξη της αυτοδυναμίας;
Κυριάκος Πιερρακάκης: Πώς το γνωρίζετε;
Δημοσιογράφος: Από το ρεπορτάζ
Κυριάκος Πιερρακάκης: Δεν έχουμε δύο γύρους εκλογών στην Ελλάδα κ. Σκουρή. Δεν είμαστε στις Γαλλικές προεδρικές εκλογές για να λέμε ότι έχουμε τον πρoκριματικό γύρο και μετά να έχουμε τον δεύτερο γύρο. Η εκλογή είναι μία. Στις εκλογές δεν υπάρχουν πρόβες. Υπάρχουν μόνο παραστάσεις. Άρα, σας λέω λοιπόν εξ’ αρχής ότι όπως έχει πει και ο Πρωθυπουργός η εκλογική διαδικασία είναι μία και παράγει αποτελέσματα. Και είναι πάρα πάρα πολύ σοβαρή δουλειά το ποιος κυβερνά αυτή τη χώρα. Γιατί; Γιατί, αποδείχθηκε στην πράξη, τι σημαίνει όταν κυβερνά κάποιος τη χώρα και δεν την κυβερνά σοβαρά.Άρα, τοποθέτηση απ’ τα αρμόδια χείλη που είναι αυτά του Πρωθυπουργού είναι το ότι έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας. Πολύ πολιτικό χρόνο μπροστά μας. Και για εμάς ο πολιτικός χρόνος δεν είναι χρόνος «τσιτάτου» και λεξιλογίου. Ο πολιτικός χρόνος είναι ο χρόνος ανακοινώσεων δουλειάς. Και πεπραγμένων για όσους μας ακούν.
Δημοσιογράφος: Και η αυτοδυναμία;
Κυριάκος Πιερρακάκης: Θεωρώ ότι είναι απολύτως επιτεύξιμη. Ξέρετε, στο τέλος της ημέρας η εκλογική διαδικασία… μου έλεγε ένας κοινός μας γνωστός ότι στην πολιτική υπάρχουν δύο πράξεις, όχι τέσσερις. Δεν υπάρχει πρόσθεση και αφαίρεση. Υπάρχει μόνο πολλαπλασιασμός και διαίρεση. Υπάρχουν δυναμικές στην πολιτική. Είτε δυναμική προς τα πάνω, είτε δυναμική προς τα κάτω. Συνήθως, πιστεύω ότι ο κόσμος δεν έχει ενδιαφέρον για το εκλέγεσθαι, όσο έχει για το κυβερνάν. Αποτελέσματα, δουλειά και πολλά να και λίγα θα. Αυτό παράγει εκλογικό αποτέλεσμα και εκλογικό συμφέρον.
Δημοσιογράφος: Να το κάνουμε τώρα λίγο πιο συγκεκριμένο. Χθες, βράδυ, ο κ. Τσίπρας από τη Νίκαια είπε ότι λίγα 24ωρα είμαστε κόμμα και είμαστε δημοσκοπικά αξιωματική αντιπολίτευση. Θα πάμε σε δίπολο Μητσοτάκη-Τσίπρα στις επόμενες εκλογές; Θα επαναληφθεί το 2019 και το 2023; Θα είναι αυτός ο βασικός πολιτικός σας αντίπαλος;
Κυριάκος Πιερρακάκης: Ξέρετε, είπα πρόσφατα ότι το προνόμιο της επιλογής που υπάρχει στο πρόσωπο του κ. Τσίπρα είναι ότι ο κόσμος δεν χρειάζεται να τον φανταστεί γιατί τον έζησε.Και μαζί με τον κ. Τσίπρα υπάρχει και μια Ελλάδα που ο κόσμος έζησε. Υπήρχε μια Ελλάδα, συμπτωματικά αναφέρατε την τρέχουσα ιδιότητά μου στο Eurogroup. Υπήρχε μια φάση στην οποία η Ελλάδα ήταν σε καθεστώς αποβολής από την αίθουσα στο Eurogroup και τώρα είμαστε σε μια ιστορική συγκυρία που προεδρεύουμε.Δεν το λέω αυτό, επειδή είναι συμβολική η διάσταση προφανώς και ουσιαστική. Δεν το λέω επειδή συνεπάγεται τα πάντα. Το λέω επειδή υπήρχε η Ελλάδα εκείνης της εποχής την οποία ο κ. Τσίπρας διαχειρίστηκε. Οπότε, ο κόσμος πρέπει να αναρωτηθεί. Θέλει αυτή η Ελλάδα να επιστρέψει πίσω ή θέλει μια Ελλάδα που συνεχώς προχωράει μπροστά; Εγώ δεν θα πω ότι όλα είναι τέλεια. Με μια διαρκή πορεία προόδου και με όσα λάθη ή με όσες αστοχίες ή με όσες αδυναμίες συμβαίνουν, να έχεις μια κυβέρνηση που διαρκώς θα προσπαθεί να βελτιώνει τον εαυτό της και να τα λύνει.
Δημοσιογράφος: Θα είναι αυτός ο αντίπαλός σας;
Κυριάκος Πιερρακάκη: Εγώ λέω ότι ο κόσμος επιλέγει τους αντιπάλους. Ξέρετε, εδώ υπάρχει η απάντηση κλισέ. Αλλά στην απάντηση κλισέ τυγχάνει να πιστεύω ότι ο αντίπαλος μιας κυβέρνησης δεν είναι ποτέ ένα άλλο πολιτικό κόμμα. Είναι τα προβλήματα. Τυχαίνει να μιλάτε σε κάποιον που αυτό το οποίο λέει, το πιστεύει. Στις εκλογές ο κόσμος θα δει ποιος έχει σοβαρή απάντηση για οποιοδήποτε πρόβλημα και ποιος παράγει έναν συνειρμό του χθες ή έναν συνειρμό του αύριο.Οι εκλογές είναι ξεκαθάρισμα λογαριασμών παρελθόντος ή είναι μια συζήτηση που αφορά στο μέλλον; Γιατί έχω ακούσει πάρα πολλά «τσιτάτα» το τελευταίο διάστημα, εμφυλιοπολεμικούς συνειρμούς, τα πάντα έχουν ακουστεί τον τελευταίο μήνα. Αυτό θέλει ο κόσμος ή ο κόσμος θέλει να κάθεται κάποιος, οποιοδήποτε από οποιοδήποτε κόμμα σε ένα τραπέζι; Αυτό θα ορίσει και τον αντίπαλο εγώ θα πω.Ξέρετε, είναι πολύ ενδιαφέρουσα η ερώτησή σας. Γιατί η ερώτησή σας έρχεται να πει, ποιος θα είναι δεύτερος. Το βρίσκω πολύ ενδιαφέρον. Δεν το θυμάμαι, όμως, γενικά να έχουμε μια δημόσια συζήτηση στην Ελλάδα για το ποιος θα είναι δεύτερος παραδοσιακά
Δημοσιογράφος: Το είπε ο κ. Τσίπρας, σήμερα είμαστε αξιωματική αντιπολίτευση και σε λίγους μήνες θα γίνουμε κυβέρνηση.
Κυριάκος Πιερρακάκης: Έχουμε μια συζήτηση, όπου ο πολιτικός ανταγωνισμός εξαντλείται στο ποιος θα είναι δεύτερος. Είναι μικρό το τρόπαιο για να είναι τόσο πολύ μεγάλη η συζήτηση. Η ουσία είναι στο ποιος θα έχει την ευθύνη.
Δημοσιογράφος: Ευχαριστούμε κ. Υπουργέ.
Κυριάκος Πιερρακάκης: Κι εγώ σας ευχαριστώ.
16.6.2026






