Το αμέσως επόμενο διάστημα η Κυπριακή Δημοκρατία θα δρομολογήσει πρωτοβουλίες για αναγνώριση του έργου και της σπουδαιότητας της αποστολής της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛ.ΔΥ.Κ), και ειδικότερα για τα 105 παιδιά που έπεσαν το 1974, εκ των οποίων οι 58 παραμένουν μέχρι σήμερα αγνοούμενοι, ανακοίνωσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας τις αδελφικές και ακλόνητες σχέσεις Κύπρου-Ελλάδας.
Στην πρόποσή του, κατά το επίσημο δείπνο που παρέθεσε την Τετάρτη στο Προεδρικό Μέγαρο προς τιμήν του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνου Αν. Τασούλα, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι «η βαθιά μας ευγνωμοσύνη για την αταλάντευτη στάση της Ελλάδας είναι πέρα για πέρα ξεκάθαρη, όπως ξεκάθαρη είναι και η στοχοπροσήλωσή μας στην περαιτέρω σύσφιξη των διμερών μας σχέσεων, οι οποίες διάγουν ομολογουμένως μια εξαιρετικά εντυπωσιακή περίοδο. Το ίδιο ακριβώς ισχύει για το άριστο επίπεδο συνεργασίας μας σε περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο, η οποία αποβλέπει στο να καταστήσει τη Λευκωσία και την Αθήνα ως τους πλέον αξιόπιστους εταίρους στην περιοχή, ως γέφυρες συνεννόησης και επικοινωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και των κρατών της Μέσης Ανατολής».
Και πρόσθεσε: «Θα ήθελα απόψε να κάνω μια ιδιαίτερη αναφορά σε όλους αυτούς, στους οποίους από κοινού χρωστάμε τα προνόμια της ελευθερίας και της δημοκρατίας που απολαμβάνουμε σήμερα, και αναφέρομαι στους ηρωικώς αγωνισαμένους και ενδόξως πεσόντες για την ελευθερία της Κύπρου Ελλαδίτες αδερφούς μας, οι οποίοι με τη θυσία τους τίμησαν “το όμαιμον, το ομόγλωσσον, το ομόθρησκον και το ομότροπον”.
Σε αυτό το πλαίσιο, ειδική μνεία οφείλουμε και θα χρωστάμε εσαεί στην Ελληνική Δύναμη Κύπρου, στους αγώνες και στην έμπρακτη προσφορά της, και χαίρομαι ιδιαίτερα για την παρουσία σας απόψε κ. Διοικητά. Ως Κυπριακή Δημοκρατία, το αμέσως επόμενο διάστημα θα δρομολογήσουμε πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της αναγνώρισης του έργου και της σπουδαιότητας της αποστολής σας, ειδικότερα για τα 105 παιδιά που έπεσαν το 1974, εκ των οποίων οι 58 παραμένουν μέχρι σήμερα αγνοούμενοι.»
Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ο Πρόεδρος Τασούλας είναι «μια εξέχουσα προσωπικότητα της πολιτικής ζωής της Ελλάδας, προερχόμενη από το άλλο άκρο του ελληνισμού, την Ήπειρο, με πολυσχιδές έργο σε αυτοδιοικητικό, κοινοβουλευτικό και θεσμικό επίπεδο», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η πολύχρονη πολιτική του εμπειρία και η σταθερή προσήλωσή του στην προάσπιση των συμφερόντων του ελληνικού λαού αποτελούν τα ισχυρότερα εχέγγυα επιτυχίας της αποστολής του.
Από πλευράς του, στη του δική του πρόποση, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι η πρώτη του επίσημη επίσκεψη από την ανάληψη των καθηκόντων του πραγματοποιείται, ενώ συνεχίζεται για πέραν του μισού αιώνα η παράνομη τουρκική κατοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η εξεύρεση λύσης του Κυπριακού και ο τερματισμός της κατοχής, πρόσθεσε, αποτελεί κοινό στόχο Κύπρου-Ελλάδας, εκφράζοντας την ισχυρή πεποίθηση ότι μπορεί να επιτευχθεί.
Και επισήμανε: «Οι απαράδεκτες θέσεις και αξιώσεις που επιχειρούν να νομιμοποιήσουν τα τετελεσμένα της εισβολής και κατοχής δεν πρόκειται να εξασθενήσουν τη δική μας αταλάντευτη κοινή προσήλωση στον στόχο επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο Κυπριακό, στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). Λύσης που θα απαλλάξει την Κυπριακή Δημοκρατία και τον κυπριακό λαό από τα κατοχικά στρατεύματα και από το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων και των δικαιωμάτων επέμβασης της Τουρκίας ή οποιουδήποτε άλλου στις κυπριακές υποθέσεις, που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα των εκτοπισθέντων και των οικογενειών τους και που θα επιτρέπει την απρόσκοπτη εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ελλάδα και Κύπρος θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε ενεργά και πλήρως τις προσπάθειες, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα (ΓΓ) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων. Ευελπιστούμε ότι στην κατεύθυνση αυτή θα κινηθούν όλες οι πλευρές, καθώς αυτό προτάσσει το συμφέρον και η ευημερία του συνόλου του κυπριακού λαού.»
Τέλος, ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, παρά το Κυπριακό, είναι μια ευημερούσα χώρα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) που διαδραματίζει ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο ως πυλώνας σταθερότητας, ειρήνης και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
8.5.2025