O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή Γεγονότα 2.0 του Attica TV και τον δημοσιογράφο Γιώργο Μελιγγώνη:
Γ. Μελιγγώνης: Καλώς ήρθατε, ευχαριστώ που είστε εδώ.
Σ. Φάμελλος: Κι εγώ σας ευχαριστώ, είναι πάντα ωραίες οι συζητήσεις που κάνουμε. Ελπίζω να έχουν ενδιαφέρον και για τους τηλεθεατές.
Γ. Μελιγγώνης: Αμοιβαία τα συναισθήματα, κι εγώ έτσι πιστεύω. Να ξεκινήσουμε από το τι σηματοδοτεί, αν είναι κάποιο προανάκρουσμα ενδεχομένως και για μια κοινή πρωτοβουλία για προανακριτική επιτροπή, η ερώτηση που υπογράψατε σήμερα με τον πρόεδρο της Νέας Αριστεράς, τον κ. Χαρίτση, αναφορικά με την απόλυση του κ. Γενιδούνια από την Hellenic Train.
Σ. Φάμελλος: Είναι μια κοινή πρωτοβουλία που είναι πολύ σημαντική. Την είχαμε συζητήσει με τον Αλέξη Χαρίτση, είναι μια κοινή μας απόφαση την οποία υποστηρίζουμε επί της ουσίας. Δεν θέλω, από τη σημασία που καταλαβαίνω ότι αποκτά ως συμβολισμός, να υποτιμήσω το ότι αφορά την παράνομη απόλυση ενός συνδικαλιστή, του συντρόφου μας, του Κώστα Γενιδούνια, ενός συνδικαλιστή ο οποίος έχει κεντρικό ρόλο στην αποκάλυψη σοβαρότατων προβλημάτων ασφάλειας στον ελληνικό σιδηρόδρομο και ήταν από τους βασικούς μάρτυρες που κόπηκαν από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, από την εξεταστική επιτροπή κι από την προανακριτική για τον κ. Τριαντόπουλο. Είναι μια απόλυση η οποία θεωρώ ότι στοχεύει στο συνδικαλιστικό δικαίωμα. Έχουμε ζητήσει, και το ζητώ και από την εκπομπή σας, να ανακληθεί αυτή η απόλυση. Η κοινή πρωτοβουλία που έχουμε πάρει με τη Νέα Αριστερά και τον Αλέξη Χαρίτση συγκεκριμένα να καταθέσουμε αυτή την ερώτηση σήμερα, μαζί με τους γραμματείς των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, δηλώνει την κοινή πρόθεση των δύο Κοινοβουλευτικών Ομάδων να σταθούν απέναντι σε μια τέτοια αντεργατική και αντισυνδικαλιστική στάση, που εγώ θεωρώ ότι έχει και τη στήριξη του κυρίου Μητσοτάκη, για να το πω ξεκάθαρα. Το ότι έχει ανοίξει ένας δίαυλος για συζητήσεις και ότι υπάρχει αυτή η απόδειξη μιας κοινής κοινοβουλευτικής στάσης είναι κάτι θετικό, στο πλαίσιο των προτάσεων που έτσι και αλλιώς έχουμε κάνει και δεν θέλω να διεκδικήσω, όχι την πρωτοβουλία, ούτε τα πρωτεία, δεν θέλω να διεκδικήσω μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ αυτή την πεποίθηση και την ανάγκη κοινής στάσης. Είναι κάτι το οποίο και εγώ προσωπικά και ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία το έχει καταθέσει για όλα τα προοδευτικά κοινοβουλευτικά κόμματα. Το κάναμε με πάρα πολλές πρωτοβουλίες. Θυμίζω την υποψηφιότητα της κ. Κατσέλη για Πρόεδρο Δημοκρατίας, είχαμε ζητήσει να στηριχτεί από όλα τα προοδευτικά κόμματα. Εμείς παραμένουμε συνεπείς. Είναι σημαντικό ότι υπάρχει συνέπεια και συνέχεια. Ναι, αυτό νομίζω ότι είναι σημαντικό, μπορείτε να το πάρετε ως ένα θετικό δείγμα, και εγώ το θεωρώ πολύ θετικό δείγμα, και πιστεύω και θα διεκδικήσω και εγώ και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να υπάρχει συνέχεια σε πολλά επίπεδα.
Γ. Μελιγγώνης: Αυτό μπορεί να αφορά και την προανακριτική; Το ΠΑΣΟΚ λέει έχουμε 30 υπογραφές, πάμε μόνοι μας, τελεία – παράγραφος.
Σ. Φάμελλος: κ. Μελιγγώνη, κρούετε ανοιχτές θύρες. Είναι προφανές ότι θα επιδιώξουμε να υπάρχει αντίστοιχος διάλογος και για την προανακριτική, και γιατί το έχουμε σε κάποιο βαθμό προαναγγείλει, και ο Αλέξης Χαρίτσης και εγώ προσωπικά, αλλά και γιατί τα κόμματά μας – και τουλάχιστον θέλω να μιλάω για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεν ξέρω τι θα κάνει η Νέα Αριστερά στο τέλος, και ούτε θέλω να τους δεσμεύσω, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε αυτά τα βήματα -, εμείς θα διεκδικήσουμε να αποκαλύψουμε την αλήθεια και να τιμήσουμε τον όρκο μας, εκ μέρους και του αισθήματος δικαίου της ελληνικής κοινωνίας και την ανάγκη για αλήθεια, εξετάζοντας αναλυτικότατα τον φάκελο που έχει έρθει στη Βουλή και καταθέτοντας μια πρόταση και για προανακριτική επιτροπή. Για να μπορέσουμε να πετύχουμε κάτι τέτοιο χρειαζόμαστε 30 υπογραφές, άρα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα επιδιώξει να έχει και συνομιλίες συνεργασίας. Ο κ. Ανδρουλάκης έχετε δίκιο ότι έχει δηλώσει ότι θα την καταθέσει αυτόνομα το ΠΑΣΟΚ, όποια πρόταση καταλήξει, γιατί και εγώ δεν ξέρω ακόμα αν έχει καταλήξει κάπου το ΠΑΣΟΚ. Εμείς θα συζητήσουμε με τη Νέα Αριστερά για να δούμε τι έχει διαβάσει ο καθένας και η καθεμία, τι προκύπτει ως αδικήματα, τι υλικό λείπει, ποια είναι τα πρόσωπα που εμπίπτουν στον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Γιατί θέλω να το πω ξεκάθαρα, επειδή το έχω πει ξανά δημόσια, ότι για μας ο έλεγχος δεν θα αφορά μόνο στον κ. Καραμανλή.
Γ. Μελιγγώνης: Θα βάλετε και υφυπουργούς μέσα; Γιατί το ΠΑΣΟΚ θα βάλει δύο υφυπουργούς.
Σ. Φάμελλος: Θα ελέγξουμε, και ήδη έχουμε ελέγξει, με βάση τα ΦΕΚ, τις αρμοδιότητες. Και θα είμαστε πάρα πολύ αυστηροί, γιατί οφείλουμε να είμαστε, απέναντι στους πολίτες, των οποίων θεωρώ ότι σε ένα βαθμό υποτιμά τη νοημοσύνη η κυβέρνηση, θέλω να το πω ξεκάθαρα, μετά και τις σημερινές δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη για την πραγματογνωμοσύνη Καρώνη. Θα είμαστε πάρα πολύ ειλικρινείς και απολύτως ανοιχτοί στο να υπάρχει διερεύνηση για όλα τα πολιτικά πρόσωπα, για όλα τα αδικήματα και για όλες τις περιόδους. Εμείς δεν θα αφήσουμε να μείνει καμία σκιά, και το λέω αυτό και εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει αποφασίσει να μη μείνει καμία σκιά και να μην αφήσει καμιά σκιά. Θα τα ψάξει όλα.
Γ. Μελιγγώνης: Άρα αυτό αφορά και στην περίοδο Σπίρτζη;
Σ. Φάμελλος: Το έχουμε πει ξεκάθαρα πολλές φορές. Δεν είναι η πρώτη φορά. Σαφέστατα αφορά και στην περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ, και στην περίοδο πριν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς τολμήσαμε και στην προανακριτική για την 717 ζητήσαμε να γίνει έλεγχος μέχρι και την περίοδο υπογραφής της σύμβασης. Το ΠΑΣΟΚ δεν το δέχτηκε, η Νέα Δημοκρατία δεν το δέχτηκε, ήμασταν οι μόνοι που το προτείναμε σε εκείνη τη χρονική στιγμή. Αλλά εμείς πιστεύουμε ότι η αποκάλυψη της αλήθειας και η απόδοση δικαίου ωφελεί όλο το πολιτικό σύστημα, γιατί υπάρχει σοβαρό πρόβλημα αξιοπιστίας, και είναι και μια απάντηση στον ελληνικό λαό. Εμείς θα τη δώσουμε, θα τα διερευνήσουμε όλα. Και πρέπει να σας πω ότι και ο Χρήστος Σπίρτζης έχει ζητήσει επανειλημμένα, και εγώ προσωπικά με αίτημά μου στον Πρόεδρο της Βουλής, να ενεργοποιηθούν ακόμα και οι προβλέψεις του Κανονισμού της Βουλής για να υπάρχουν και ειδικές επιτροπές και ειδική εξέταση για πρόσωπα που δεν ολοκληρώνεται η τυπική διαδικασία. Γιατί η κοινωνία λέει, γιατί να έχουν διαφορετική συμπεριφορά οι πολιτικοί; Και έχει δίκιο η κοινωνία, δεν πρέπει να υπάρχει κανένα παραθυράκι. Να αφήσω στην άκρη ένα δημοκρατικό δικαίωμα, την πολιτική δράση, γιατί και αυτή αμφισβητείται τώρα τελευταία, εισέπραξα κι εγώ ένα εξώδικο γι’ αυτό. Ναι, οι πολιτικοί θα πρέπει να διερευνώνται χωρίς κωλύματα, γιατί πρέπει οι πολίτες αλλά και η Δημοκρατία να ξέρει ότι το δίκαιο αποδίδεται ισότιμα.
Γ. Μελιγγώνης: Κύριε πρόεδρε, πριν, σας άκουσα, μιλήσατε για πραγματογνωμοσύνη Καρώνη, όχι για πόρισμα Καρώνη. Τις προσέχετε τις λέξεις σας. Θέλετε να μας το κάνετε λιανά;
Σ. Φάμελλος: Οφείλω να είμαι απολύτως τυπικός. Υπάρχει η πραγματογνωμοσύνη του κ. Καρώνη, η οποία βγήκε στη δημοσιότητα. Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιλέγουμε, και για τα πορίσματα και για τις πραγματογνωμοσύνες, να μην σχολιάζουμε τα επιστημονικά ζητήματα όπου υπάρχουν ασάφειες, υπάρχουν δηλαδή διπλές αναγνώσεις ή και κάποια αντικρουόμενα στοιχεία ή πολλές φορές επικαλούνται πραγματογνώμονες δεδομένα τα οποία έχουν απορριφθεί από άλλα επιστημονικά εργαλεία. Δεν έχει κανένα νόημα να μπλέξουμε σε μια συζήτηση για την τάδε σελίδα και την άλλη σελίδα. Μπορώ να την κάνω, τα έχουμε ήδη ανακοινώσει και έχουν βγει στη δημοσιότητα. Όμως τι έχει σημασία;
Γ. Μελιγγώνης: Εσείς και από επιστημονική ειδίκευση μπορείτε να το κάνετε.
Σ. Φάμελλος: Εγώ είμαι χημικός μηχανικός, της ίδιας ειδικότητας, και πρέπει να σας πω ότι έχω διαβάσει πολύ αξιόπιστες πραγματογνωμοσύνες και από ανεξάρτητους πραγματογνώμονες που έχουν κατατεθεί στο δικαστήριο και είναι εν γνώσει μου, ναι, γιατί οι περισσότεροι είναι και του ιδίου επαγγέλματος. Θέλω να μιλήσω όμως για δύο συμπεράσματα. Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι παρ’ όλη τη συζήτηση η οποία γίνεται για τα περιεχόμενα της πραγματογνωμοσύνης, η πραγματογνωμοσύνη αυτή δεν απαλύνει καθόλου και δεν αμφισβητεί δύο πράγματα: Το ότι υπήρχαν ευθύνες για τη σύγκρουση εκείνο το βράδυ και ότι στη συνέχεια υπήρξε συγκάλυψη. Αυτό δεν αναιρείται με τίποτα. Δεν αναιρείται με τίποτα ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει παραδεχτεί ότι η εξεταστική επιτροπή δεν ήταν μια καλή στιγμή. Θα έλεγα ότι ήταν μια κάκιστη στιγμή. Ακόμα χειρότερη βέβαια ήταν η προανακριτική Τριαντόπουλου. Δεν αναιρεί καθόλου το ότι έγινε αλλοίωση του τόπου του εγκλήματος και αφαίρεση πειστηρίων – και θα φανεί αν αυτό έχει γίνει με δόλο ή όχι, δεν θα σταματήσει η αποκάλυψη της αλήθειας, πάντως έγινε αφαίρεση πειστηρίων του εγκλήματος, της σύγκρουσης, από τον χώρο αυτό. Το ξέρουν όλοι και όλες στην Ελλάδα. Δεν μπορεί να είναι κρυφό αυτό.
Γ. Μελιγγώνης: Εσείς εμπιστεύεστε το πόρισμα Καρώνη; Ο κ. Μητσοτάκης είπε σήμερα ότι διά αυτού του πορίσματος τεκμαίρεται ότι το ψέμα έχει κοντά ποδάρια, κάπως έτσι το είπε.
Σ. Φάμελλος: Το ίδιο που είχε πει για το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, το ευαγγέλιο που έλεγε τότε ο κ. Σκέρτσος. Λοιπόν, δεν είναι να τους πιστεύεις πλέον. Δεν μπορεί να πιστέψει κανείς πλέον αυτή την κυβέρνηση. Σας θυμίζω το αντίστοιχο πόρισμα του Οργανισμού, του οποίου την διοίκηση είχε διορίσει η κυβέρνηση και που η Κομισιόν λέει ότι δεν είναι τόσο ανεξάρτητος όσο πρέπει. Αλλά σε κάθε περίπτωση, εκείνο το πόρισμα ήταν ευαγγέλιο και μετά από έναν μήνα το έριξαν στον κάλαθο των αχρήστων. Και θυμάστε ότι μέχρι και δικαστικές έρευνες ξεκίνησαν για το πώς συντάχθηκε. Λοιπόν, δεν τον εμπιστεύεται πια κανένας τον κύριο Μητσοτάκη. Ιδιαίτερα όταν παίρνει ένα κομμάτι που νομίζει ότι ταιριάζει για να στήσει ένα αφήγημα ότι “το ψέμα έχει κοντά ποδάρια”. Γιατί αυτό βγήκε και είπε σήμερα. Εγώ θεωρώ ότι αυτό υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών. Είναι προσβλητικό αυτό που είπε σήμερα ο κ. Μητσοτάκης. Γιατί ο μόνος που μπορεί να μιλάει για ψέματα στην υπόθεση των Τεμπών είναι ο ίδιος αν στέκεται μπροστά στον καθρέφτη – και κυρίως αυτός. Αλλά σε κάθε περίπτωση τα πορίσματα και οι πραγματογνωμοσύνες δεν αναιρούν δύο σοβαρά ζητήματα τα οποία συζητιούνται σήμερα ή διερευνώνται στη δικογραφία που έχει έρθει στη Βουλή. Το ένα είναι ότι υπήρχε σύγκρουση δύο τρένων που ήταν στην ίδια γραμμή με ιλιγγιώδη ταχύτητα, ενώ είχαν αποδομηθεί τα συστήματα ασφάλειας επί κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη. Και το δεύτερο είναι ότι μετά από αυτή την τραγική σύγκρουση, μετά από αυτό το δυστύχημα, το έγκλημα, υπήρξαν πολλαπλές παρεμβάσεις της κυβέρνησης για να κρύψει τις ευθύνες της. Τις ευθύνες της θέλει να κρύψει.
Γ. Μελιγγώνης: κύριε Πρόεδρε, αυτά που λέτε τώρα να τα εκλάβω και με μία διάθεση αυτοκριτικής; Τι εννοώ; Ότι επειδή και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπήκε πολύ σε αυτή τη συζήτηση, όσο κουβεντιάζαμε για την πυρόσφαιρα και για το μυστηριώδες φορτίο που μπορεί να τη δημιούργησε, δεν βλέπαμε ένα δέντρο σημαντικό, ειδικά μετά τα ηχητικά που ακούγαμε παιδάκια να ψυχορραγούν μετά τη σύγκρουση, σημαντικό, δεν υπάρχει αμφιβολία, αλλά πάντως ένα δέντρο που ήταν μακριά απ’ το δάσος του πώς φτάσαμε να πηγαίνει ένα τρένο καταπάνω στο άλλο και να μην το έχει πάρει κανείς χαμπάρι;
Σ. Φάμελλος: Κύριε Μελιγγώνη, οφείλω να σας πω, όσο θυμάμαι τις δικές μου τοποθετήσεις, του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, των κεντρικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεν ασχοληθήκαμε με μια επιστημονική ή επιστημονικοφανή συζήτηση επί των πορισμάτων και των πραγματογνωμοσυνών. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πάντα βάζει το κεντρικό ζητούμενο. Δεν μπορείς να αποφύγεις μια συζήτηση η οποία είναι καθημερινή, την κάνουμε στα σπίτια μας, την κάνουμε με τους φίλους μας: Τι ήταν αυτό που δημιούργησε αυτή την τεράστια πυρόσφαιρα; Δεν έχουμε μπει με πολιτικούς όρους να αποδομήσουμε ή να υπερτιμήσουμε κάποια πορίσματα, γιατί – και το έχουμε πει αυτό και είναι γραμμένο – θέλουμε να έρθουν όλα τα πορίσματα, όλες οι πραγματογνωμοσύνες στη Βουλή. Μόνο έτσι θα μπορέσει να γίνει πραγματική διερεύνηση. Αυτό που φοβάμαι όμως τώρα τελευταία είναι ότι η κυβέρνηση, ακόμα και να έρθουν στη Βουλή, θα προσπαθήσει να μπαζώσει την αλήθεια και μέσα στη Βουλή. Το έκανε με τραγικούς όρους για τη Δημοκρατία και το Σύνταγμα στην προκαταρκτική επιτροπή για τον κ. Τριαντόπουλο. Δεν ξέρω αν είναι πια συνηθισμένο, φοβάμαι ότι με αυτή την κυβέρνηση έχουμε συνηθίσει, αλλά η διαδικασία της προκαταρκτικής ήταν αντισυνταγματική και παράνομη. Πόσο εύκολο είναι για τον πολίτη να ακούει ότι ένα κοινοβουλευτικό κόμμα έρχεται και λέει δημόσια ότι αυτό που έγινε στη Βουλή από την κυβέρνηση είναι αντισυνταγματικό και παράνομο; Αν συνηθίσουμε στην αντισυνταγματικότητα, που ο κ. Μητσοτάκης μάλλον προσπαθεί να το κάνει αυτό, θα χάσουμε την αξία της Δημοκρατίας. Το έκανε με τις υποκλοπές. Το έκανε με τη διαρροή προσωπικών δεδομένων. Το έκανε με απειλή κατά δικαστικών. Το έκανε με την αποδόμηση και την επίθεση στις ανεξάρτητες Αρχές. Το κάνει στο έγκλημα των Τεμπών και συνεχίζεται, απ’ ό,τι φαίνεται, και με τον προπαγανδιστικό μηχανισμό της Ομάδας Αλήθειας.
Γ. Μελιγγώνης: Κύριε πρόεδρε, σύσσωμη η αντιπολίτευση ζητεί να αποσυρθεί αυτή η περίφημη τροπολογία Φλωρίδη, με την οποία – αν και ο ίδιος ο κύριος Φλωρίδης λέει ότι δεν πρόκειται περί αυτού, αλλά πάλι εδώ διαφωνούμε και για τα ελληνικά που διαβάζουμε – επιτρέπεται σε συζύγους και συγγενείς πρώτου βαθμού πολιτικών αρχηγών, και πολιτικών γενικώς, να έχουν εξωχώριες εταιρείες. Θέλω να σας ρωτήσω το σχόλιό σας, μαζί με το εάν θεωρείτε τυχαίο, ή πηγαίνει κάπου ο συνειρμός σας, ότι αυτή η τροπολογία έρχεται δύο μέρες μετά την καταδίκη Κασσελάκη για συμμετοχή σε εξωχώριες.
Σ. Φάμελλος: Εκ των προτέρων θέλω να σας πω ότι επειδή δεν μπλέκω με σενάρια συνωμοσίας, δεν σχολιάζω τέτοιες συνάφειες. Αν αρχίσουμε απέναντι στην κοινωνία να συζητάμε για σενάρια και υποθέσεις, θα απαξιωθεί τελείως η πολιτική. Εμείς, και εγώ προσωπικά, ανέλαβα και την ευθύνη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για να επιστρέψει η αξιοπιστία και στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και στην πολιτική. Πρέπει να κάνουμε μια μεγάλη αλλαγή στην Ελλάδα. Σας είπα προηγουμένως για τις αντισυνταγματικές και παράνομες μεθοδεύσεις. Αλλά ας έρθουμε λίγο σε αυτό που έχει συμβεί με τον νόμο για τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων σε εταιρείες του εξωτερικού. Ο κ. Φλωρίδης, τον παρατηρώ, χθες και σήμερα έχει αλλάξει δυο φορές την επιχειρηματολογία του. Όμως η αλήθεια είναι πολύ συγκεκριμένη. Υπήρξε ένας νόμος, του ΣΥΡΙΖΑ, που απαγόρευε στους συγγενείς των πολιτικών προσώπων, όπως και στους συγγενείς ανώτατων αξιωματούχων, να συμμετέχουν σε εταιρείες του εξωτερικού, στο μετοχικό κεφάλαιο και στη διοίκηση, και ο κ. Φλωρίδης, η κυβέρνηση, εισηγήθηκε να διαγραφεί η λέξη συγγενής. Αυτό το έκανε η κυβέρνηση. Άρα η κυβέρνηση μειώνει το αποτύπωμα των προϋποθέσεων για τα πολιτικά πρόσωπα, και των ευθυνών, και της διαφάνειας. Άρα ξεκάθαρα έρχεται να παρέμβει η κυβέρνηση, να αφαιρέσει προβλέψεις από το νόμο σχετικά με τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων σε εταιρείες του εξωτερικού. Γιατί είτε είναι η σύζυγος είτε τα τέκνα ενός πολιτικού, πολλοί μπορεί να πουν ότι μιλάμε για παρένθετα πρόσωπα, για πρόσωπα τα οποία απλώς χρησιμοποιούνται ως προκάλυμμα. Είναι παρέμβαση που μειώνει τη διαφάνεια και την αξιοπιστία στο πολιτικό σύστημα. Την κάνει και αυτή ο κ. Μητσοτάκης. Ας λέει ό,τι θέλει ο κ. Φλωρίδης, είναι πάρα πολύ απλό να διαβάσει κανείς αυτά τα δύο κείμενα συγκριτικά.
Γ. Μελιγγώνης: Τώρα, για να τελειώσουμε με τα κεντρικοπολιτικά, υποθέτω ότι συμφωνούμε πως μετά την αθωωτική απόφαση του Μονομελούς Εφετείου για τους Σπαρτιάτες, μάλλον το Εκλογοδικείο δεν θα αποφασίσει την έκπτωσή τους από τις έδρες τους.
Σ. Φάμελλος: Πάλι μια ερώτηση υπόθεσης, γιατί καταλαβαίνετε ότι εγώ δεν θα μπω στη θέση να προβλέψω τι θα κάνει η δικαιοσύνη. Οφείλω όμως, και εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, να καταδικάσω την κυβερνητική επιλογή, με τον νόμο Βορίδη – Μητσοτάκη, ο οποίος αν θυμάστε καλά πέρασε από τρία κύματα τροποποιήσεων, να φτάσει τελικά σε ένα νομοθέτημα που δεν προφύλαξε τη Δημοκρατία μας, εκ του αποτελέσματος του σημερινού δικαστηρίου, από τη συμμετοχή κομμάτων ή πολιτικών προσώπων που συνδέονται απευθείας με καταδικασμένο νεοναζί εγκληματία. Και αυτό έχει να κάνει και με τη συμμετοχή του ίδιου και στις δημοτικές εκλογές. Θέλω λοιπόν να πω ότι το αποτέλεσμα τελικά του κ. Μητσοτάκη είναι ότι δεν προφύλαξε την Δημοκρατία μας όπως έπρεπε. Και αυτό φαίνεται με τη σημερινή απόφαση. Είναι δική του η πολιτική ευθύνη.
Γ. Μελιγγώνης: Προχθές είχατε την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και της Επιτροπής Επανεκκίνησης. Πέρασαν – και μάλιστα, απ’ ό,τι κατάλαβα, διά ανατάσεως της χειρός, με άλλα λόγια, δεν θέλησε καν να μετρηθεί η μειοψηφία, πρέπει να ήταν ευρύτατη η πλειοψηφία – κάποιες αλλαγές που έχουν περάσει στα ψιλά, αλλά θέλω να σας ρωτήσω: Επί της ουσίας είναι το τέλος της περιόδου Κασσελάκη; Τώρα τελειώνει αυτό, τέλος στους ψηφοφόρους του δίευρου που λέγατε; Θέλετε να μας πείτε δυο κουβέντες;
Σ. Φάμελλος: Περάσαμε μια πολύ δύσκολη περίοδο στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και αυτή η δύσκολη περίοδος κορυφώθηκε με την κρίση της περιόδου της έκπτωσης του προηγούμενου προέδρου. Αλλά εμείς οφείλουμε να λύσουμε και πολύ πιο σημαντικά προβλήματα, όχι μόνο με τα ακραία φαινόμενα μιας κρίσης. Ήταν μια ντροπιαστική περίοδος, αλλά η ουσία ποια είναι; Είναι ότι η κοινωνία χρειάζεται ένα σοβαρό προοδευτικό κόμμα, ένα σοβαρό αριστερό κόμμα, πέστε το όπως θέλετε. Ένα τέτοιο κόμμα πρέπει να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, γιατί τον έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία, γιατί χρειάζεται να υπάρξει ανατροπή στο σημερινό πολιτικό σύστημα. Δεν πάει άλλο αυτή η κατάπτωση σε όλα τα πεδία, από την ακρίβεια και τη φτώχεια μέχρι την Υγεία και την Παιδεία και τη Δημοκρατία. Για να μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να είναι συνεπής απέναντι στους πολίτες, πρέπει να αλλάξει. Αυτή την αλλαγή κάνουμε. Και αυτή η αλλαγή δεν είναι μόνο διαχείριση συμπτωμάτων της τελευταίας κρίσης. Είναι πιο ουσιαστική. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επέλεξε να γίνει ένας σοβαρός πολιτικός οργανισμός που θα έχει Δημοκρατία, αλλά θα έχει ενιαία φωνή και δράση, και ταυτόχρονα θα έχει και λογοδοσία. Γιατί, για να το πω πολύ απλά, όταν μιλάμε στην κοινωνία για Δημοκρατία, πρέπει να την έχουμε πρώτα απ’ όλα εμείς. Όταν μιλάμε στην κοινωνία για συνέπεια, και το απαιτούμε από την κυβέρνηση, πρέπει να την έχουμε πρώτα απ’ όλα εμείς. Και η κοινωνία σε αυτή την αναστάτωση βρίσκεται σήμερα. Δεν μπορεί να εμπιστευτεί ένα κόμμα αν αυτό δεν έχει ενιαία φωνή και δράση. Άρα κάνουμε όλες αυτές τις αλλαγές, ενισχύουμε και τη δημοκρατία και τη λογοδοσία στα όργανά μας, διευρύνουμε με την Επιτροπή Επανεκκίνησης, όπως είπατε, τροποποιούμε αρκετά άρθρα του καταστατικού και στην περίπτωση της εκλογής προέδρου κάνουμε μια επιλογή: να ψηφίζουν για πρόεδρο τα μέλη, η βάση δηλαδή. Αυτή είναι η εισήγηση – αυτό πέρασε από την Κεντρική Επιτροπή, το Συνέδριο θα κρίνει-, η επιλογή ένταξης στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να μην είναι ένταξη της τελευταίας μέρας και μόνο μίας ώρας ή λίγων λεπτών, αλλά να είναι μία πολιτική ένταξη που να έχει και μια επιλογή συνείδησης, ότι εγώ επιλέγω να είμαι ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ανοιχτές θα είναι οι εγγραφές, δεν θα υπάρχει φέις κοντρόλ, να το πω έτσι, αλλά πρέπει να προηγηθεί της ημέρας της εκλογής. Και για να περιορίσει και την πιθανότητα κάποια πρόσωπα, κάποιοι συμπολίτες μας, να ήρθαν να ψηφίσουν χωρίς να θέλουν να είναι ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Εμείς λέμε, να είμαστε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και να ψηφίζουν τα μέλη. Αυτό δεν αλλάζει, τα μέλη θα ψηφίζουν για πρόεδρο. Όπως, επιτρέψτε να το πω ξανά, εισήγηση είναι, τα μέλη θα ψηφίζουν και για τα όργανα του κόμματος. Αλλά είναι μια ειλικρινή επιλογή να δοθεί η εξουσία στα μέλη, να δοθεί η απόφαση στα μέλη.
Γ. Μελιγγώνης: Κύριε πρόεδρε, μετά την επιλογή σας να μιλήσετε για τον τρόπο με τον οποίο σας οδήγησε εκτός προεδρίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ο κ. Κασσελάκης, και βλέποντας πώς ακριβώς αναπτύχθηκε η συζήτηση στην Κεντρική Επιτροπή, πώς αντέδρασε ο κ. Παππάς, πόσο σοβαρές ήταν οι διαφορές που προέβαλε ο κ. Πολάκης στη δική του ομιλία, πόσο λάθος θα ήταν δημοσιογραφικά αν βάζαμε έναν τίτλο ότι το μπλοκ που έχετε απέναντί σας, ας το πούμε έτσι, ή η άλλη άποψη στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είναι το μέτωπο εκείνων που έφεραν τον Κασσελάκη στην προεδρία του κόμματος;
Σ. Φάμελλος: Όχι, δεν έχω τέτοια ανάγνωση. Θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό. Και θέλω να σας πω, κύριε Μελιγγώνη, ότι αυτό που έχω ζητήσει από όλα τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι να συμφωνήσουμε ότι από δω και μπρος είμαστε όλοι ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και συμφωνούμε όλοι στο να αλλάξει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αυτά είναι τα κριτήρια τα οποία έχω θέσει και νομίζω ότι είναι και υποχρέωσή μου απέναντι στους πολίτες. Σαφέστατα, είπα στην Κεντρική Επιτροπή ότι δεν μπορεί να γυρίσουμε στο παρελθόν, δεν επιτρέπεται να γυρίσουμε στο παρελθόν. Πρέπει να βάλουμε ένα τέλος σε οτιδήποτε μας πλήγωσε και σε μια παθογένεια, να το αναγνωρίσω, που υπήρχε. Δεν μπορώ να κρύψω τα λόγια μου, πρέπει να είμαι απόλυτα ειλικρινής. Αλλά από κει και μετά, αυτό που επίσης έχει πλειοψηφήσει σε πολύ μεγάλο ποσοστό στην Κεντρική Επιτροπή είναι ότι οι λειτουργίες προσωπικών ομάδων που έφτασαν στα φαινόμενα που οδήγησαν και στα αρνητικά χαρακτηριστικά του προηγούμενου έκπτωτου προέδρου, θα πρέπει να καταργηθούν. Σε αυτό συμφωνήσαμε με πολύ μεγάλη πλειοψηφία, ότι προσωπικές ομάδες και τάσεις τέτοιου είδους που λειτουργούν εις βάρος της Δημοκρατίας του κόμματος, η εισήγησή μας, ισχυρά πλειοψηφικά, είναι θετική. Αυτό ανέφερα και στην τοποθέτησή μου στο κλείσιμο, παρ’ ότι είναι μια διαδικασία η οποία είναι εσωτερική και εμπιστευτική. Μπορώ να σας το πω, ότι τέτοια αρνητικά χαρακτηριστικά του παρελθόντος οδήγησαν σε όλο το πρόβλημα του 2023 – 2024. Αυτό ζήτησα να καταργηθεί. Γιατί τότε δεν σεβόταν ο προηγούμενος πρόεδρος τις αποφάσεις των οργάνων. Αλλά αυτό έχει αλλάξει. Και εδώ θέλω να σταματήσω και να πω ότι αυτό είναι το πιο σημαντικό. Ότι τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και οι τέσσερις υποψήφιοι πρόεδροι, αλλά και όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναντίρρητα στο τέλος Νοεμβρίου είπαμε ότι αλλάζουμε σελίδα, ότι αλλάζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για να στηρίξει την ελληνική κοινωνία. Εδώ δεν υπάρχουν μπλοκ. Εδώ υπάρχει αξιολόγηση του πώς φτάσαμε ως εδώ, για να το αλλάξουμε, να μην ξανασυμβούν αρνητικά προβλήματα και στιγμές, αλλά η βούληση όλων πιστεύω είναι να τα αλλάξουμε, και εγώ δεν θα δεχτώ να μην τα αλλάξουμε. Είναι αυτή η εντολή που έχω πάρει.
Γ. Μελιγγώνης: Κύριε πρόεδρε, κλείνοντας θέλω να σας ρωτήσω το εξής: Σεναριολογούνται πολλά αναφορικά με το τι σκέφτεται ή τι θα κάνει ο κ. Τσίπρας. Τα σενάρια είναι σενάρια. Οκ, το καταλαβαίνω, δεν μπορεί να κάνει κανείς κάτι.
Σ. Φάμελλος: Είναι η τρίτη φορά που μιλάμε για σενάρια σήμερα πάντως.
Γ. Μελιγγώνης: Σωστό. Ωστόσο, όταν βλέπουμε εν ενεργεία βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τον κ. Μεϊκόπουλο, τον κ. Μπάρκα, τον κ. Ψυχογιό, να τροφοδοτούν αυτή τη συζήτηση με δηλώσεις τους, αυτό δεν αποτελεί ένα πρόβλημα ή δεν δημιουργεί ένα νέφος, μια θολούρα, ως προς το πού το πάει ο Φάμελλος, αν περιμένει ή όχι από πίσω ο Τσίπρας για να κάνει κάτι κ.λπ.; Δεν, με έναν τρόπο, φρενάρει την κατάσταση;
Σ. Φάμελλος: Πιστεύετε κάτι τέτοιο αλήθεια;
Γ. Μελιγγώνης: Ρωτάω. Θολώνει το στίγμα της επανεκκίνησης όταν εν ενεργεία βουλευτές ρίχνουν λάδι στη φωτιά αυτών των σεναρίων; Ερήμην του κ. Τσίπρα θα πω εγώ, αλλά δεν έχει καμιά σημασία.
Σ. Φάμελλος: Θέλω να σας πω ότι δεν είναι και σωστό, γιατί εγώ έχω παρακολουθήσει όλες τις τοποθετήσεις των βουλευτών, να βάζετε, είπατε τρία ονόματα βουλευτών, στην ίδια κατεύθυνση, διαφωνώ απολύτως ότι οι τοποθετήσεις είχαν τέτοια χαρακτηριστικά.
Γ. Μελιγγώνης: Δεν είχανε;
Σ. Φάμελλος: Δεν τα είχαν κ. Μελιγγώνη. Άρα, και το να το αναφέρετε εσείς τροφοδοτεί μια συζήτηση, ενώνοντας απολύτως αναντίστοιχα περιστατικά για να βγει ένα συμπέρασμα. Δεν υπάρχει τέτοιο συμπέρασμα, το λέω ξεκάθαρα. Όλος ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και εγώ, και ο Αλέξης Τσίπρας, έχουμε αυτή τη στιγμή δύο σκοπούς δηλωμένους ξεκάθαρα, που είναι η ισχυροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ και η προοδευτική ανασύνθεση στη χώρα μας. Το έχουμε δηλώσει και δεν έχει δηλωθεί μέχρι τώρα τίποτα διαφορετικό. Και νομίζω ότι σε αυτό έχετε και όλες τις αποδείξεις. Ταυτόχρονα, ο Αλέξης Τσίπρας, που αποτελεί πολύ σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο για τη χώρα, αλλά και για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, παίρνει σοβαρές πρωτοβουλίες που αντιστοιχούν και στη θέση ευθύνης που είχε, που βοηθούν επίσης σε αυτή την προοδευτική συζήτηση στην Ελλάδα. Γιατί έχουμε τον ίδιο στόχο, και είναι δηλωμένος αυτός ο στόχος. Δεν υπάρχει ούτε τίποτα πίσω από κουρτίνες, ούτε συμφωνίες, ούτε άλλα σχέδια. Ένα είναι το σχέδιο, και μας ενώνει όλους. Και το σχέδιο αυτό είναι να πετύχει η επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ταυτόχρονα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ως η πιο συνεπής δύναμη για τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων, να μπορέσει να τροφοδοτήσει και μια προοδευτική απάντηση, έτσι ώστε απέναντι στον κύριο Μητσοτάκη να μην υπάρχει απλά αντίπαλος, αλλά να υπάρχει η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση της Ελλάδας. Σε αυτό είμαστε όλοι και όλες μαζί. Και πρέπει κι εμείς, συναισθανόμενοι την ευθύνη, ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ως βουλευτές, να δουλεύουμε στην ίδια κατεύθυνση. Γιατί αυτό σημαίνει αλλάζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ότι δουλεύουμε όλοι μαζί με ενιαία φωνή και δράση. Αυτό είναι κάτι που μας ενώνει, και αυτός είναι ο στόχος που είναι μπροστά μας. Δεν υπάρχει κάποιος άλλος στόχος.
Γ. Μελιγγώνης: Κλείνοντας, κύριε πρόεδρε, διαβάζω στο flash.gr το κείμενο του συναδέλφου μου, το ρεπορτάζ του Αντώνη Γκιόκα, ότι αύριο έχετε κανονίσει συνάντηση με τον κ. Χαρίτση. Ισχύει;
Σ. Φάμελλος: Κοιτάξτε, οποιεσδήποτε πολιτικές κινήσεις προαναγγέλλονται, μερικές φορές φθείρονται κιόλας.
Γ. Μελιγγώνης: Ε, καλά, θέμα ωρών είναι άμα είναι αύριο, 12 πάει σε λίγο η ώρα.
Σ. Φάμελλος: Εγώ θέλω να σας πω ότι στην αρχή της συνέντευξης σας επιβεβαίωσα ότι έχουμε έναν μόνιμο διάλογο για κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες και ήδη υπάρχει συζήτηση για το τι στάση θα κρατήσουμε και τι πληροφορίες προκύπτουν από τη δικογραφία. Σας το είπα ήδη, στην αρχή. Δεν είναι κάτι το οποίο θα αποκαλύψω ξαφνικά αύριο. Σε αυτή την κατεύθυνση υπάρχουν πάρα πολλές συζητήσεις, οι οποίες δεν γίνονται μόνο με συναντήσεις. Γίνονται συζητήσεις, εξάλλου έτσι προέκυψε και η κοινή ερώτηση για τον κ. Γενιδούνια, και θέλω να σας πω ότι εμείς, αλλά δεν θα σας πω περισσότερες λεπτομέρειες, έχουμε πάρει και άλλες πρωτοβουλίες τον τελευταίο μήνα για να υπάρξουν κοινές πρωτοβουλίες. Και όχι μόνο με τη Νέα Αριστερά, αλλά και με τη Νέα Αριστερά.
Γ. Μελιγγώνης: Μάλιστα. Κύριε πρόεδρε, σας ευχαριστώ. Να είστε καλά.
Σ. Φάμελλος: Ες αύριο τα σπουδαία λοιπόν.
Γ. Μελιγγώνης: Καλό βράδυ. Το έπιασα το υπονοούμενο. Να είστε καλά.
15.5.2025