Ο τουρισμός στην Αττική έδειξε σημεία πτώσης.

Ο τουρισμός δεν είχε φέτος τα αναμενόμενα αποτελέσματα, ειδικά στην περιφέρεια Αττικής,όπως μας ενημερώνει η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής και Αργοσαρωνικού. 

Μετά από έναν εντυπωσιακό στα αποτελέσματά Ιούνιο 2023 που γέννησε πολλές ελπίδες για την πορεία του φετινού καλοκαιριού για τα ξενοδοχεία της Αθήνας, τον Ιούλιο 2023 παρατηρείται σημαντική κάμψη στην μέση πληρότητα, στην μέση τιμή δωματίου, αλλά και στο έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο σύμφωνα με τα μηνιαία στοιχεία «κίνησης και απόδοσης ξενοδοχείων» που συγκεντρώνονται και αναλύονται από την ΕΞΑΑΑ  με την συνεργασία της GBR Consulting.
Πιο συγκεκριμένα, αν και οι μήνες Μάιος και Ιούνιος του 2023 απέδωσαν ικανοποιητικά, καταφέρνοντας να μειώσουν -για πρώτη φορά- τη «ψαλίδα» μεταξύ των ετών 2023 – 2019,  η μέση πληρότητα των Αθηναϊκών ξενοδοχείων τον μήνα Ιούλιο 2023 έπεσε στο 89,4% από 93,2% που ήταν τον Ιούνιο 2023 (βελτιώθηκε κατά 0,2% έναντι του Ιουλίου του 2022, αλλά μειώθηκε κατά -0,5% έναντι του Ιουλίου του 2019 – έτος κανονικότητας προ πανδημίας, με το οποίο ως γνωστόν συγκρίνουν τις επιδόσεις των ξενοδοχείων της Αθήνας).

Η μέση τιμή δωματίου/ADR των αθηναϊκών ξενοδοχείων για τον μήνα Ιούλιο 2023, μειώθηκε έναντι του Ιουνίου 2023 που προηγήθηκε. Σε σύγκριση με την μέση τιμή δωματίου/ADR προηγουμένων ετών, τον Ιούλιο 2023 παρατηρείται θετική μεταβολή της τάξης του 14,7% έναντι του Ιουλίου του 2022 και κατά 37,1% έναντι του Ιουλίου του 2019.

Σε επίπεδο πόλεων – ανταγωνιστών, τα στοιχεία του 2023 δείχνουν πως βρισκόμαστε σταθερά στην «τριάδα» των πόλεων – ανταγωνιστών μας (Αθήνα: 136,01 ευρώ, Βιέννη: 126,04 ευρώ, Βερολίνο: 118,60 ευρώ).

Σε επίπεδο Ιουλίου 2023 τα συμπεράσματα είναι ανάλογα, με το Παρίσι να σημειώνει την μεγαλύτερη αύξηση όλων ως προς την μέση τιμή δωματίου έναντι του 2019, ήτοι 75,9% – φτάνοντας τα 388,39 ευρώ. Ακολουθούν το Λονδίνο με 268,43 ευρώ, η Ρώμη με 263,21ευρώ, η Βαρκελώνη με 186,77 ευρώ.

Παρότι δεν έχουμε ακόμη τα στοιχεία Αυγούστου, με βάση την άτυπη «εσωτερική» εικόνα που έχουμε για τον μήνα Αύγουστο, όλα δείχνουν πως η κίνηση κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα.

Στα στοιχεία κίνησης και απόδοσης ξενοδοχείων της Αθήνας, φαίνεται διάρκεια αύξησης  μόνο δυο μηνών (Μάϊος και Ιούνιος 2023). Ακολούθησε πτώση στην απόδοση των ξενοδοχείων και δεν γνωρίζουμε αν η φθινοπωρινή και χειμερινή περίοδος θα εμφανίσουν την οποιαδήποτε άνοδο.

Το γενικότερο περιβάλλον τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο παραμένει αρκετά ασταθές ως προς τις γεωπολιτικές εξελίξεις, τα θέματα οικονομίας, κλίματος, υγείας κ.λπ. και ίσως είναι αρκετά παρακινδυνευμένες οι όποιες προβλέψεις – ιδίως για προορισμούς των οποίων οι περισσότερες των κρατήσεων γίνονται διαδικτυακά και λιγότερες με συμβόλαια με πρακτορεία ή ξένους tour operators.

Οι ειδικοί του τουρισμού προτείνουν οι εμπλεκόμενοι με τον τουρισμό σε πολιτειακό και τοπικό επίπεδο να είναι σε συνεργασία με τους ανθρώπους του επαγγέλματος. Να συμβάλλουν σε δράσεις ενίσχυσης και αναβάθμισης του προορισμού, έτσι ώστε να μειωθεί  αισθητά η διαφορά τιμής που υπάρχει με τις άλλες αγορές, όπως επίσης και να στραφούν προς αγορές που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τον προορισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου τουρισμού οφείλει να χαράξει μια νεα στρατηγική που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και στις υψηλές προκλήσεις της εποχής. 

Κων/νος Σ. Μαργαρίτης

Δημοσιογράφος

5.9.2022