Ο Υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτη, στην Άτυπη Συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ «Gymnich» στο Τολέδο

Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, κατά την άφιξή του στην Άτυπη Συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ «Gymnich» :

<< Προσερχόμαστε σήμερα, προσκεκλημένοι της ισπανικής Προεδρίας, στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ «Gymnich», για να συζητήσουμε δυο εξαιρετικά σοβαρά θέματα για την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια σταθερότητα.

Το ζήτημα της Ουκρανίας, το οποίο επιμένει μετά την επιθετική πολιτική της Ρωσίας. Θα έχω την ευκαιρία να ενημερώσω τους ομολόγους μου σχετικά με την πρωτοβουλία που ανέλαβε η Ελληνική Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός να προσκαλέσει στη Διάσκεψη των Αθηνών -είκοσι χρόνια μετά από την Κοινή Δήλωση για τη Διεύρυνση της ΕΕ με την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων- και τον Πρόεδρο Zelenskyy, για να εκφράσουμε ακριβώς, την αλληλεγγύη μας στην Ουκρανία.

Το δεύτερο ζήτημα έχει να κάνει με το πραξικόπημα, το οποίο έχει συντελεστεί στον Νίγηρα. Δυστυχώς, η ευρύτερη περιοχή του Σαχέλ υποφέρει. Και δεν είναι καθόλου μακριά μας και δεν είναι καθόλου ασήμαντη. Τα γεγονότα στην Γκαμπόν το επιβεβαίωσαν, είναι το όγδοο πραξικόπημα τα τελευταία δύο χρόνια. Είναι πολύ σημαντικό για την ΕΕ να μπορέσει να διαγνώσει τα αίτια που οδηγούν αυτές τις χώρες της Αφρικής σε πραξικοπήματα. Και βεβαίως, να προλαμβάνεται η διάχυση των συνεπειών τους.>>

31.82023