Κύρια αποτελέσματα
Πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις και ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις προτεραιότητες πολιτικής με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Οι υπουργοί συμμετείχαν σε ευρεία συζήτηση σχετικά με τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις και προοπτικές. Μαζί τους ήταν η κα Aurore Lalucq, πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία παρουσίασε την οπτική του Κοινοβουλίου σε ζητήματα πολιτικής που αφορούν την Ευρωομάδα.
Στόχος μας πρέπει να είναι η προστασία των πολιτών όταν οι συνθήκες γίνονται πιο δύσκολες, χωρίς να δημιουργούμε νέα βάρη για το μέλλον. Να ενεργούμε έγκαιρα και αποτελεσματικά, διατηρώντας παράλληλα τη σταθερότητα των οικονομιών μας. Να προστατεύουμε το σήμερα, χωρίς να υποθηκεύουμε το αύριο.
Κυριάκος Πιερρακάκης, Πρόεδρος του Eurogroup
Παραγωγικότητα και ανάπτυξη στην ευρωζώνη
Με βάση την παρουσίαση του Mathias Cormann, Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), οι υπουργοί συζήτησαν την παραγωγικότητα και την ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ στο τρέχον γεωπολιτικό και οικονομικό πλαίσιο, με έμφαση στις πολιτικές προτεραιότητες για την τόνωση της καινοτομίας, των επενδύσεων και της ολοκλήρωσης της αγοράς.
Η παραγωγικότητα και η ανταγωνιστικότητα θα καθορίσουν τη θέση της Ευρώπης στον κόσμο. Θα καθορίσουν εάν μπορούμε να αναπτυχθούμε, να δημιουργήσουμε καλύτερες θέσεις εργασίας και υψηλότερα εισοδήματα, να χρηματοδοτήσουμε τη μετάβασή μας στην ασφάλεια, την τεχνολογία και την ενέργεια, και να διατηρήσουμε ένα ισχυρό ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο.
Κυριάκος Πιερρακάκης, Πρόεδρος του Eurogroup
Ανάμικτος
Οι υπουργοί ενημερώθηκαν για τις πρόσφατες διεθνείς συναντήσεις. Η νέα Υπουργός Οικονομικών της Λιθουανίας, Taurimas Valys, παρουσίασε τις προτεραιότητες της νέας λιθουανικής κυβέρνησης.
19.9.2026






