American Mediterranean Investment Forum, μια νεα πρόκληση ανατέλλει.

Η αντιμετώπιση της νόσου covid-19 με τις μεταλλάξεις της, έφερε στη πρώτη γραμμή συνέδρια και επενδύσεις. Οι στενές σχέσεις Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και Αιγύπτου ελκύουν, υψηλούς επενδυτές και προσφέρουν ευκαιρίες ανάπτυξης για την πατρίδα μας, αρκεί να κινηθούμε ανταγωνιστικά και όχι υποτακτικά.

Το American Mediterranean Investment Forum με τίτλο «Creating Links» διοργανώθηκε  πρώτη φορά στην Ελλάδα και φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως το ετήσιο σημείο συνάντησης της επενδυτικής κοινότητας της ανατολικής Μεσογείου.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο 70ος Υπουργός Εξωτερικών των Η.Π.Α., κ. Michael R. Pompeo, έχοντας αποδεχτεί την πρόσκληση του επικεφαλής του Joseph Sassoon Group στην Ελλάδα, κ. David Sassoon.

Εξέχουσες προσωπικότητες από τις Η.Π.Α., την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Κύπρο, ηγετικά στελέχη από τη διεθνή οικονομική και επιχειρηματική κοινότητα και ειδικοί αναλυτές ανέδειξαν τις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης των επενδυτικών σχέσεων μεταξύ Η.Π.Α., Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου σε καίριους τομείς όπως η ενέργεια, ο τουρισμός, το real estate και η τεχνολογία. Στον πυρήνα της θεματολογίας βρέθηκε  επίσης η ανάπτυξη επιχειρηματικών δικτύων στη λεκάνη της Μεσογείου και η ενθάρρυνση εμπορικών, επενδυτικών και νέων επιχειρηματικών συναλλαγών.

Το American Mediterranean Investment Forum περιέλαμβανε τρία panels εστιασμένα σε θέματα γεωπολιτικής, οικονομίας, επενδύσεων και τεχνολογίας. Συγκεκριμένα, στο πρώτο πάνελ με θέμα «Financial Engineering & Business Development»  συμμετείχαν οι κ.κ. David Sassoon, Πρόεδρος Joseph Sassoon Group, Dr. Russel Reed, Board member Joseph Sassoon Investment και and Chief Investment Officer for 10X Capital, Jonathan Medved, Founder και CEO Our Crowd και Shai Feingold, CEO Joseph Sassoon Group Middle East & Africa.

Ο τ. υπουργός κ. Michael R. Pompeo συμμετείχε στο δεύτερο panel με τίτλο «Creating Links», μαζί με τον πρέσβη του Ισραήλ κ. Noam Katz, τον πρέσβη της Κύπρου κ. Κυριάκο Κενεβέζο και τον κ. David Sassoon, πρόεδρο Joseph Sassoon Group.

Το τρίτο πάνελ με θέμα «Innovation and Technology», η συζήτηση διεξήχθη μεταξύ των κ. κ. Jonathan Medved, Founder και CEO Our Crowd, Dr. Eli David, leading AI expert, Αλεξάνδρα Πάλλη, Αντιπρόεδρο CSR Hellas και Χριστίνα Ζαφειράκη, CEO Myth.

Στις ΗΠΑ, παρά την αύξηση των επιτοκίων, ο ρυθμός ανάπτυξης κατά το β΄ τρίμηνο εξέπληξε θετικά και διαμορφώθηκε σε τριμηνιαία-ετησιοποιημένη βάση στο 2,4%. Ταυτόχρονα, η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού συνεχίζεται, ενώ και οι συνθήκες στην αγορά εργασίας παραμένουν ιδιαίτερα καλές, παρά τη συγκράτηση που καταγράφεται στα στοιχεία το τελευταίο διάστημα. Απρόσμενη, ωστόσο, εξέλιξη αποτελεί η υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας από τον Οίκο Fitch (από το επίπεδο AAA στο AA+) καθώς ανησυχεί για χειροτέρευση των δημόσιων οικονομικών.

Στην Ευρωζώνη, ο ρυθμός ανάπτυξης το β΄ τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 0,3% σε τριμηνιαία βάση. Ωστόσο, η αναπτυξιακή δυναμική φαίνεται να εξασθενεί το τελευταίο διάστημα με την πλειοψηφία των πρόδρομων δεικτών να βαίνουν μειούμενοι, ιδίως στη μεταποίηση. Παράλληλα, οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν ισχυρές.

Ο Όμιλος Joseph Sassoon είναι διάδοχος εταιρεία της Shoshan Frères & Co, με έτος ίδρυσης το 1512 και έδρα τις Η.Π.Α.. Είναι  μια από τις παλαιότερες ιδιωτικές εταιρείες διαχείρισης επενδύσεων στον κόσμο με βαθιά τεχνογνωσία που εκτείνεται στους κλάδους επενδύσεων, διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, επενδυτικής τραπεζικής και εταιρικής χρηματοδότησης και private banking.

Στην Joseph Sassoon συνδυάζουν την εξαιρετική τεχνογνωσία τόσο σε θέματα επενδύσεων, όσο και διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων για να παρέχουν υψηλής ποιότητας δυνατότητες διαχείρισης επενδυτικού χαρτοφυλακίου, σχεδιασμένες ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες και να αντανακλούν τις αξίες. Αξιοποιούν ειδικούς σε κάθε τομέα, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής και διαχείρισης χαρτοφυλακίου.

Η Ελλάδα αρχίζει να γίνεται πόλος έλξης υψηλών  επενδυτών. Μπορούμε να πετύχουμε κορυφαία deals; Είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε μια ελκυστική ατζέντα;Ο χρόνος θα δείξει….

Κων/νος Σ. Μαργαρίτης

Δημοσιογράφος