Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός δρομολογεί νέες εξελίξεις.

Η κλιματική κρίση βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος καθώς το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) πραγματοποιεί την ετήσια συνάντησή του στο Νταβός της Ελβετίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βρει, αν χρειαστεί, έναν τρόπο να παρακάμψει το βέτο του κ. Όρμπαν και να εγκρίνει το ειδικό ταμείο ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία, δήλωσε η κα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Το πακέτο, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να παράσχει στο Κίεβο οικονομική στήριξη έως το 2027 και να καλύψει το διογκούμενο δημόσιο έλλειμμα της ουκρανικής κυβέρνησης, εμποδίζεται από την Ουγγαρία, ένα αδιέξοδο που έχει αφήσει τις Βρυξέλλες ουσιαστικά χωρίς ρευστότητα για να χρηματοδοτήσει την εμπόλεμη χώρα.

Μετά από μια δύσκολη σύνοδο κορυφής στα μέσα Δεκεμβρίου, όπου ο κ.Βίκτορ Όρμπαν έκανε πράξη την απειλή του και εκτροχίασε την ομόφωνη ψηφοφορία, οι ηγέτες της ΕΕ πρόκειται να συνέλθουν εκ νέου την 1η Φεβρουαρίου για να κάνουν μια δεύτερη προσπάθεια με στόχο τη διευκόλυνση της Ουκρανίας.

«Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να συνεργαστούμε και με τα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να ενεργοποιήσουμε τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ για τέσσερα χρόνια για την Ουκρανία», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ομάδα μέσων ενημέρωσης,κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) στο Νταβός.

Ενόψει της συνόδου, οι Ούγγροι αξιωματούχοι έχουν προβάλει δύο βασικά αιτήματα σε αντάλλαγμα για την άρση του βέτο: τον διαχωρισμό της διευκόλυνσης σε τέσσερις ετήσιες δόσεις, που θα επέτρεπε στον κ.Όρμπαν να μπλοκάρει τα μετρητά σε μεταγενέστερο στάδιο, και την παράταση της προθεσμίας για την δαπάνη των κονδυλίων ανάκτησης της COVID-19, που θα έδινε στη Βουδαπέστη περισσότερο χρόνο για να ξεκλειδώσει τα δεσμευμένα χρήματα.

Η κα φον ντερ Λάιεν δεν σχολίασε αυτά τα αιτήματα, αλλά κατέστησε σαφές ότι το μπλοκ θα βρει τρόπο να εγκρίνει το ταμείο των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ – με ή χωρίς την ψήφο της Ουγγαρίας.

Κατά τη διάρκεια διμερούς συνάντησης στο Νταβός, η πρόεδρος της ΕΕ υποσχέθηκε στον κ. Ζελένσκι ότι η Κομισιόν θα προσπαθήσει να «εξασφαλίσει τα μέσα για την ανάκαμψη, την ανοικοδόμηση και τη μεταρρύθμιση», μέσω της προτεινόμενης διευκόλυνσης.

«Επικεντρωθήκαμε στην ανάγκη να ξεμπλοκαριστεί η απόφαση να χορηγηθεί στην Ουκρανία μακροπρόθεσμη βοήθεια ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ από την ΕΕ στη σύνοδο κορυφής του Φεβρουαρίου. Η Ουκρανία ελπίζει σε συναίνεση για το θέμα αυτό», δήλωσε ο κ. Ζελένσκι μετά τη συνάντηση.

Ο κ. Ζελένσκι κατηγόρησε τον κ.Πούτιν ότι «επιχειρεί να κανονικοποιήσει» τις «μαζικές εκτοπίσεις, τα ισοπεδωμένα χωριά και πόλεις και την τρομακτική αίσθηση ότι ο πόλεμος ίσως να μην τελειώσει ποτέ.»

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας κάλεσε για άλλη μία φορά τις χώρες της Δύσης να εφοδιάσουν με περισσότερα όπλα την Ουκρανία και να την βοηθήσουν να επικρατήσει στον αέρα, εξοπλίζοντάς την με μαχητικά αεροσκάφη, διαβεβαιώνοντας ότι το Κίεβο έχει ήδη πλεονέκτημα στη Μαύρη Θάλασσα, έναντι του ρωσικού στόλου. 

«Οι εταίροι μας γνωρίζουν τις ανάγκες μας και πόσες είναι», συνέχισε, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία έχει αποδείξει ότι «μπορεί να πλήξει τα ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη που κανείς δεν είχε καταρρίψει μέχρι τώρα.

Πριν τη συνάντηση, η πρόεδρος της ΕΕ εκφώνησε ομιλία στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, υπογραμμίζοντας την επείγουσα ανάγκη να παρασχεθεί στην Ουκρανία «προβλέψιμη χρηματοδότηση καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024 και πέραν αυτού.» Ο στόχος έχει γίνει ακόμη πιο πιεστικός ενόψει του νομοθετικού αδιεξόδου στην Ουάσινγκτον, όπου η νέα χρηματοδότηση εμποδίζεται από τους Ρεπουμπλικάνους.

«Η Ουκρανία μπορεί να επικρατήσει σε αυτόν τον πόλεμο. Αλλά πρέπει να συνεχίσουμε να ενδυναμώνουμε την αντίστασή της», δήλωσε η κα Φον Ντερ Λάιεν στο Νταβός.

«Χρειάζονται επαρκή και συνεχή εφοδιασμό με όπλα για να υπερασπιστούν την Ουκρανία και να ανακτήσουν το έδαφος που της ανήκει. Χρειάζονται ικανότητες για να αποτρέψουν μελλοντικές επιθέσεις από τη Ρωσία. Και χρειάζονται επίσης ελπίδα», συνέχισε η πρόεδρος της ΕΕ.

Με τον αγώνα τους  θα κερδίσουν ένα καλύτερο μέλλον.Το καλύτερο μέλλον για την Ουκρανία είναι στην Ευρώπη.

Κων/νος Σ. Μαργαρίτης

Δημοσιογράφος

16.1.2024