Είναι κοινώς αποδεκτό ότι η Ελλάδα ταυτίζεται με τον ήλιο, τη θάλασσα και την ιστορία. Όμως σήμερα προσελκύει χιλιάδες ξένους όχι μόνο για τις παραλίες, αλλά και για τη φροντίδα της υγείας τους. Στον ίδιο αυτόν κατάλογο προστίθεται πλέον κάτι ακόμη πιο ουσιαστικό: η θεραπεία. Όχι μόνο η σωματική αποκατάσταση των επισκεπτών από κάθε γωνιά του κόσμου, αλλά και η «θεραπεία» της ίδιας της οικονομίας μας, μέσα από μια δραστηριότητα με τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης.
Σε μια εποχή που η τουριστική ταυτότητα της Ελλάδας επαναπροσδιορίζεται, ένας νέος τύπος επισκέπτη αναδύεται: ο τουρίστας-ασθενής.
Είναι γεγονός ότι ανθρωποι από όλο τον κόσμο επιλέγουν την Ελλάδα για χειρουργικές επεμβάσεις, οδοντιατρικές εργασίες, εξωσωματικές γονιμοποιήσεις και θεραπείες αποκατάστασης. Πίσω από κάθε ιστορία θεραπείας, κρύβεται ένα αυξανόμενο οικονομικό και κοινωνικό φαινόμενο: ο ιατρικός τουρισμός.
Σύμφωνα με μελέτες της τελευταίας δεκαετίας, οι εμπειρίες των ασθενών που ταξιδεύουν για ιατρικούς λόγους επηρεάζονται θετικά από την ποιότητα των υπηρεσιών, το χαμηλότερο κόστος, αλλά και τη φιλοξενία του ελληνικού λαού. Ιδιωτικές κλινικές στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη έχουν πιστοποιηθεί διεθνώς και προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες με σημαντικά χαμηλότερο κόστος από αντίστοιχα ιδρύματα σε Δυτική Ευρώπη ή ΗΠΑ.
Ο ιατρικός τουρισμός μεταμορφώνει την Ελλάδα σε κορυφαίο παγκόσμιο προορισμό υγείας. Η οικονομική συνεισφορά του ιατρικού τουρισμού είναι αξιοσημείωτη. Τα έσοδα δεν περιορίζονται μόνο στους ιατρικούς παρόχους αλλά επεκτείνονται σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, μεταφορές και τοπικές επιχειρήσεις. Ο τομέας έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει το ΑΕΠ, να δημιουργήσει ποιοτικές θέσεις εργασίας επενδύσεις, καινοτομία, εξωστρέφεια και βιώσιμη ανάπτυξη αλλα και να καταστήσει τη χώρα κόμβο υγειονομικών υπηρεσιών για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.
Στρατηγική και προοπτικές
Ωστόσο, η επιτυχία του τομέα εξαρτάται από κρίσιμους παράγοντες όπως την ανάπτυξη ολοκληρωμένων υποδομών, την ενίσχυση συνεργασιών μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα λκαι τη θεσμική αναγνώριση της Ελλάδας ως προορισμού υγειονομικού τουρισμού.
Τα ερευνητικά δεδομένα καταδεικνύουν ότι η ικανοποίηση των ασθενών είναι υψηλή, με ιδιαίτερη έμφαση στην ανθρώπινη επαφή και την ευγένεια του ιατρικού προσωπικού – στοιχεία που διακρίνουν το ελληνικό σύστημα υγείας. Αλλά η ανάγκη για στρατηγική προώθηση του τομέα και θεσμική στήριξη παραμένει. Αυτό λειτουργεί με πολλαπλασιαστικό τρόπο στην τοπική και εθνική οικονομία, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και αύξηση της εξωστρέφειας.
Η Ελλάδα ως brand θεραπείας
Γίνεται, επομένως, εύκολα αντιληπτό ότι αντί να περιμένουμε μόνο τις κλασικές μορφές τουρισμού, είναι καιρός να επενδύσουμε σε εκείνες που θεραπεύουν, διαρκούν και δημιουργούν προοπτικές. Η Ελλάδα έχει όλα τα εφόδια για να καταστεί διεθνές κέντρο ιατρικής αριστείας, φιλοξενίας και ανθρώπινης επαφής.
Η Ελλάδα που θεραπεύει, είναι η Ελλάδα που αναπτύσσεται με όραμα για ένα καλύτερο αύριο. Η συμβολή του ιατρικού τουρισμού κρίνεται αποφασιστικής σημασίας, καθώς ανοίγει νέους ορίζοντες και ευκαιρίες για την ελληνική οικονομία.
Εύκολα, λοιπόν, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι όταν τα αποτελέσματα δεν προσεγγίζονται μόνο με βάση τους αριθμούς, τότε ο ιατρικός τουρισμός δεν είναι απλώς μια ευκαιρία ανάκαμψης. Είναι μια πρόταση αλλαγής νοοτροπίας: να επενδύσουμε στην ποιότητα, την καινοτομία και τη συμπερίληψη. Η Ελλάδα έχει τη γνώση, τη θέση και την ανθρωποκεντρική κουλτούρα για να εξελιχθεί σε διεθνή υγειονομικό προορισμό πρώτης γραμμής. Αρκεί να το θελήσουμε.
Γράφει η Πελεφάντη Μαρία Υπ. διδάκτωρ – Πανεπιστήμιο Πειραιά / Ερευνήτρια στον Ιατρικό Τουρισμό