Το Γιαξεμπόρε στο Red Jasper

Το φωνητικό σχήμα Κατά-φωνή και η Εταιρεία Θεάτρου ΟΜΑΖ ΑΜΚΕ παρουσιάζουν τη μουσική παράσταση

-Γιάξεμπόρε-

ένα μουσικό μπουλούκι στις ιστορικές σκηνές και τα αστικά καφέ

ΜΟΥΣΙΚΗ – ΟΠΕΡΕΤΕΣ – ΣΚΕΤΣ – ΕΛΑΦΡΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ – ΑΛΗΘΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Ένας περιοδεύων μουσικός θίασος (μπουλούκι) ταξιδεύει στα αστικά ιστορικά καφενεία και τις σκηνές της Ελλάδας και στροβιλίζεται στον απόηχο του variété, μπροστά στους θαμώνες των άλλοτε café chantant. Η φράση Γιαξεμπόρε, χαιρετισμός-παραφθορά του Γεια σου αμόρε, ζωντανεύει μέσα από ένα σύγχρονο μπουλούκι που συνομιλεί με τον Θίασο της ταινίας του Θ. Αγγελόπουλου. Το φωνητικό σχήμα Κατά-φωνή επισκέπτεται ιστορικούς χώρους, τους μετατρέπει στην αισθητική των μουσικών σκηνών-boîte de nuit, και τραγουδά ένα ρεπερτόριο από τις δεκαετίες 1910-1960. Έγχορδα, πνευστά, φωνούλες και κρουστά ενορχηστρώνουν τραγούδια από διάσημες οπερέτες του 1915 μέχρι και τα μεταπολεμικά ελαφρά αστικά. Η λαϊκή ελληνική πραγματικότητα –που θέλει να φαίνεται ευρωπαϊκή– σκιαγραφείται μέσα από τους χαρακτήρες του μπουλουκιού. Retro ρούχα, ποδόγυροι φορεμάτων, εκκεντρικά accessoires και ανδρόγυνα κοστούμια πλαισιώνουν την ενδυματολογική προσέγγιση. Με επιρροή και έμπνευση από τους περιοδεύοντες θιάσους της Ευρώπης, το μουσικό μπουλούκι μας συναντά τη Belle Époque, με εξωστρεφή και εξπρεσιονιστική αισθητική, έντονα χρώματα, φτερά και λάμψη. Η εκάστοτε μουσική σκηνή περιβάλλεται με στοιχεία boite, όπερας, μέχρι και freak show. Χωρίς σαφή όρια μεταξύ μουσικής και θεάτρου, με χιούμορ και ball d’ enfants, το Γιαξεμπόρε εκτυλίσσεται σε ένα δρώμενο επιθεώρησης και variété, με νούμερα που σατιρίζουν, ερωτικές ιστορίες τραγουδιών που δραματοποιούνται, χορευτικά, ως και ταχυδακτυλουργικά. Οι θεατές θα κληθούν να διαδράσουν σε αυτή τη γιορτή. Απεριτίφ κι εδέσματα, ποτά αλκοολούχα θα συνοδεύουν τη θέαση. Μέσα από τη συνάντηση διαφορετικών σύγχρονων καλλιτεχνικών πρακτικών –που προέρχονται από τα πεδία της μουσικής, του θεάτρου και των ψυχαγωγικών θεαμάτων– φιλοδοξούμε να προσεγγίσουμε νέα σχήματα σκέψης για τις πολιτικές συγκρότησης του συλλογικού, με στόχο τη δημιουργία και την επανερμηνεία μιας συλλογικά βιωμένης στιγμής, συνεπώς και της ιστορίας. Βασικός στόχος, άλλωστε, της Κατά-φωνής είναι η βιωματική προσέγγιση ενός σύγχρονου μπουλουκιού, ώστε  οι έννοιες αυτές να μην εξιδανικευτούν ή θεωρηθούν νοσταλγικές αναμνήσεις. Μέσα από τη συνθήκη, λοιπόν, μιας νεωτερικής τουρνέ-περιήγησης (ενός σύγχρονου μπουλουκιού) στα σταυροδρόμια της νεότερης ελληνικής ιστορίας, το Γιαξεμπόρε σας καλεί σε αυτό το ταξίδι στον χρόνο, με κέφι και μπρίο. 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Σύλληψη – Ιδέα – Έρευνα: Κατά-φωνή

Σκηνοθεσία: Πέτρος Παπαζήσης

Δραματουργία: Αρετή Πολυμενίδη

Σκηνογραφική επιμέλεια: Λήδα Γρηγοριάδου

Κατασκευή σκηνικού: Σπύρος Δουκέρης – AnotherkindArt

Μουσική επιμέλεια: Δημήτρης Τζαρούχης, Βάσω Μιχαηλίδου

Αφίσα – γραφιστική επιμέλεια: Χρήστος Καλογριδάκης

Ηχητική επιμέλεια και κάλυψη: Νίκος Βρύζας, Σπύρος Δουκέρης

Εταιρία Παραγωγής: ΟΜΑΖ ΑΜΚΕ

Διάρκεια: 90 λεπτά

Επί σκηνής το φωνητικό σύνολο Κατά-φωνή (αλφαβητικά):

Νίκος Βρύζας (φωνή, κιθάρα), Λήδα Γρηγοριάδου (ηθοποιός, φωνή), Αλκυόνη Θηλυκού (ηθοποιός, φωνή, πιάνο), Χρήστος Καλογριδάκης (φωνή, φλάουτο), Ξανθίππη Κουτούφη (φωνή), Βάσω Μιχαηλίδου (φωνή, ακορντεόν), Πέτρος Παπαζήσης (ηθοποιός, φωνή), Αρετή Πολυμενίδη (ηθοποιός, φωνή), Δημήτρης Τζαρούχης (φωνή, νυκτά έγχορδα, κρουστά) 

Ημερομηνίες

Σάββατο και Κυριακή 17 και 18 Μαΐου και ώρα 20:00 

Τοποθεσία

Red Jasper, Κεφαλληνίας 18, Κυψέλη

Εισιτήρια

14 ευρώ κανονικό

12 ευρώ μειωμένο

και στο More

https://www.more.com/gr-el/tickets/music/giaksempore-ena-mousiko-mpoulouki

ΚΑΤΑ-ΦΩΝΗ

Το φωνητικό σχήμα Κατά–φωνή ερευνά την πολυφωνική μουσική παράδοση από μια σύγχρονη δημιουργική σκοπιά, η οποία εμπνέεται από τη συλλογικότητα και τον αυτοσχεδιαστικό χαρακτήρα που διέπει την προφορική παράδοση. Δηµιουργήθηκε το 2023, ερευνώντας αρχικά την αναβίωση γνωστών εκτελέσεων παραδοσιακών και όχι μόνο τραγουδιών, μέσα από τη συλλογική δημιουργία. Έχοντας δύο έδρες, στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα, προσπαθεί τόσο μέσα σε πόλεις όσο και με χωρική απόσταση, κατά τη διάρκεια των προβών, να εργαστεί και να συνεχίσει τη μουσική κληρονομιά. Οι ενορχηστρώσεις στήνονται συλλογικά στις πρόβες, μέσα από δοκιμές και εναλλαγές ρόλων, όπου το κάθε μέλος φέρει τις δικές του μουσικές αφετηρίες και καταβολές. Μέλη του σχήματος προέρχονται και από τον χώρο του θεάτρου (υποκριτική, σκηνοθεσία κ.λπ.), οπότε σημαντικό γνώρισμα αποτελεί η προσθήκη και ενίσχυση παραστατικών στοιχείων στις εμφανίσεις.

Πρώτο project του σχήματος αποτελεί η ΚΙΝΗΤΗ ΠΟΛΥΦΩΝΙΑ ένα μουσικό κινητό καφενείο, περιφερόμενο σε διάφορες πόλεις και χωριά της Βορείου Ελλάδας και της Θεσσαλίας. Τη δεύτερη δουλειά του συνιστά η μουσικοθεατρική παράσταση  ΥΠΕΡ ΞΕΝΙΤΕΜΕΝΩΝ – κείμενα και ηπειρωτικά πολυφωνικά τραγούδια για τον αποχωρισμό και την ξενιτιά, μια διαδραστική–βιωματική performance, η οποία παρουσιάστηκε το καλοκαίρι του 2024 στο Ισλαχανέ και στο Θέατρο Άνετον (Θεσσαλονίκη), στο Δημοτικό Θέατρο Αστέρια (Σέρρες) και στην 7η Οικογιορτή Καστοριάς. Τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2024 η Κατά–φωνή πραγματοποίησε την τρίτη της δουλειά, την προτεινόμενη κι εδώ μουσική παράσταση ΓΙΑΞΕΜΠΟΡΕ – ένα μουσικό μπουλούκι στα αστικά ιστορικά καφέ. Μέσα στο 2025 ακολουθούν νέα πρότζεκτς σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και επαρχία.