«Το μήνυμά μας πρέπει να είναι σαφές: ζητάμε τον άμεσο τερματισμό αυτών των παράνομων επιθέσεων και την απελευθέρωση των πλοίων και των πληρωμάτων που κρατούνται παράνομα» ανέφερε αυτός ο συνασπισμός των δώδεκα χωρών, σε μια ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο.
«Οι Χούθι θα φέρουν την ευθύνη για τις συνέπειες εάν συνεχίσουν να απειλούν ζωές, την παγκόσμια οικονομία και το ελεύθερο εμπόριο σε βασικές πλωτές οδούς της περιοχής», συνεχίζει το κείμενο.
Εκτός από τις ΗΠΑ, την ανακοίνωση υπογράφουν επίσης η Αυστραλία, το Μπαχρέιν, ο Καναδάς, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Νέα Ζηλανδία, η Βρετανία, η Δανία και η Ολλανδία.
Το κείμενο αυτό δόθηκε στη δημοσιότητα την ώρα που, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε πλήγματα εναντίον των ανταρτών Χούθι εάν συνεχιστούν οι επιθέσεις.
Νωρίτερα σήμερα οι Χούθι ανέφεραν ότι πραγματοποίησαν μια «επιχείρηση» εναντίον του γαλλικού φορτηγού πλοίου CMA CGM στην Ερυθρά Θάλασσα, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους της Γάζας. Σύμφωνα εξάλλου με τον αμερικανικό στρατό, το βράδυ της Τρίτης οι αντάρτες εκτόξευσαν δύο πυραύλους σε μια ζώνη όπου έπλεαν πολλά εμπορικά πλοία, στο στενό Μπαμπ ελ Μαντέμπ, χωρίς να προκληθούν ζημιές.
Η κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ερυθρά Θάλασσα θα βρεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που πρόκειται να συνεδριάσει αργότερα σήμερα, σύμφωνα με μια γαλλική διπλωματική πηγή.
3.1.2023