«Τραβάμε γραμμή με το παρελθόν. Όχι γιατί ξεχνάμε, αλλά γιατί ξεκινάμε. Γιατί πρέπει να ξεκινήσουμε πάλι». Με αυτές τις λέξεις, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έθεσε το σύνθημα της 5ης θητείας του στο Υπουργείο, αναλαμβάνοντας την σκυτάλη από τον απερχόμενο Υπουργό. κ. Γιάννη Οικονόμου, κατά την τελετή παραλαβής-παράδοσης που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Παύλος Μπακογιάννης».
Στη συνέχεια, ο νέος Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα: Πρώτον, η δια βίου εκπαίδευση μέσω της Ακαδημίας. Δεύτερον, η διοικητική και οργανωτική μεταρρύθμιση του σώματος. Παράλληλα, άμεση προτεραιότητα θα δοθεί στην αξιολόγηση, το βαθμολόγιο και την κινητικότητα στο εσωτερικό του σώματος, με στόχο την βέλτιστη αξιοποίηση των στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας.
«Υπάρχουμε για να προστατεύουμε τους πολίτες να δημιουργούμε καθημερινά , να υφαίνουμε και να επεκτείνουμε το δίχτυ της ασφάλειας. Η εποχή άλλαξε κι είμαστε πίσω. Οι μεταρρυθμίσεις που πριν τρία χρόνια σχεδιάσθηκαν θα επικαιροποιηθούν και θα εφαρμοσθούν», τόνισε ο κ. Χρυσοχοίδης και πρόσθεσε:
«Τραβάμε γραμμή. Είχαμε νεκρούς. Πολίτες, νέα παιδιά και αστυνομικούς, νέα παιδιά. Στους νεκρούς προσκυνάμε και δεν ξεχνάμε. Η αστυνομία όμως δεν εκδικείται. Τιμά τη μνήμη των δικών της και των πολιτών με το να δουλεύει και να προχωρά. Τραβάμε γραμμή κι εγώ πρώτος απ΄όλους. Πίκρες , πικρίες, αδικίες δεν έχουμε την πολυτέλεια να ασχοληθούμε. Έχουμε μείνει πίσω στην αποστολή μας και πρέπει να τρέξουμε. Γιατί ο αστυνομικός έχει στολή κι αποστολή. Όταν την φοράς πρέπει και να την τιμάς».
Από πλευράς του ο απερχόμενος Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιάννης Οικονόμου τόνισε πως ο απολογισμός της κυβέρνησης για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα γίνει στο τέλος της τετραετίας. «Προσπαθήσαμε να πετύχουμε – και οι αριθμοί δείχνουν ότι το καταφέραμε – σαφή ποσοτική βελτίωση της αστυνόμευσης, σε κάθε επίπεδο και διάσταση. Και οι αριθμοί δεν κάνουν λάθος» σημείωσε ο κ. Οικονόμου.
Παράλληλα, αναφέρθηκε σε πέντε «ενδεικτικές πρωτοβουλίες από το ολιστικό σχέδιο και τη στρατηγική αυτούς τους 5 μήνες της θητείας μου εδώ, που στόχο είχαν να αντιμετωπίσουν μια σειρά από προβλήματα, ελλείψεις και παθογένειες της ΕΛΑΣ».
Ο νέος Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος τόνισε πως στόχος της νέας πολιτικής ηγεσίας είναι η οικοδόμηση ισχυρής σχέσης εμπιστοσύνης με τους πολίτες, ώστε να αισθάνονται ασφαλείς, με σκληρή δουλειά και αποφασιστικότητα:
«Είναι η πρώτη φορά που βρίσκομαι στη θέση αυτή και θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που με τίμησε με την επιλογή του.
Η ευθύνη είναι μεγάλη. Με τον υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος έχει τεράστια εμπειρία και έχει υπηρετήσει και στο παρελθόν με μεγάλη επιτυχία στο συγκεκριμένο Υπουργείο, ξεκινάμε ένα μεγάλο αγώνα για να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών των πολιτών, δημιουργώντας ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης μαζί τους. Έχουμε χρέος να τους δικαιώσουμε, ώστε να αισθάνονται ασφαλείς και να ασκούν ελεύθερα τα δικαιώματά τους σε ένα κράτος δικαίου», ανέφερε ο κ. Νικολακόπουλος.
«Φεύγω με ψηλά το κεφάλι αλλά και με μία μεγάλη πικρία, και αυτή δεν είναι άλλη από το ότι θρηνήσαμε πριν από λίγο χρονικό διάστημα δυο αστυνομικούς εν ώρα καθήκοντος», ανέφερε στην ομιλία του ο απερχόμενος Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Κώστας Κατσαφάδος.
Ο κ. Κώστας Κατσαφάδος αναφέρθηκε στο έργο που έγινε το προηγούμενο εξάμηνο και κυρίως, στον εκσυγχρονισμό του σωφρονιστικού συστήματος, την μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού, αλλά και τη συγκρότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας (ΚΕΣΠΠΑ):
«Πιστοί στα χρονοδιαγράμματα που είχαμε θέσει, καταφέραμε να λειτουργήσει το σωφρονιστικό κατάστημα της Δράμας, ένα σύγχρονο σωφρονιστικό κατάστημα το οποίο όχι μόνον πληροί τις προϋποθέσεις ορθής σωφρονιστικής αντιμετώπισης και επανένταξης των καταδίκων αλλά θα αποσυμφορήσει και θα εξυγιάνει και τα υπόλοιπα σωφρονιστικά καταστήματα της Μακεδονίας και της Θράκης.
Παράλληλα θέσαμε τις βάσεις για την εφαρμογή και υλοποίηση της ηλεκτρονικής επιτήρησης των κρατουμένων, το γνωστό ως «βραχιολάκι» το οποίο θα συμβάλλει αποφασιστικά στην επίτευξη σύγχρονων και ανθρώπινων συνθηκών κράτησης για όλους τους κρατούμενους και το οποίο όχι μόνον αποτελεί κοινό τόπο για τα προηγμένα Ευρωπαϊκά Κράτη αλλά και επιταγή της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης μεταχείρισης, της γνωστής CPT.
Για την αντιμετώπισης της παραβατικότητας σε επίπεδο πρόληψης που θεωρώ και το πιο κρίσιμο, καθώς αποτελεί την ρίζα του προβλήματος, συγκροτήσαμε το Κεντρικό Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας (ΚΕΣΠΠΑ) το οποίο πιστεύω ότι μπορεί να ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά των τοπικών κοινωνιών, των Δήμων και των Περιφερειών, αποτελώντας ένα ουσιαστικό βοήθημα στην πρόληψη της παραβατικότητας και ένα πραγματικό ανάχωμα στην αντιμετώπιση κυρίως της μικρομεσαίας εγκληματικότητας, της παραβατικότητας των ανηλίκων και της ενδοοικογενειακής βίας το οποίο θα ενισχύσει το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών.
Ολόκληρη η ομιλία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη
Αυτή η αίθουσα, είτε μ’ αρέσει είτε όχι, μοιάζει να επανέρχεται σαν φυσικό περιβάλλον στην πολιτική μου διαδρομή.
Θα σας πω λίγα πράγματα. Πρώτα για τον υπουργό σας το Γιάννη Οικονόμου. Είναι καλός άνθρωπος και άξιος πολιτικός. Διακρίθηκε μέχρι σήμερα θα διακριθεί σίγουρα και στο μέλλον. Έχουμε συνεργασθεί στο παρελθόν τον ξέρω και τον πιστεύω.
Από όπου πέρασε παρέδωσε με το κεφάλι ψηλά. Και δεν φοβήθηκε ποτέ τα δύσκολα, είναι άνθρωπος που τολμάει και πολιτικός με τα όλα του.
Λοιπόν τώρα απευθύνομαι στους ένστολους, στα 55.000 μέλη του αστυνομικού Σώματος, όλες και όλους.
Τραβάμε γραμμή με το παρελθόν. Όχι γιατί ξεχνάμε αλλά γιατί ξεκινάμε. Γιατί πρέπει να ξεκινήσουμε πάλι.
Υπάρχουμε για να προστατεύουμε τους πολίτες να δημιουργούμε καθημερινά , να υφαίνουμε και να επεκτείνουμε το δίχτυ της ασφάλειας.
Η εποχή άλλαξε κι είμαστε πίσω.
Οι μεταρρυθμίσεις που πριν τρία χρόνια σχεδιάσθηκαν θα επικαιροποιηθούν και θα εφαρμοσθούν.
Πρώτον η δια βίου εκπαίδευση μέσω της Ακαδημίας . Η εκπαίδευση είναι το πυρηνικό μας όπλο. Μας κρατάει σε επαφή με την κοινωνία και τις ανάγκες της. Δίνει νόημα στη δουλειά μας.
Δεύτερο η διοικητική και οργανωτική μεταρρύθμιση του σώματος. Το επιτελείο να επιτελεί, το αρχηγείο να διοικεί, οι υπηρεσίες να αντιστοιχούν σε ανάγκες της κοινωνίας του σήμερα, χωρίς επώδυνους αναχρονισμούς.
Παράλληλα η αξιολόγηση, το βαθμολόγιο και η κινητικότητα στο εσωτερικό του Σώματος. Όλα αυτά πρέπει να οδηγούν στην προστασία του πολίτη και μόνο. Απέχουμε πολύ από αυτό.
Τραβάμε γραμμή. Είχαμε νεκρούς. Πολίτες, νέα παιδιά και αστυνομικούς, νέα παιδιά.
Στους νεκρούς προσκυνάμε και δεν ξεχνάμε. Η αστυνομία όμως δεν εκδικείται.
Τιμά τη μνήμη των δικών της και των πολιτών με το να δουλεύει και να προχωρά.
Τραβάμε γραμμή κι εγώ πρώτος απ΄όλους. Πίκρες , πικρίες, αδικίες δεν έχουμε την πολυτέλεια να ασχοληθούμε. Έχουμε μείνει πίσω στην αποστολή μας και πρέπει να τρέξουμε.
Γιατί ο αστυνομικός έχει στολή κι αποστολή. Όταν την φοράς πρέπει και να την τιμάς.
Και να την αξίζεις.
Σας εύχομαι καλή χρονιά σε εσάς και τις οικογένειες σας. Μας περιμένει πολλή δουλειά. Πάρα πολλή!
Ξεκινάμε λοιπόν ένα νέο ταξίδι. Δύσκολο μεν, αλλά όμορφο ταξίδι. Γιατί ο προορισμός του είναι ένα σπουδαίο αγαθό, η ασφάλεια. Η ασφάλεια των συμπολιτών μας. Αυτό είναι το καθήκον μας στην δημοκρατική Ελλάδα, να προστατεύσουμε ζωές, περιουσίες, να δώσουμε οντότητα στην έννοια της ασφάλειας και στο αίσθημα ασφάλειας των συμπολιτών μας. Εμπρός όλοι μαζί, ξεκινάμε αυτό το ταξίδι, θα πετύχουμε, είμαστε ενωμένοι. Είμαστε αποφασισμένοι και θα οδηγήσουμε την ελληνική αστυνομία ξανά σε νέες δόξες.
Ολόκληρη η ομιλία του απερχόμενου Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιάννη Οικονόμου
Καταρχάς, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό, ο οποίος μου ανέθεσε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πριν από λίγους μήνες. Στο διάστημα των πέντε μηνών που μεσολάβησε εργαστήκαμε σκληρά , σε αγαστή συνεργασία με το ανθρώπινο δυναμικό της ΕΛΑΣ, το οποίο θέλω επίσης να ευχαριστήσω όπως και τη φυσική ηγεσία του σώματος. Οι ευχαριστίες δεν μπορούν να μην απευθυνθούν στον υφυπουργό Κ. Κατσαφάδο, για την απόλυτα έντιμη και θεσμική συνεργασία μας, όπως επίσης και στους δύο γενικούς γραμματείς, την κ. Λιγούρα και τον κ. Λογοθέτη. Τέλος, ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλω στους συνεργάτες μου, για τις ατέλειωτες ώρες που αφιέρωσαν αυτό το 5μηνο στην δουλειά και την αποστολή μας.
Από την πρώτη στιγμή στο Υπουργείο έως και την τελευταία δεν έπαψα να πιστεύω ότι το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών δεν σχετίζεται αποκλειστικά με το αστυνομικό έργο, καθώς είναι ζήτημα πολυπαραγοντικό. Επίσης, ήμουν και παραμένω πεπεισμένος ότι η πανδημία βίας και απείθειας που πλήττει τον δυτικό κόσμο συνολικά αλλά και την χώρα μας -εξαιτίας κοινωνικών, εκπαιδευτικών και πολιτισμικών αποτυχιών- δεν αντιμετωπίζεται ριζικά παρά μόνο με συνολικές βαθιές παρεμβάσεις και με μια κοινωνική πανστρατιά μηδενικής ανοχής στη βία. Ιδιαίτερα εδώ, στην Ελλάδα, η βαριά πληγωμένη από την περίοδο των μνημονίων και όχι μόνον Ελληνική Αστυνομία χρειάζεται όχι μόνο ενίσχυση στο έργο της, αλλά μια ευρύτερη κοινωνική συμπαράσταση για να ανταποκριθεί στο ρόλο της. Η απόδοση στην Ελληνική Αστυνομία και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προσδοκιών που υπερβαίνουν την ευθύνη τους -όπως είναι ενδεικτικά η επίλυση του κυκλοφοριακού στο Λεκανοπέδιο, το οποίο δεν προκαλεί η Αστυνομία και η βία μεταξύ μαθητών- βλάπτουν την ΕΛΑΣ και επιδεινώνουν τη σχέση της με την κοινωνία.
Ο απολογισμός της κυβέρνησης μας για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα γίνει στο τέλος της τετραετίας. Επιτρέψτε μου όμως να αναφερθώ πολύ σύντομα σε 5 μόνον ενδεικτικές πρωτοβουλίες από το ολιστικό σχέδιο και τη στρατηγική μας αυτούς τους 5 μήνες της θητείας μου εδώ, που στόχο είχαν να αντιμετωπίσουν μια σειρά από προβλήματα, ελλείψεις και παθογένειες της ΕΛΑΣ.
Προσπαθήσαμε να πετύχουμε – και οι αριθμοί δείχνουν ότι το καταφέραμε – σαφή ποσοτική βελτίωση της αστυνόμευσης, σε κάθε επίπεδο και διάσταση. Και οι αριθμοί δεν κάνουν λάθος.
Παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες, αλλά και τις ισχυρές αντιστάσεις, προχώρησε και συνεχίζεται η υλοποίηση της δέσμευσης του Πρωθυπουργού για τη μετακίνηση αστυνομικών από τις φυλάξεις προσώπων σε υπηρεσίες πεδίου.
Εκδώσαμε προσκλήσεις, που το επόμενο διάστημα θα μπορούν να μετατραπούν σε διαγωνισμούς, για έργα ύψους 156 εκ ευρώ, με στόχο τον εκσυγχρονισμό της ΕΛΑΣ σε μέσα και υποδομές. Ανάμεσα στις προσκλήσεις αυτές και η εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για 700 και πλέον κάμερες στην Αττική. Ενώ ήδη βρίσκεται στον αέρα ο διαγωνισμός για 2000 φορητές κάμερες και 400 κάμερες οχημάτων.
Επανασυστήσαμε το ΚΕΣΠΠΑ, με στόχο την εξωστρέφεια και την στενή συνεργασία με την αυτοδιοίκηση και τους φορείς των τοπικών κοινωνιών, με στόχο την πρόληψη της παραβατικότητας σε επίπεδο γειτονιάς.
Βρίσκεται σε εξέλιξη η επεξεργασία μιας σειράς αλλαγών στις δομές, στις διαδικασίες και στο κανονισμό προσωπικού της ΕΛΑΣ, ενώ ταυτόχρονα στη διάθεση της νέας ηγεσίας υπάρχει επεξεργασμένο σχέδιο σημαντικής ενίσχυσης της εμφανούς αστυνόμευσης μέσω στοχευμένων αλλαγών στην Άμεση Δράση.
Κλείνοντας αυτό τον σύντομο, όπως είπα, απολογισμό, θέλω να πω ότι νιώθω περήφανος που μέσα σε αυτό το διάστημα των 5 μηνών ασχολήθηκα με κάθε πτυχή και ζήτημα που άπτεται του Υπουργείου, συγκρουόμενος με νοοτροπίες και κατεστημένα, χωρίς κανένα δισταγμό. Γιατί στην πολιτική βρίσκομαι, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, για να υπηρετώ την Πατρίδα, τον πολίτη και την παράταξη. Και αυτό θα συνεχίσω να κάνω.
Μαζί με αυτά και φυσικά με όσα ακόμη πρέπει να διορθωθούν παραδίδουμε σήμερα τη σκυτάλη στη νέα πολιτική ηγεσία. Εύχομαι από καρδιάς στον νέο Υπουργό να προσφέρει όσα προσδοκά ο ελληνικός λαός. Διαθέτει πλούσια εμπειρία και ικανότητα αναμφισβήτητη.
Όλα αυτά τα χρόνια έμαθα ότι η πολιτική είναι επαναλαμβανόμενοι αποχαιρετισμοί. Κι ότι η είσοδος συμπίπτει με την έξοδο. Δεν ξεχνώ αυτό που λένε “σήμερον εμού, αύριο ετέρου και ουδέποτε τινός». Αποχωρώ έχοντας εκτιμήσει και αγαπήσει πολύ περισσότερο την αστυνομία και τους ανθρώπους της. Ήταν τιμή μου που βρέθηκα εδώ.