Μαμά υπάρχει Άγιος Βασίλης;

Κάθε χρόνο τα παιδιά σε όλο τον κόσμο περιμένουν ανυπόμονα τον ερχομό του αγαπημένου τους Αϊ-Βασίλη, που έρχεται με το σάκο του γεμάτο δώρα για να τα αφήσει κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο. 

Τα παιδιά μέχρι τα έξι με επτά τους χρόνια δεν μπορούν να ξεχωρίσουν το φανταστικό από το αληθινό. Ο Άγιος Βασίλης βρίσκεται στην φαντασία τους και εξυπηρετεί κάποιες ανάγκες τους. Ξέρουμε πως στα παιδιά αρέσουν τα παραμύθια. Ζητάνε το παραμύθι γιατί χρειάζονται την ύπαρξη του. O Άγιος Βασίλης είναι η προσωποποίηση της έννοιας των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Μέχρι να συνειδητοποιήσουν το νόημα και την έννοια της γιορτής των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ο Άγιος Βασίλης τα αντιπροσωπεύει όλα. Την αγάπη, τη γενναιοδωρία, την ευχαρίστηση του να προσφέρεις χωρίς αντάλλαγμα. Είναι ο άγιος που έχει μπει για τα καλά στο υποσυνείδητο μας, μια λαμπερή και οικεία εικόνα για όλους μας που μας υπενθυμίζει πως πρέπει να σκεφτόμαστε με γνώμονα το «εμείς». Ο Άγιος Βασίλης είναι αγάπη και μαγεία και ελπίδα.

Εξιτάρει την παιδική φαντασία, η οποία έτσι κι αλλιώς ενθουσιάζεται με μυθικά πλάσματα (δράκους, νεράιδες, ήρωες παραμυθιών κλπ). Μέσα από αυτά, οι γονείς έχουν την ευκαιρία να μεταδώσουν στο παιδί τους σπουδαία ηθικά διδάγματα. Να τους μάθουν έννοιες όπως η αλληλεγγύη, η αγάπη στον συνάνθρωπο αλλά και η επιβράβευση. Ο Αϊ Βασίλης υπάγεται στο γενικότερο χριστουγεννιάτικο κλίμα και ο μύθος του προωθεί την ψυχοσυναισθηματική εξέλιξη των παιδιών, προσφέροντας χαρά, προκαλώντας τη δημιουργικότητα και εξάπτοντας τη φαντασία τους.

Αλλά τι απαντάμε στα παιδιά στην ερώτηση που κάνουν συνήθως γύρω στα 8 τους χρόνια για το αν υπάρχει ο Άγιος Βασίλης; Διαβάστε την ιστορία που ακολουθεί και βρείτε την απάντηση.

Πριν από πολλά χρόνια το 1897, ο Φίλιπ Ο’ Χάνλον που ζούσε στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, δεν ήξερε τι να απαντήσει στην κόρη του όταν εκείνη τον ρώτησε αν υπάρχει Άγιος Βασίλης. Της είπε λοιπόν να γράψει μια επιστολή στην έγκριτη εφημερίδα Sun και να ρωτήσει αυτούς.  «Η Sun θα σου πει την αλήθεια. Ότι σου πει, αυτό να πιστέψεις», της είπε. Η 8χρονη Βιρτζίνια Ο’ Χάνλον (Laura Virginia O’Hanlon Douglas, 1889-1971) έγραψε λοιπόν ένα γράμμα στην εφημερίδα New York’s Sun και ζητούσε να της απαντήσουν αν υπάρχει Άγιος Βασίλης.

«Αγαπητέ εκδότη,

είμαι οχτώ χρόνων. Κάποιοι φίλοι μου λένε, ότι ο Άγιος Βασίλης δεν υπάρχει. Ο μπαμπάς μου λέει: «Αν τον δεις στην εφημερίδα The Sun, τότε υπάρχει». Σας παρακαλώ, πείτε μου την αλήθεια. Υπάρχει ο Άγιος Βασίλης; Βιρτζίνια Ο’ Χάνλον».

Η απάντηση που πήρε ήταν ένα ανυπόγραφο άρθρο στις 21 Σεπτεμβρίου του 1897, στην έβδομη σελίδα της εφημερίδας. Ήταν από τα χέρια του Φράνσις Φάρκελους Τσερτς (Francis Pharcellus Church), αρχισυντάκτη της Sun και ανταποκριτή της εφημερίδας στον αμερικανικό εμφύλιο. Το άρθρο αυτό έμελλε να γίνει το πιο πολυδιαβασμένο άρθρο παγκοσμίως. Η ταυτότητα του συντάκτη της απάντησης αποκαλύφθηκε το 1906, μετά το θάνατο του Φράνσις Τσερτς. Να ποια ήταν η απάντηση της Sun στη Βιρτζίνια:

«“Βιρτζίνια,

Οι μικροί σου φίλοι κάνουν λάθος, καθώς πιστεύουν μονάχα ότι βλέπουν. Θεωρούν ότι τίποτα δεν υπάρχει αν δεν μπορούν να το αντιληφθούν με το μυαλό τους. Όμως , σε τούτο το τεράστιο σύμπαν, ο άνθρωπος είναι τόσο μικρός όσο ένα έντομο όσον αφορά την ικανότητά του να αντιλαμβάνεται όλη τη γνώση και την αλήθεια που υπάρχει στον απέραντο κόσμο γύρω του.

Ναι, Βιρτζίνια, ο Άγιος Βασίλης υπάρχει. Υπάρχει με την ίδια βεβαιότητα που υπάρχουν η αγάπη, η αφοσίωση, η γενναιοδωρία και καθετί που χαρίζει στη ζωή μας ομορφιά και ευτυχία. Αλίμονο! Πόσο μουντός θα ήταν ο κόσμος αν δεν υπήρχε ο Άγιος Βασίλης! Θα ήταν τόσο μουντός όσο αν δεν υπήρχαν και οι Βιρτζίνιες. Δε θα υπήρχε η αγνή πίστη των παιδιών, ούτε η ποίηση, ούτε ο ρομαντισμός, που κάνουν τη ζωή μας πιο όμορφη.

Μπορεί να καταφέρεις να πείσεις τον πατέρα σου να προσλάβει ανθρώπους να παρακολουθούν όλες τις καμινάδες την Παραμονή των Χριστουγέννων, για να πιάσουν τον Άγιο Βασίλη. Αλλά, ακόμα και αν δεν δουν τον Άγιο Βασίλη να κατεβαίνει τις καμινάδες, τι θα αποδείκνυε αυτό; Κανείς δε βλέπει τον Άγιο Βασίλη, αλλά αυτό δεν αποτελεί ένδειξη ότι δεν υπάρχει.

Τα πιο αληθινά πράγματα στον κόσμο είναι εκείνα τα οποία ούτε τα παιδιά ούτε οι μεγάλοι μπορούν να τα δουν. Είδες ποτέ νεράιδες να χορεύουν στα λιβάδια; Φυσικά και όχι, αλλά αυτό δεν αποδεικνύει ότι δεν υπάρχουν. Κανείς δεν μπορεί να αντιληφθεί ή να φανταστεί όλα εκείνα τα θαύματα του κόσμου που είναι αόρατα.

Μπορείς να χωρίσεις τα μέρη μια παιδικής κουδουνίστρας και να δεις τι είναι εκείνο που προκαλεί τον ήχο , αλλά υπάρχει ένα πέπλο που καλύπτει τον αόρατο κόσμο, το οποίο ούτε ο πιο δυνατός άνθρωπος δε θα μπορούσε να το τραβήξει.

Μονάχα η πίστη, η φαντασία, η ποίηση, η αγάπη, ο ρομαντισμός μπορούν να τραβήξουν το πέπλο τούτο, ώστε να δεις και να αντιληφθείς τη μαγική ομορφιά και το μεγαλείο που βρίσκονται από κάτω. Άραγε είναι όλα πραγματικά;

Α Βιρτζίνια, στον κόσμο αυτό δεν υπάρχει τίποτε αληθινό και μόνιμο. Δόξα τω Θεώ! Ο Άγιος Βασίλης υπάρχει! Ζει και θα ζει για πάντα φέρνοντας τη χαρά στις καρδιές των μικρών παιδιών!»

Στην ερώτηση των παιδιών «Υπάρχει τελικά ο άγιος Βασίλης;» ας σκεφτούμε πολύ τι θα τους απαντήσουμε. Ας μην βιαστούμε να τους στερήσουμε αυτή τη μαγεία που απέμεινε στην ορθολογιστική εποχή, ας μην απομυθοποιήσουμε νωρίς την φαντασία τους στην εποχή που θέλει όλα να τα αναλύει και να τα εξηγεί.

Καλές γιορτές!!!

12.12.2023