Συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλου, στον «Max fm 93.4» Πάτρας και στον δημοσιογράφο Αλέξανδρο Κογκόλη
Σ. Φάμελλος: «Να σπάσουμε το καρτέλ των τραπεζών προς όφελος των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών»
Α. Κογκόλης: Έχουμε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτη Φάμελλο, τον οποίο και καλημερίζω στον Μax fm. Καλώς να έρθετε κύριε Φάμελλε σήμερα. Καλημέρα!
Σ. Φάμελλος: Καλημέρα και καλή εβδομάδα! Σας ευχαριστώ. Ελπίζω να με ακούτε καλά.
Α. Κογκόλης: Καλά σας ακούμε. Αν δεν κάνω λάθος είστε καθ’ οδόν.
Σ. Φάμελλος: Ναι, σε λίγο θα φτάσουμε στο Αίγιο, που είναι ο πρώτος σταθμός της περιοδείας στον νομό Αχαΐας και στη συνέχεια θα έρθω στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο και στην Πάτρα, για την εκδήλωση το απόγευμα, στο Τεχνικό Επιμελητήριο.
Α. Κογκόλης: Αλήθεια, επειδή βλέπω ότι περιοδεύετε σε όλη τη χώρα, ως πρόεδρος του κόμματος και συνομιλείτε με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ευρύτερα την κοινωνία, το κλίμα των δημοσκοπήσεων, τα αποτελέσματα, είναι αντίστοιχα της κοινωνικής βάσης; Θεωρείτε πως προϊόντος του χρόνου και οδεύοντας σε εκλογές αυτά μπορεί να αλλάξουν για τον ΣΥΡΙΖΑ, που τον δείχνουν σε πολύ χαμηλότερα ποσοστά βεβαίως σε σχέση με το παρελθόν;
Σ. Φάμελλος: Κανείς δεν αμφισβητεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πέρασε μια μεγάλη περίοδο κρίσης. Οφείλω να σας πω ότι και η επιλογή της υποψηφιότητάς μου, αλλά και η εκλογή μου, ήταν μια επιλογή που αποδείκνυε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να αλλάξει σελίδα, γιατί δεν πήγαινε άλλο η κατάσταση συρρίκνωσης και απαξίωσης που ζήσαμε μέχρι τον Οκτώβριο του 2024.
Έχουμε τώρα δύο εικόνες και θέλω να τις μεταφέρω με απόλυτη ειλικρίνεια: τη συσπείρωση της κομματικής βάσης, για να ξανανοίξουν τα γραφεία και να λειτουργήσουμε ως ένα πραγματικό προοδευτικό κόμμα, γιατί μας έλειπε αυτό πάρα πολύ. Το δεύτερο είναι ότι υπάρχει ενδιαφέρον της κοινωνίας. Κοιτούν προς εμάς, κι εγώ το βλέπω στις περιοδείες, στις συζητήσεις. Υπάρχει αρκετά καλή αποδοχή. Δεν έχει ακόμα εκφραστεί σε εμπιστοσύνη, αλλά, σε σχέση με τους ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αυτή την περίοδο είναι ένα κόμμα το οποίο συζητάει με άνεση με όλη την κοινωνία. Γιατί και η κοινωνία ψάχνει να βρει διέξοδο.
Έχουμε, όμως, να κάνουμε βήματα, όπως είναι το συνέδριο που θα κάνουμε τον Ιούνιο, για να σηματοδοτήσουμε την αλλαγή σελίδας και μια μεγάλη πολιτική ανανέωση και αλλαγή. Πρέπει να σας πω ότι αλλάζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και εσωτερικά. Προωθούμε πολύ μεγάλες πολιτικές αλλαγές στη λειτουργία μας, τις οποίες χθες η Κεντρική Επιτροπή ενέκρινε για να αποτελέσουν εισήγηση για το συνέδριο, στο Καταστατικό. Έχουν να κάνουν με τη συμμετοχή των μελών, με την κατάργηση των τάσεων, με την ενίσχυση της λογοδοσίας, της δημοκρατίας, για να γίνουμε ένας σοβαρός πολιτικός οργανισμός. Γιατί η χώρα χρειάζεται πλέον και αξιοπιστία στην πολιτική. Δυστυχώς, και με όλα αυτά που έχουν γίνει, τα σκάνδαλα, τα Τέμπη, υπάρχει θέμα αξιοπιστίας στην πολιτική.
Α. Κογκόλης: Άρα θα επικαιροποιηθεί η πολιτική πλατφόρμα στο συνέδριο. Μέχρι το συνέδριο θα γίνουν και εκλογές στις νομαρχιακές και τοπικές οργανώσεις;
Σ. Φάμελλος: Όχι, αυτές θα γίνουν μετά το συνέδριο.
Α. Κογκόλης: Α, μετά.
Σ. Φάμελλος: Θα υπάρχει μεγάλη πολιτική ανανέωση στο κόμμα και σε επίπεδο προσώπων και σε επίπεδο προγράμματος. Ήδη όμως, -γιατί δεν μπορεί ο κόσμος να περιμένει πότε θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνέδριο- έχουμε δημοσιοποιήσει τις προτάσεις μας για άμεσες πολιτικές αλλαγές. Είναι οι δέκα συν μία προτάσεις που συζητάμε πλέον σε όλη την Ελλάδα. Γιατί αυτό που λέμε πορεία προς το συνέδριο δεν θα είναι μία εσωτερική διαδικασία, είναι μία εξωστρεφής.
Γι’ αυτό και σήμερα στην Πάτρα και οι δύο παρουσίες μου, και στο Αίγιο βέβαια νωρίτερα, θα έχουν εξωστρεφή χαρακτηριστικά. Στον Συνεταιρισμό και στο Δήμο στο Αίγιο, αλλά και σε συνέδριο και μετά σε ανοιχτή εκδήλωση στην Πάτρα, διότι μας ενδιαφέρει να κάνουμε αλλαγές στην κοινωνία.
Παράδειγμα: πρέπει να σπάσουμε το καρτέλ των τραπεζών για να έχουν οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά χαμηλότερο τραπεζικό κόστος στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να υπάρχουν 4,7 δισεκατομμύρια κέρδη στις τράπεζες το 2024. Είναι κλοπή. Πρέπει να αλλάξει. Εμείς θα πούμε συγκεκριμένη πρόταση. Τι θα ωφελήσει αυτό την πρώτη κατοικία και τον επιχειρηματία. Πως θα βρει φθηνότερο δάνειο για να στήσει μια μικρομεσαία επιχείρηση στην Αχαΐα, μιας και το μεγάλο πρόβλημα και της Δυτικής Ελλάδας, είναι ο πολύ χαμηλός ρυθμός ανάπτυξης. Θα συζητήσουμε για συγκεκριμένα θέματα που ο κ. Μητσοτάκης αποφεύγει, αλλά και με προτάσεις.
Α. Κογκόλης: Επειδή είπατε για τον κ. Μητσοτάκη. Είμαστε στο ίδιο έργο θεατές το τελευταίο διάστημα και όχι μόνο το τελευταίο. Η Νέα Δημοκρατία στις δημοσκοπήσεις να προηγείται και απέναντί της να μην έχει μια δύναμη που μπορεί να την απειλήσει επαρκώς, ακόμη και αν έχει υποστεί μία συγκεκριμένη φθορά. Συνεχίζονται οι συζητήσεις για ένα προοδευτικό μέτωπο. Άλλοι θέλουν, άλλοι δεν θέλουν. Το ΠΑΣΟΚ για παράδειγμα, που είναι αξιωματική αντιπολίτευση, δεν θέλει. Προχθές είδαμε τον κ. Κασσελάκη να μιλάει για ένα μέτωπο δικαιοσύνης με την κ. Κωνσταντοπούλου. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου του απάντησε βάζοντας ένα φρένο και έστειλε το μήνυμα ότι στην ουσία δεν πρόκειται για εκλογική συμπόρευση, αλλά για μια συμπόρευση σε επίπεδο κοινοβουλευτικό, για τα Τέμπη, λέγοντας ότι αποτελούν την μόνη αντιπολίτευση απέναντι στην Νέα Δημοκρατία για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά και για θέματα Δικαιοσύνης. Δεν είναι το σκηνικό αυτό νομίζω ελκυστικό στην βάση της κεντροαριστεράς και όσο ο κόσμος τα βλέπει αυτά, μήπως τελικά καταλήγει στο εντάξει, δεν μας αρέσει ο Μητσοτάκης, αλλά από τους άλλους μήπως είναι καλύτερος για να διαχειριστεί ζητήματα και να έχουμε μια τυπική σταθερότητα;
Σ. Φάμελλος: Κύριε Κογκόλη να τα πάρουμε με τη σειρά.
Α. Κογκόλης: Τα έβαλα όλα στο τραπέζι για να μου απαντήσετε συνολικά.
Σ. Φάμελλος: Ο αντίπαλος του κ. Μητσοτάκη, έχετε δίκιο ότι ακόμα δεν έχει μορφοποιηθεί σε κόμμα ή σε υποψήφιο, είναι, όμως, η ελληνική κοινωνία. Υπάρχει έντονη κρίση αναξιοπιστίας και η κοινωνία δεν τον εμπιστεύεται σε μείζονα θέματα δικαίου και αλήθειας και στην οικονομική πολιτική και στην ακρίβεια.
Α. Κογκόλης: Ναι, αλλά αυτό οδηγεί σε διασπορά ψήφου όταν δεν…
Σ. Φάμελλος: Μισό λεπτό να τα πάρω με τη σειρά.
Α. Κογκόλης: Ναι.
Σ. Φάμελλος: Το δεύτερο είναι ότι, και σε δημοσκοπικό πεδίο, προκύπτει ότι αν υπάρχει μια ενωμένη, ενωτική, προοδευτική πρόταση απέναντι στον κ. Μητσοτάκη, τον κερδίζει και δημοσκοπικά. Άρα οι πολίτες έχουν πει τι θέλουν.
Εμείς υπηρετούμε, όχι μόνο γιατί το λένε οι πολίτες, αλλά γιατί το πιστεύουμε και εμείς, αλλά ναι, γιατί το ζητάει και η κοινωνία, το να δημιουργηθεί μία ενωτική πρόταση, προοδευτική, απέναντι στον κ. Μητσοτάκη. Δεν το θέλουν ακόμα όλα τα υπόλοιπα κόμματα, αλλά το θέλει η κοινωνία, αυτό έχει μεγάλη σημασία για μας.
Αποδεικνύεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εδώ είναι συνεπής. Δεν κοιτάει κανέναν κομματικό εγωισμό. Υπερβαίνει και τα κομματικά όρια για να προτείνει αυτό που έχει ανάγκη η χώρα και η κοινωνία. Αν δεν το θέλουν τα υπόλοιπα κόμματα, θα εκτεθούν απέναντι στους πολίτες, αλλά εμείς θα είμαστε συνεπείς και για τη δική μας αντίληψη και για την κοινωνική.
Α. Κογκόλης: Γιατί τώρα δεν το θέλει το ΠΑΣΟΚ, δεν το θέλει ούτε η κ. Κωνσταντοπούλου, το θέλει, ίσως, η Νέα Αριστερά, όχι όλοι;
Σ. Φάμελλος: Θα προχωρήσουμε και όσο θα προχωράμε, αυτό θα δημιουργεί μία δυναμική, γιατί από τα θετικά στοιχεία αυτής της περιόδου είναι ότι δεν έχει διαψευστεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ούτε στις πολιτικές του προτάσεις -τι να κάνουμε για κάθε συγκεκριμένο θέμα- ούτε στην πολιτική του επιλογή.
Μπορεί να εκτίθενται άλλα κόμματα, αλλά εμείς το δείξαμε και με την κ. Κατσέλη, την υποψηφιότητα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το δείξαμε και με την πρόταση δυσπιστίας, το δείχνουμε και στα Τέμπη, που λέμε ότι θα στηρίξουμε οποιαδήποτε έρευνα για όλες τις χρονικές περιόδους, γιατί δεν θέλουμε να μείνει καμία σκιά ούτε στο πολιτικό σύστημα, πολύ δε περισσότερο στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και στα στελέχη του: έχουμε τη δυνατότητα, -περνώντας και μια δύσκολη περίοδο πρέπει να ομολογήσω- να κάνουμε υπερβάσεις για να μπορέσουμε να ανακτήσουμε, όχι τόσο πολύ τη δική μας αξιοπιστία, όσο το να ανακτήσει η Ελλάδα μία πολιτική που της αξίζει. Εμείς δεν θεωρούμαστε ικανοποιημένοι όταν μιλάμε πάντα για τα αρνητικά στοιχεία της πολιτικής. Προτιμούμε να έχουμε προτάσεις που κάνουν καλύτερη τη ζωή των πολιτών.
Α. Κογκόλης: Πώς κρίνετε την αντιπολίτευση της κ. Κωνσταντοπούλου και του Νίκου Ανδρουλάκη; Συνοπτικά.
Σ. Φάμελλος: Δεν μου αρέσει στην πολιτική να ασχολούμαι με κάτι τέτοιο, να πω την αλήθεια. Δεν μπορώ να αποφύγω μία ερώτηση, η οποία τίθεται δημόσια, αλλά θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή οι πολιτικές που διατυπώνονται δεν αμφισβητούν το σύστημα εξουσίας, δηλαδή αυτό που δημιουργεί την αδικία στην Ελλάδα, και τις ανισότητες. Δεν υπηρετούν με αποτελεσματικότητα έναν στόχο αποτελεσματικής προοδευτικής απάντησης. Για διαφορετικούς λόγους. Δεν είναι σωστό να ομαδοποιώ. Δεν θεωρώ ότι είναι το ίδιο επίπεδο κριτικής απέναντι στον κ. Ανδρουλάκη και στην κ. Κωνσταντοπούλου.
Νομίζω, όμως, ότι αυτό που είναι ο αντίπαλος σήμερα, είναι μία πολύ άδικη πολιτική του κ. Μητσοτάκη και δεν έχει ενδιαφέρον η ανάδειξη αντιθέσεων μεταξύ κομμάτων της αντιπολίτευσης, όσο το τι προτείνουμε απέναντι στο αδιέξοδο που δημιουργεί ο κ. Μητσοτάκης.
Εδώ μπορώ να χρεώσω ότι δεν υπάρχει η ίδια προσέγγιση. Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή το ΠΑΣΟΚ πρέπει να συμφωνήσει στο να έχουμε μία κοινή προοδευτική απάντηση στον κ. Μητσοτάκη, για να ενώσουμε δυνάμεις, γιατί η κοινωνία λέει βρείτε τα. Η κ. Κωνσταντοπούλου, δυστυχώς χρησιμοποιεί πολύ συχνά επιχειρήματα του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου, κάτι το οποίο δημιουργεί σοβαρά προβλήματα σε οποιονδήποτε αποτελεσματικό διάλογο χρειάζεται η κοινωνία.
Α. Κογκόλης: Κατανοητό.
Σ. Φάμελλος: Για κάποια θέματα που έχουμε συμφωνήσει, στην πρόταση δυσπιστίας, ναι, έχουμε πάει μαζί.
Α. Κογκόλης: Είπατε ότι είναι άδικη η πολιτική της κυβέρνησης. Την ίδια ώρα λένε κυβερνητικά στελέχη ότι σιγά σιγά μπαίνει μια τάξη στα δημοσιονομικά. Ναι, υπήρξε φορολόγηση, αλλά υπήρξαν επενδύσεις, υπήρξε ανάπτυξη, υπήρξαν νέες θέσεις εργασίας και υπήρξε μείωση της φοροδιαφυγής, που μας έδωσε τη δυνατότητα να δώσουμε κάποια χρήματα. Από εκεί και πέρα δεν θα μπορέσουμε να αποσταθεροποιήσουμε τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας, διότι υπάρχουν και συγκεκριμένα μέτρα εποπτείας. Αμφισβητείτε ότι πάμε καλύτερα οικονομικά;
Σ. Φάμελλος: Κύριε Κογκόλη ναι, το αμφισβητώ.
Α. Κογκόλης: Γιατί;
Σ. Φάμελλος: Το αμφισβητώ ρητά. Η αγορά της Πάτρας και της Αχαΐας το ξέρει πολύ καλύτερα από τον κ. Μητσοτάκη. Το αμφισβητώ με το εξής επιχείρημα: από τα 6,5 δισεκατομμύρια υπερπλεονάσματος, πάνω από 3,5 δισεκατομμύρια είναι από έμμεσους φόρους και αυτό είναι από στοιχεία της ΑΑΔΕ, του κ. Πιτσιλή. Όταν εισπράττεις από έμμεσους φόρους, δηλαδή από ΦΠΑ και Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, δεν καταπολεμάς τη φοροδιαφυγή, αλλά στεγνώνεις την αγορά. Μάλιστα όταν εισπράττεις 6,5 δισεκατομμύρια πάνω από το πλεόνασμα που είχες υπολογίσει, δηλαδή αχρείαστα, στεγνώνεις την αγορά.
Άρα, έχεις φοροεπιδρομή, δεν έχεις σώφρονα δημοσιονομική διαχείριση, αλλά μάλλον αποτυχημένη. Όταν δεν μπορείς να πιάσεις τους στόχους σου και υπερφορολογείς, ε, δεν το λες και αριστεία. Ταυτόχρονα, ενώ θα μπορούσες να ενισχύσεις την αγορά μειώνοντας την φορολογία, δεν το κάνεις. Άρα μειώνεις την αγοραστική δύναμη και τον τζίρο των καταστημάτων και των επιχειρήσεων.
Για να πάμε και στο θέμα των επενδύσεων, συγχωρέστε με, αλλά το ισοζύγιο συναλλαγών της χώρας αυξάνεται διαρκώς εις βάρος των εισαγωγών, άρα εξαρτόμαστε όλο και περισσότερο από το εξωτερικό.
Οι «επενδύσεις» δεν είναι επενδύσεις παραγωγικού χαρακτήρα, -κάτι το οποίο δυστυχώς το βλέπει πολύ έντονα η περιφέρεια- αλλά περισσότερο είναι επενδύσεις είτε στο κομμάτι των κόκκινων δανείων, δηλαδή τα funds και οι servicers, είτε στο κομμάτι του real estate, μιας αγοράς που με τη βραχυχρόνια μίσθωση και την golden visa δεν στηρίζει την τοπική αγορά και την τοπική στέγη.
Τα νέα ζευγάρια στην Πάτρα, να το πω απλά, έχουν μεγάλο θέμα με το κόστος στέγης και άρα αδυναμία δημιουργίας οικογένειας. Έχουμε και εδώ κάποια ίχνη δημογραφικού προβλήματος. Δεν νομίζω ότι αυτά είναι στοιχεία ότι η αγορά πάει καλά. Αυτό είναι το θέμα που θα συζητήσουμε και σήμερα στις επιχειρήσεις. Πρέπει να σας πω ότι συνέκρινα τους δείκτες ανάπτυξης του ‘22 και ‘23 και βλέπω μία πολύ μεγάλη πτώση στον ρυθμό ανάπτυξης της Δυτικής Ελλάδας, κάτι το οποίο είναι αναντίστοιχο με μία Πάτρα η οποία συνδέεται με πολύ μεγάλους άξονες και με ένα πολύ μεγάλο λιμάνι, που όμως δεν μπορεί να λύσει εδώ και πολλά χρόνια το θέμα του τρένου.
Α. Κογκόλης: Ναι, εκεί ήθελα να πάω. Ερχόμενος στην Πάτρα, τα δύο κυρίαρχα ζητήματα, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, στη συγκεκριμένη ατζέντα, είναι το τρένο και το λιμάνι. Διότι ζητείται η αξιοποίησή του και με την μαρίνα Mega Yacht και με την κρουαζιέρα. Φαντάζομαι είστε ενημερωμένος και για τα δύο, άλλωστε τα προλογίσατε. Ποια είναι η άποψή σας;
Σ. Φάμελλος: Να σας πω ότι και πριν εκλεγώ πρόεδρος, όταν είχα έρθει στην Πάτρα, γιατί πρόσφατα την επισκέφθηκα, πάλι τα ίδια προβλήματα είχαμε. Είναι κάτι το οποίο, εγώ τουλάχιστον, το παρακολουθώ από την περίοδο που ήμασταν κυβέρνηση, τότε που κάναμε εμείς την μεγάλη επιλογή της παραχώρησης σχεδόν 3,5 χιλιομέτρων του παραλιακού παράκτιου μετώπου της Πάτρας.
Το οποίο τώρα βλέπω ότι δεν συνεχίζεται, στο κομμάτι αυτό το παλιό, που είχε παραμείνει στον Οργανισμό Λιμένων Πατρών, και συζητάτε γι’ αυτό το πρότζεκτ της Mega Yacht μαρίνας, με το οποίο είμαστε αντίθετοι. Σαφέστατα εμείς στηρίζουμε μία λύση η οποία περιλαμβάνει την σιδηροδρομική σύνδεση της Πάτρας με την υπόγεια διέλευση, που συζητάγαμε από τότε που είμασταν κυβέρνηση.
Ξέρετε, όσο καθυστερούμε, προφανώς θα υπάρχει η δικαιολογία του μεγάλου προϋπολογισμού, της επιλεξιμότητας ή όχι από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά, για σκεφτείτε λίγο: αν η χώρα τώρα επέλεγε αυτό το -έστω με λανθασμένο τρόπο παραχθέν- πλεόνασμα να το επενδύσει στον σιδηρόδρομο, σ’ έναν δημόσιο σιδηρόδρομο με ασφάλεια και να ενισχύσει και τα κάθετα δίκτυα, τις κάθετες συνδέσεις, να συνδέσει δηλαδή τα λιμάνια της και εδώ, μιας και είμαστε δυτικά, να συνδέσει την Πάτρα και την Ηγουμενίτσα με σιδηροδρομικό δίκτυο που θα συνδέει την Ελλάδα με όλα τα Βαλκάνια, πόσο πιο ισχυρός θα είναι ο ρόλος της Ελλάδας στο μέλλον;
Α. Κογκόλης: Άρα λέτε ότι υπάρχουν χρήματα για την υπογειοποίηση του τρένου.
Σ. Φάμελλος: Λέω ότι θα μπορούσαν να βρεθούν και άλλοι πόροι. Ναι, να διεκδικήσουμε πρώτα απ’ όλα ευρωπαϊκούς. Δεν γνωρίζω την ποιότητα της διαπραγμάτευσης που έκανε η κυβέρνηση. Οφείλω να πω ότι είμαι πολύ επιφυλακτικός, γιατί πρόσφατα επισκέφθηκα τον Επίτροπο Μεταφορών και του πρότεινα να βάλουμε κάποιες κάθετες συνδέσεις στον προγραμματισμό της Ευρώπης, και αναφέρομαι πιο πολύ της Βορείου Ελλάδος με τα Βαλκάνια, αλλά εκεί είδα ότι δεν έχει κατατεθεί πρόταση από την ελληνική κυβέρνηση, άρα κρατώ μια επιφύλαξη για το πως διαπραγματευόμαστε και πως διεκδικούμε.
Α. Κογκόλης: Άρα, θα μπορούσαμε να τα βρούμε από αυτούς τους πόρους; Το υπερπλεόνασμα, λέτε για έργα υποδομής, όπως είναι και το τρένο, ας πούμε και η υπογειοποίηση;
Σ. Φάμελλος: Λέω ότι, σε κάθε περίπτωση, πρέπει να γίνει μια σοβαρή συζήτηση στην Ελλάδα, που δεν την κάνει η κυβέρνηση, με προγραμματισμό ανάπτυξης.
Α. Κογκόλης: Ναι…
Σ. Φάμελλος: Το τρένο δεν συζητείται με βραχυπρόθεσμους όρους, συζητείται με μακροπρόθεσμους. Επενδύεις για να έχεις στο μέλλον ασφάλεια και χαμηλό κόστος. Πάντως το καταλαβαίνετε και εσείς ότι δεν είναι δυνατόν τέτοιες υποδομές, όπως τα λιμάνια της Δυτικής Ελλάδας, μιας και είμαι εδώ τώρα, να μη συνδέονται με σταθερές υποδομές. Το λέω γιατί αν θέλουμε να είμαστε Ευρώπη πρέπει να σκεφτόμαστε ευρωπαϊκά. Η Ευρώπη έχει αυτό το χαρακτηριστικό των συνδεδεμένων μεταφορών.
Α. Κογκόλης: Ναι, αλλά μου είπατε όχι για την επένδυση στο παλιό λιμάνι. Δηλαδή για την μαρίνα Mega Yacht. Γιατί;
Σ. Φάμελλος: Με συγχωρείτε, εδώ μιλάω για ένα πρόγραμμα το οποίο πρέπει να το δείτε σε συνεργασία με την παραχώρηση της παράκτιας ζώνης συνολικά στον δήμο και την αξιοποίησή του. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να το δει η πόλη. Εγώ συζητώ πάντως για μία πρόταση που είχαμε εμείς τότε, ώστε να ολοκληρωθεί η παραχώρηση. Αυτό νομίζω ότι είναι ένα θέμα το οποίο έχει ανοίξει για την Πάτρα. Αυτή είναι η πληροφόρηση που έχω και νομίζω είναι ορθή.
Α. Κογκόλης: Σωστά.
Σ. Φάμελλος: Άρα, νομίζω ότι είναι πολύ πιο σημαντικό σήμερα να μας πει και η Πάτρα πως θα ήθελε να δει την ενιαία διαχείριση και αξιοποίηση του παράκτιου μετώπου.
Γιατί μαθαίνω ότι υπάρχουν και άλλα σχέδια, όπως το πρόσφατο, που έχει γίνει με την Ακτή Καλογριάς -το οποίο μας έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα- στον προστατευόμενο υγρότοπο της Στροφυλιάς, στο Κοτύχι, δηλαδή περιοχή Νατούρα.
Μας έχει δημιουργήσει πολύ μεγάλη εντύπωση και είναι, κυριολεκτικά, το αντίθετο από αυτό που επιχειρούσαμε εμείς, όταν είχαμε δημιουργήσει τους φορείς προστατευόμενων περιοχών για να συμμετέχουν οι τοπικές κοινωνίες στη διαχείριση του προστατευόμενου περιβάλλοντος. Όχι για να το υποβαθμίσουν, αλλά για να το αναβαθμίσουν με τη δική τους συμμετοχή. Άρα υπάρχουν και άλλα ζητήματα, προσβάσεων, δημόσιων αγαθών, κοινής διαχείρισης, που υποτιμούνται την τρέχουσα περίοδο.
Πάντως δεν είμαι αρνητικός, δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αρνητικός, στις επενδύσεις του τουρισμού. Ποτέ δεν θα έλεγα κάτι τέτοιο…
Α. Κογκόλης: Αλλά τάσσεστε υπέρ της συνολικής παραχώρησης, όπως τασσόσασταν τότε.
Σ. Φάμελλος: Απλώς μου κάνει εντύπωση το πώς σπάμε κομμάτια και της περιουσίας της Πάτρας, χωρίς να προχωράμε αυτά που θέλει η Πάτρα, για να γίνονται κάποια σχέδια πίσω από τις πλάτες της τοπικής κοινωνίας. Αυτό μας βρίσκει αντίθετους. Πρέπει να το πω.
Α. Κογκόλης: Κατανοητό. Κύριε πρόεδρε, καταλαβαίνω ότι θα πρέπει να σας αποδεσμεύσω, ο χρόνος είναι πολύτιμος. Σας ευχαριστώ θερμά, καλή σας ημέρα.
Σ. Φάμελλος: Ευχαριστώ κι εγώ.
12.5.2025