Στ. Κασσελάκης : «Τιμωρητική η πολιτική απέναντι στα ελεύθερα επαγγέλματα»

Την ανάγκη για λύσεις που «θα ανήκουν στον 21ο αιώνα», που θα ανταποκρίνονται στην καθημερινότητα των ελεύθερων επαγγελματιών και τις πραγματικές συνθήκες μέσα στις οποίες δραστηριοποιούνται και δεν θα λειτουργούν τιμωρητικά απέναντι στα ελεύθερα επαγγέλματα, όπως κάνει οριζόντια το φορολογικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση, επισήμανε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τους προέδρους των επιστημονικών συλλόγων της χώρας, στα κεντρικά γραφεία του κόμματος.

Η κυβέρνηση προωθεί ένα «οριζόντιο μέτρο το οποίο φορολογεί και τους τίμιους ελεύθερους επαγγελματίες, που είναι η μεγάλη πλειοψηφία, μαζί με όσους δεν τηρούν τα δέοντα. Δεν μπορούμε να προσεγγίσουμε αυτό το πρόβλημα κοιτώντας μόνο την παρενέργεια», επεσήμανε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, μιλώντας στους εκπροσώπους των φορέων, για να προσθέσει: «η γνώμη μου για την πρόταση της κυβέρνησης είναι ότι δεν ανταποκρίνεται στην καθημερινότητα των ελεύθερων επαγγελματιών και ότι τιμωρεί πολύ τους νέους, που αρχίζουν στους τομείς στους οποίους εργάζεστε».

Χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τον δικηγορικό κλάδο, ο Στέφανος Κασσελάκης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η ψηφιακή παρουσία των δικηγόρων στα δικαστήρια δεν είναι ακόμη μία πραγματικότητα στην Ελλάδα, αλλά συγχρόνως η βενζίνη είναι ακριβή και τα έξοδα μεγάλα. Άρα, αυτοί οι άνθρωποι που τρέχουν για να εκπροσωπήσουν τους πελάτες τους, ξεκινώντας τις καριέρες τους, τιμωρούνται εκ των πραγμάτων από την καθημερινότητά τους». Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα, «η λύση της κυβέρνησης είναι ένα οριζόντιο μέτρο, στη βάση ότι κανείς δεν δηλώνει την πραγματικότητα», σημείωσε προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί μία χώρα να στηριχθεί σε μια τέτοια αντιμετώπιση του Πολίτη» για να συμπληρώσει:

Ο Στέφανος Κασσελάκης, απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των συλλόγων, επεσήμανε ότι «οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης που προορίζονται για εσάς είναι ελάχιστοι, ενώ οι πόροι που πηγαίνουν στους μεγάλους είναι πάρα πολλοί. Η απάντηση από τον κ. Μητσοτάκη είναι το «ζύγι» του 41%. Ίσως αυτό να προκαλεί τη φορολογική αλαζονεία που βλέπουμε αυτή τη στιγμή. Αλλά δεν είναι δυνατόν κάτι που έγινε τον Μάιο να δικαιολογεί τα πάντα και όταν είναι άδικα και δεν δουλεύουν για τον απλό ελεύθερο επαγγελματία ,ο οποίος προσπαθεί να σταθεί στα πόδια του με εντιμότητα».

3.11.2023