Κ. Μητσοτάκης στην ΕΡΤ: «Δε θα θέσω θέμα κομματικής πειθαρχίας

Την πρώτη συνέντευξη εφ ‘όλης της ύλης για το 2024 παραχώρησε στην ΕΡΤ και τον Γιώργο Κουβαρά, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που μεταδίδεται στην εκπομπή της ΕΡΤ «Ανάλυσέ το» με ταυτόχρονη διερμηνεία στην νοηματική γλώσσα. Αναφέρθηκε κυρίως στα επίμαχα ζητήματα της επικαιρότητας, τον γάμο και την τεκνοθεσία από τα ομόφυλα ζευγάρια και την αντιμετώπιση της ακρίβειας αλλά απάντησε και στις φήμες που τον θέλουν να αναλαμβάνει στο μέλλον ευρωπαϊκό αξίωμα.

«Θα νομοθετήσουμε την ισότητα στον γάμο» τόνισε ο Πρωθυπουργός για τα ομόφυλα ζευγάρια, ενώ υπογράμμισε ότι δεν θα θέσει θέμα κομματικής πειθαρχείας στους βουλευτές του που είναι αντίθετοι με την ψήφιση του νομοσχεδίου, «είναι θέμα συνείδησης». «Δεν θα φέρω κάτι επαναστατικό, είκοσι ευρωπαϊκές χώρες έχουν νομοθετήσει» για το εν λόγω ζήτημα, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε πως σέβεται όλες τις απόψεις και σε καμία περίπτωση δεν θέλει να διχαστεί η ελληνική κοινωνία. «Σέβομαι απόλυτα τους συμπολίτες μας που έχουν διαφορετική άποψη και την Εκκλησία» είπε ενώ διευκρίνισε πως «ακούμε της απόψεις της Εκκλησίας αλλά η πολιτεία νομοθετεί». Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι «τα ομόφυλα ζευγάρια έχουν παιδιά και δεν έχουν ίσα διακιώματα» ενώ στη συνέχεια ξεκαθάρισε ότι «ένας άντρας μόνος του δεν θα μπορεί να έχει παιδί με υποβοηθούμενη γυναίκα». «Πήρα οριστικά απόφαση ότι θέλω να προχωρήσω το νομοσχέδιο όταν άκουσα τις ιστορίες των παιδιών» εξήγησε ο Πρωθυπουργός.

Για την αντιμετώπιση της ακρίβειας  ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «την έχουμε προτάξει ως απόλυτη κυβερνητική προτεραιότητα», ενώ τόνισε πως θα γίνουν «δραστικές παρεμβάσεις για συκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων για να μειωθούν οι τιμές». Συνέχισε, λέγοντας ότι είναι «αδικαιολόγητο για πολυεθνικές να πωλούν ακριβότερα στην Ελλάδα από ότι σε άλλες αγορές» και πρόσθεσε ότι «στο βρεφικό γάλα καθορίσαμε συγκεκριμένα περιθώρια κέρδους». «Φορολογήσαμε τα διυλιστήρια και επιστρέψαμε τα χρήματα στην κοινωνία μέσα από ενισχύσεις» δήλωσε, υπογραμμίζοντας ότι πιστεύει στην αγορά αλλά γνωρίζει ότι το υπερκέρδος είναι στο μαυλό κάποιων, «κι εκεί θα παρέμβουμε». Για τις τηλεποικοινωνίες ο Πρωθυπουργός ανέφερε: «Εξετάζουμε όλο το πλαίσιο τιμών προϊόντων και υπηρεσιών σε συνδυασμό με την Επιτροπή Ανταγωνισμού». Σχετικά με τα τιμολόγια ρεύματος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι «οι προμηθευτές ενέργειας τον Ιανουάριο έδωσαν τιμές χαμηλότερες από τις προσδοκώμενες» και έκλεισε τονίζοντας ότι «όλες οι πρωτοβουλίες στοχεύουν στη διαφάνεια».

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερα τιμή από το να είμαι Πρωθυπουργός της χώρας», σημείωσε και συμπλήρωσε ότι «η Πρωθυπουργία δεν είναι σκαλοπάτι για κάποιο ευρωπαϊκό αξίωμα. Δουλειά μου είναι να εκπροσωπώ την Ελλάδα στην Ευρώπη και όχι την Ευρώπη στην Ελλάδα». Ο Κυριάκος Μητοστάκης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι τήρησε τη δέσμευσή του στον κόσμο της Νέας Δημοκρατίας ότι θα την κάνει ξανά μεγάλο κεντροδεξιό κόμμα, κι επιπλέον τόνισε ότι «ένα κόμμα πρέπει να έχει το δάχτυλό του στον σφυγμό της κοινωνίας».

πηγή : ΕΡΤ

10.1.2024