12ο Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας AIDFF Νέος Κινηματογράφος

Ξεκίνησε η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο 12ο Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας AIDFF. Το Φεστιβάλ, προωθώντας την ιδέα του ψηφιακού κινηματογράφου, προσδιόρισε και προώθησε την έννοια του Νέου Κινηματογράφου και αποτελεί το μοναδικό φεστιβάλ στην Ελλάδα και ένα από τα λίγα στην Ευρώπη που αγκάλιασε όλα τα είδη της κινηματογραφικής τέχνης. Το Φεστιβάλ, περιλαμβάνει ταινίες μυθοπλασίας, τεκμηρίωσης, κινουμένων σχεδίων πειραματικές, video- art , video- dance και σπουδαστικές ταινίες που δημιουργήθηκαν με την χρήση των νέων ψηφιακών μέσων .Ταυτόχρονα θα διεξαχθεί και το 10ο Διεθνές οικολογικό και επιστημονικό Πανόραμα. Για δέκα χρόνια το πανόραμα προσπαθεί να βοηθήσει στην διάδοση της επιστήμης μέσω της δύναμης των νέων οπτικοακουστικών μέσων και ψηφιακών τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται σήμερα από τους επιστήμονες ανά τον κόσμο. Το φετινό θέμα «Ακτιβισμός και χρήση των ντοκιμαντέρ ως καταλύτης για θετικές αλλαγές στην πολιτική και στην κοινωνία, μέσων στρατηγικών σχεδίων συνεργασίας, δικτύωσης και τη χρήση ποικιλίας ψηφιακών μέσων για την παραγωγή εύστοχων τρόπων ενημέρωσης που διαμορφώνουν προς το καλύτερο τον κόσμο γύρω μας.

Στα πλαίσια του 12 aidff θα ξεκινήσει  το  1ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικού σεναρίου μικρού και μεγάλου μήκους. Ο όρος σενάριο είναι δανεισμένος από το θέατρο, συγκεκριμένα από την Κομέντια Ντελ Άρτε και σημαίνει “μικρή σκηνή”. Στην Κομέντια ντελ Άρτε, οι ηθοποιοί αυτοσχεδίαζαν πάνω σε ένα δοσμένο θέμα. Όπως σ’ αυτήν έτσι και στο σινεμά, το σενάριο αποτελεί ένα πρόσχημα για δημιουργία, είναι ο καμβάς πάνω στον οποίο θα κεντήσει ο σκηνοθέτης. Ο σεναριογράφος όχι μόνο γράφει την υπόθεση του σχετικού έργου, αλλά είναι και αυτός που επινοεί και τους χαρακτήρες του έργου

Το Φεστιβάλ κατάφερε σε αυτά τα έντεκα χρόνια να γίνει αγαπημένος προορισμός των απανταχού κινηματογραφιστών. Μέσα, λοιπόν, από αυτήν τη συνθήκη δημιουργείται σταθερά μία νέα γενιά δημιουργών με ανοιχτούς ορίζοντες, χωρίς διαχωριστικές γραμμές. 

Στο 11 aidff παρακολουθήσαμε 100 ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους video art video dance πειραματικά και ντοκιμαντέρ από 35 χώρες σε προβολές 6 ημερών. Μεγάλο μέρος των ταινιών αποτέλεσε η ελληνική κινηματογραφική παραγωγή. Επιδίωξη του AIDFF από την πρώτη χρονιά είναι η προβολή πρωτίστως της ελληνικής ταινίας χωρίς το φεστ να χάνει τον διεθνή του χαρακτήρα. Μία διεθνής επιτροπή που αποτελείτε από μία πολυπληθή ομάδα παρακολουθεί όλες τις ταινίες από την αίτηση τους μέχρι την τελική προβολή. Όλες οι ταινίες που φτάνουν στην αίθουσα είναι νικητές. Κάθε χρόνο η πολυμορφία της ψηφιακής πραγματικότητας μας δίνει το έναυσμα να διαπραγματευτούμε ξανά με το μέσο που χρησιμοποιούμε για να κάνουμε ταινίες αλλά και να οριοθετούμε τις νέες τεχνολογίες. Η αισθητική αναζήτηση παραμένει να είναι το ζητούμενο για το AIDFF.Η ανεξάρτητη παραγωγή δημιουργεί τους πυλώνες της τέχνης .

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από τον Οργανισμό KOYINTA και Tickets Tickets και έχει συνεργαζόμενες εταιρείες και πολιτιστικούς ανταποκριτές σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και χώρες του κόσμου

Οργανισμός ΚΟΥΙΝΤΑ  KOYINTA ORGANIZATION

Athens International Digital Film Festival  www.aidff.com

https://www.instagram.com/aidffestival/

https://www.linkedin.com/groups/4896202/

Αιτήσεις Συμμετοχής θα δέχεται το φεστιβάλ στην πλατφόρμα Filmfreeway

https://filmfreeway.com/AthensInternationalDigitalFilmFestivalAIDFF

6.7.2023