Δήμος Πειραιά : Η γαστρονομία της θάλασσας στο επίκεντρο του 4ου Γαστρονομικού Φεστιβάλ του Δήμου

Ένα μοναδικό «ταξίδι» γεμάτο με γεύσεις, άρωμα θάλασσας και παράδοση

Με τον αέρα της θάλασσας, αρώματα φρεσκομαγειρεμένων πιάτων και αμείωτο κέφι, το 4ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ του Δήμου Πειραιά ολοκληρώθηκε, με εντυπωσιακή επιτυχία, αφήνοντας πίσω του γεύσεις, εικόνες και αναμνήσεις που θα μείνουν αξέχαστες.

Από τις 25 έως και τις 28 Σεπτεμβρίου 2025, η πόλη μετατράπηκε σε σκηνικό γευστικής και πολιτιστικής δημιουργίας. Το εμβληματικό Μικρολίμανο, η πλατεία Κοραή, η Πειραϊκή, η Μαρίνα Ζέας και το Πασαλιμάνι, φιλοξένησαν δεκάδες εκδηλώσεις, από live cooking shows και κινηματογραφικές βραδιές, μέχρι διεθνείς γαστρονομικές συναντήσεις, παιδικά εργαστήρια και μεγάλα παραδοσιακά γλέντια, με φόντο το κύμα.

Με τη συμμετοχή βραβευμένων σεφ και καταξιωμένων μάστερ από την Ελλάδα και το εξωτερικό, διεθνών αποστολών και τοπικών παραγωγών, το «PIRAEUS TASTE FESTIVAL, Sea Food and More», που έχει γίνει πλέον θεσμός στην πόλη, εφέτος ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, αναδεικνύοντας τον Πειραιά ως σημείο αναφοράς στη σύγχρονη ελληνική γαστρονομική σκηνή, ενώ παράλληλα προέβαλε την τοπική ταυτότητα, τον πολιτιστικό πλούτο και την εξωστρέφεια του μεγάλου λιμανιού.

Ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, τόνισε:

«Το Piraeus Taste Festival δεν είναι απλώς μια γιορτή γαστρονομίας. Είναι μια γιορτή της πόλης, των ανθρώπων της, της θάλασσας, της παράδοσης και της δημιουργικότητας. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος και περήφανος που για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά καταφέραμε να διοργανώσουμε ένα φεστιβάλ που εξελίσσεται, εμπλουτίζεται και αγαπιέται ολοένα και περισσότερο από τον κόσμο, αποτελώντας έναν σημαντικό θεσμό για την πόλη. Για τέσσερις ημέρες, ο Πειραιάς έφερε κοντά διαφορετικές κουζίνες, ανθρώπους και κουλτούρες και ανέδειξε τη μοναδική του ταυτότητα ως θαλασσινή, αυθεντική και πολυδιάστατη πόλη. Έλληνες και διεθνείς σεφ, τοπικοί παραγωγοί, φορείς, πρεσβείες και πολιτιστικοί σύλλογοι συνεργάστηκαν και προσέφεραν στο κοινό μια ολοκληρωμένη εμπειρία πολιτισμού και γαστρονομίας.

Από τις παραδοσιακές γιορτές και τα νησιώτικα γλέντια μέχρι τα βιωματικά εργαστήρια για παιδιά και τις διεθνείς κουζίνες αποδείξαμε ότι ο Πειραιάς μπορεί να φιλοξενεί ποιοτικές, πολυεπίπεδες και καινοτόμες δράσεις, ανοιχτές σε όλους. Η συμμετοχή του κόσμου και οι εξαιρετικές εντυπώσεις που αποκόμισαν οι επισκέπτες μας, αποδεικνύουν ότι η πόλη μας κερδίζει συνεχώς έδαφος ως προορισμός πολιτιστικού και γαστρονομικού τουρισμού.

Σημαντική παράμετρος είναι ότι το Φεστιβάλ χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από πόρους του ΕΣΠΑ, μέσω της ΟΧΕ Πειραιά, οπότε είναι μια μεγάλη δράση εξωστρέφειας, η οποία δεν επιβάρυνε καθόλου τα ταμεία του Δήμου Πειραιά.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες μου στον δήμο, τους συμμετέχοντες, τους υποστηρικτές και όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία αυτής της διοργάνωσης. Συνεχίζουμε δυναμικά με στόχο ο Πειραιάς να παραμείνει στο προσκήνιο, ως μια πόλη που παράγει πολιτισμό, τιμά την ιστορία της και επενδύει στο μέλλον της με εξωστρέφεια, δημιουργικότητα και όραμα».

30.9.2025