Ο Δήμος Αγίων Αναργύρων – Καματερού διοργανωτής δράσεων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Γράφει η συγγραφέας Παραμυθιών και Παιδικής Λογοτεχνίας, Σταυρούλα Βενιέρη: 

Ευχαριστώ θερμά τον αξιότιμο Δήμαρχο Αγίων Αναργύρων – Καματερού, κύριο Σταύρο Τσίρμπα και την εκλεκτή Αντιδήμαρχο Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης, κυρία Άννα Καπνιά Μπούνα, για την τιμητική τους πρόσκληση να αφηγηθώ παραμύθια μου στους μαθητές των σχολείων Αγίων Αναργύρων – Καματερού, με πρώτο σταθμό το 12ο Νηπιαγωγείο Καματερού, Ν. Αττικής, που πραγματοποιήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 2024.

Με την σπουδαία αυτή πρωτοβουλία τους, ως μυσταγωγοί και γεωργοί του πνεύματος, σμιλεύουν την ψυχή των παιδιών, εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους και γεμίζουν τα μαθητικά τους χρόνια με ήλιο και αισιοδοξία, εκπληρώνοντας στόχους και οράματα για τη διαμόρφωση ήθους και πίστης σε αξίες αναλλοίωτες που θεμελιώνουν κάθε κοινωνία. 

Ευχαριστώ επίσης, τους εκπαιδευτικούς του Νηπιαγωγείου για την εγκάρδια φιλοξενία τους και τους συγχαίρω για την εξαιρετική δουλειά τους. 

Αφήγηση παραμυθιού: Τα καλοσυνάτα χεράκια  

“Τα καλοσυνάτα χεράκια” είναι ένα παραμύθι που αναφέρεται στην παιδική επιθετικότητα και τον ενδοσχολικό εκφοβισμό. Μέσα από αυτό τα παιδιά συνειδητοποιούν πόσο άσχημο είναι να ασκούμε λεκτική ή σωματική βία σε άλλα άτομα. 

Επίσης, αισθάνονται ότι η αγάπη, η καλοσύνη, ο σεβασμός και η αλληλοβοήθεια είναι αξίες ανεκτίμητες, που κάνουν καλύτερο τον χαρακτήρα καθενός από εμάς!

Οι μαθητές και οι μαθήτριες με φανερή προθυμία παρακολούθησαν την αφήγηση του παραμυθιού “Τα καλοσυνάτα” χεράκια και συμμετείχαν ενεργά στη συζήτηση που ακολούθησε, δείχνοντας την ευχαρίστησή τους στην Αντιδήμαρχο και σε μένα.

Τους κίνησε το ενδιαφέρον ο τρόπος που αντιμετώπισαν τα καλοσυνάτα χεράκια κάποιους συμμαθητές τους που ήταν διαρκώς θυμωμένοι, δεν βοηθούσαν κανέναν και ενοχλούσαν όλους και ιδιαίτερα, τα ίδια τα καλοσυνάτα χεράκια. Όλα τα παιδιά εξέφρασαν τις σκέψεις, τις απόψεις, τις απορίες και τα συναισθήματά τους. 

Απάντησαν με ζήλο στις ερωτήσεις μου, όπως για παράδειγμα πώς πρέπει να αντιμετωπίζουμε κάποιον που προκαλεί προβλήματα ή που είναι επιθετικός απέναντί μας ή αν πρέπει να κρατάμε μυστικά από τους γονείς και τους δασκάλους μας και σε πολλές ακόμη ερωτήσεις.

Έπειτα, δημιούργησαν υπέροχες ζωγραφιές σχετικές με την ιστορία που αφηγήθηκα, για τις οποίες βραβεύτηκαν με επαίνους!

Στη συνέχεια, με συγκίνησαν ιδιαίτερα, καθώς μου πρόσφεραν ένα υπέροχο τετράδιο που κατασκεύασαν οι ίδιοι οι μαθητές με τη βοήθεια των Νηπιαγωγών, γεμάτο εικόνες εμπνευσμένες από διάφορα εξώφυλλα παραμυθιών μου.

Τέλος, μια μεγάλη έκπληξη περίμενε τα παιδιά! Δωρίστηκαν παραμύθια μου με CD σε κάθε μαθητή, τα οποία πρόσφατα εκδόθηκαν από τις Εκδόσεις ΚΟΥΡΟΣ, με την ευγενική χορηγία του Δημάρχου Αγίων Αναργύρων – Καματερού, κυρίου Σταύρου Τσίρμπα και της Αντιδημάρχου Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης, κυρίας Άννας Καπνιά Μπούνα! 

Θεωρώ ότι τέτοιου είδους ενέργειες είναι ανεκτίμητες, διότι προσφέρουν χαρά και στολίζουν χαμόγελα τα πρόσωπα των παιδιών. Πάνω από όλα όμως,  συμβάλλουν στην εκπαίδευση, στην αγωγή, στην κοινωνική συμπεριφορά και συναισθηματική ωρίμανση του παιδιού και είναι πράγματι, φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση!

27.2.2024