Συμμετοχή ΥΕΘΑ Νίκου Δένδια στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. σε σύνθεση Υπουργών Άμυνας, στις Βρυξέλλες

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, συμμετείχε σήμερα, Τρίτη 20 Μαΐου 2025, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε σύνθεση Υπουργών Άμυνας, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Κατά τη συνεδρίαση, οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την Αμυντική Ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους 7+2 τομείς προτεραιότητας, που σε μεγάλο βαθμό ταυτίζονται με την «Ατζέντα 2030» των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και για την εφαρμογή της Λευκής Βίβλου και το σχέδιο ReArm Europe.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας υπενθύμισε κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου, σχετικά με τη δυνατότητα συμμετοχής τρίτων κρατών στο σχέδιο ReArm Europe, τη θέση της Ελλάδας ότι είναι απαραίτητο σε αυτό το εγχείρημα να συμμετέχουν χώρες οι οποίες σέβονται και ασπάζονται το αξιακό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επισήμανε επίσης ότι δε νοείται να μετέχουν αδιάκριτα σε αυτό το ευρωπαϊκό εγχείρημα χώρες που απειλούν κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δεν αναγνωρίζουν, επίσης, χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν ασπάζονται τους ίδιους κανόνες Δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Συζητήθηκαν ακόμη οι τρέχουσες εξελίξεις στην Ουκρανία, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Mark Rutte, με τη συμμετοχή (μέσω τηλεδιάσκεψης) του Ουκρανού Υπουργού Άμυνας, Rustem Umerov.

Κατά την προσέλευσή του στο Συμβούλιο Υπουργών, ο κ. Δένδιας προέβη στην εξής δήλωση:

«Σήμερα, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Υπουργών Άμυνας έχουμε να συζητήσουμε μια σειρά από θέματα μεγάλης σημασίας. Όπως πάντα, υφίσταται καταρχήν το θέμα της Ουκρανίας.

Αλλά εγώ θα ήθελα να σταθώ πολύ περισσότερο στην προσπάθεια που γίνεται με τον Κανονισμό SAFE και το ReaArm Europe. Δηλαδή την προσπάθεια να επανεξοπλιστεί η Ευρώπη ώστε να έχει τη δυνατότητα να υπερασπίσει τον εαυτό της. Να υπερασπίσει ένα χώρο Δημοκρατίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προστασίας του ανθρώπου.

Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί. Και η Ελλάδα έχει επανειλημμένως τονίσει ότι είναι απαραίτητο σε αυτό το εγχείρημα να συμμετέχουν χώρες οι οποίες σέβονται και ασπάζονται το αξιακό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν νοείται να μετέχουν αδιάκριτα στο ευρωπαϊκό εγχείρημα χώρες που απειλούν άλλες χώρες, και μάλιστα μέλη της ΕΕ, που δεν αναγνωρίζουν άλλες χώρες, και μάλιστα μέλη της ΕΕ, που δεν ασπάζονται τους ίδιους κανόνες Δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Δεν μπορούμε να υπερασπίσουμε την Ευρώπη εάν ο εχθρός βρίσκεται εντός των τειχών».

20.5.2025