Το Συμβούλιο εκδίδει κανονισμό για τα Κεντρικά Αποθετήρια Τίτλων

Το Συμβούλιο εξέδωσε σήμερα κανονισμό που επικαιροποιεί τους κανόνες για τα κεντρικά αποθετήρια τίτλων (ΚΑΤ). Ο νέος νόμος θα μειώσει την οικονομική και ρυθμιστική επιβάρυνση των αναψυκτικών και θα βελτιώσει την ικανότητά τους να λειτουργούν διασυνοριακά, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Στόχος της αναθεώρησης

Τα ΚΑΤ είναι εθνικοί ή διεθνείς χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί που διαχειρίζονται τον «διακανονισμό» (μεταβίβαση ιδιοκτησίας) τίτλων όπως μετοχές και ομόλογα. Ως εκ τούτου, διαδραματίζουν βασικό ρόλο στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Ο νέος κανονισμός θα μειώσει το κόστος συμμόρφωσης και τις ρυθμιστικές επιβαρύνσεις για τα ΚΑΤ. Αυτό θα βελτιώσει την αποτελεσματικότητα του διακανονισμού τίτλων στην ΕΕ. Θα διευκολύνει επίσης τα ΚΑΤ να προσφέρουν υπηρεσίες διασυνοριακά, βελτιώνοντας παράλληλα τη συνεργασία μεταξύ των εποπτικών αρχών.

Ένα απλούστερο καθεστώς διαβατηρίων

Ο όρος «διαβατήριο» αναφέρεται στη διαδικασία μέσω της οποίας ένα ΚΑΤ που εδρεύει σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ μπορεί να παρέχει υπηρεσίες σε άλλο κράτος μέλος. Ο νέος κανονισμός θα αποσαφηνίσει και θα απλοποιήσει τους κανόνες, μειώνοντας έτσι τα εμπόδια στο διασυνοριακό διακανονισμό και ελαφρύνοντας τον διοικητικό και οικονομικό φόρτο.

Καλύτερη εποπτεία

Ο κανονισμός θα καταστήσει επίσης αποτελεσματικότερη την εποπτεία των ΚΑΤ βελτιώνοντας τη συνεργασία μεταξύ των εποπτικών αρχών. Σε περιπτώσεις όπου οι δραστηριότητες ενός ΚΑΤ σε τουλάχιστον δύο άλλα κράτη μέλη θεωρούνται ότι έχουν ουσιαστική σημασία για τη λειτουργία των αγορών κινητών αξιών και την προστασία των επενδυτών, θα συσταθεί κολέγιο για τη διευκόλυνση της συνεργασίας και της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των αρχών των κρατών μελών. Οι επόπτες θα έχουν επίσης πρόσβαση σε καλύτερες πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες ΚΑΤ εκτός ΕΕ που λειτουργούν στην ΕΕ.

Βελτιωμένη αποτελεσματικότητα διακανονισμού

Ο νέος κανονισμός περιέχει μέτρα για τη βελτίωση της «αποτελεσματικότητας διακανονισμού» (το επιτόκιο με το οποίο οι συναλλαγές τίτλων διακανονίζονται την προβλεπόμενη ημερομηνία) τροποποιώντας ορισμένα στοιχεία του καθεστώτος πειθαρχίας διακανονισμού, συμπεριλαμβανομένων των προϋποθέσεων για την εφαρμογή των λεγόμενων υποχρεωτικών buy-in.

Αυτά συμβαίνουν όταν μια συναλλαγή δεν έχει διακανονιστεί στο τέλος μιας συμφωνημένης περιόδου και ο αγοραστής των τίτλων αναγκάζεται να τους επαναγοράσει αλλού. Σύμφωνα με τον αναθεωρημένο κανονισμό, τέτοια buy-in θα εισαχθούν μόνο ως μέτρο έσχατης ανάγκης, όταν το ποσοστό αποτυχίας διακανονισμού στην ΕΕ δεν βελτιώνεται και αποτελεί απειλή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Παρεπόμενες υπηρεσίες τραπεζικού τύπου

Ο κανονισμός προβλέπει προϋποθέσεις υπό τις οποίες τα CDS μπορούν να έχουν πρόσβαση σε τραπεζικού τύπου υπηρεσίες, μεταξύ άλλων μέσω άλλων ΚΑΤ. Ως αποτέλεσμα, θα διευκολυνθεί η προσφορά υπηρεσιών για ένα ευρύτερο φάσμα νομισμάτων καθώς και διασυνοριακά.

Ιστορικό και επόμενα βήματα

Ο νόμος που εγκρίθηκε σήμερα επικαιροποιεί τον Κανονισμό για τα Κεντρικά Αποθετήρια Τίτλων, ο οποίος καθόρισε ένα σύνολο κοινών απαιτήσεων για τα ΚΑΤ που λειτουργούν συστήματα διακανονισμού τίτλων σε ολόκληρη την ΕΕ.

Ο Κανονισμός για τα Κεντρικά Αποθετήρια Τίτλων εγκρίθηκε το 2014 στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Στόχος του ήταν να βελτιώσει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των οικισμών και να παράσχει ένα σύνολο κοινών απαιτήσεων για τα αναψυκτικά σε όλη την ΕΕ.

Τον Ιούλιο του 2021 η Επιτροπή ανέφερε ότι, ενώ ο κανονισμός ήταν σε γενικές γραμμές επιτυχής ως προς την επίτευξη των στόχων του, η ανατροφοδότηση από τους ενδιαφερόμενους έδειξε ότι εξακολουθούσαν να υπάρχουν σημαντικά εμπόδια σε ορισμένους τομείς.

Για παράδειγμα, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το τρέχον καθεστώς διαβατηρίων είναι μακρύ και επαχθές και αποθαρρύνει τις διασυνοριακές υπηρεσίες. Ενώ η «αποτελεσματικότητα διακανονισμού» (ο ρυθμός με τον οποίο διακανονίζονται οι συναλλαγές σε τίτλους την προβλεπόμενη ημερομηνία) έχει βελτιωθεί αργά από την έγκριση του κανονισμού του 2014, εξακολουθεί να είναι χαμηλότερη από ό,τι σε άλλες ανεπτυγμένες κεφαλαιαγορές.

Ως αποτέλεσμα, στις 16 Μαρτίου 2022 η Επιτροπή δημοσίευσε πρόταση για αναθεώρηση της CSDR, η οποία επικεντρώνεται σε πέντε βασικούς τομείς: το καθεστώς διαβατηρίων, τη συνεργασία μεταξύ εποπτικών αρχών, τις παρεπόμενες υπηρεσίες τραπεζικού τύπου, την πειθαρχία διακανονισμού και την εποπτεία των ΚΑΤ τρίτων χωρών .

Η έγκριση του Συμβουλίου σήμερα κλείνει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Ο κανονισμός θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα και θα τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες μετά τη δημοσίευσή του.

27.11.2023