D.W.: Γερμανίδα τιμάται για τη στήριξη Χωριών SOS στην Ελλάδα

Γιάννης Παπαδημητρίου

«Μα γιατί ασχολείστε συνεχώς με τα ελληνικά χωριά SOS;» την ρωτούν μερικές φορές. Κι εκείνη απαντά: «Ο Θεός μου έδειξε τον δρόμο, εγώ απλά τον ακολούθησα». Η πρώτη γνωριμία της κυρίας Ροζβίτα Τίλε με την Ελλάδα έγινε μέσα από φοιτητικές παρέες στο Ανόβερο. Πριν από 26 χρόνια αποφάσισε να στηρίξει το Παιδικό Χωριό SOS στη Βάρη, μετά από λίγο ακολούθησε ένα άλλο Χωριό SOS κοντά στη Θεσσαλονίκη. Στόχος της ήταν να συγκεντρώσει δωρεές, έστω και μικρά ποσά, ώστε να καλύπτει στοχευμένα κάποιες ανάγκες. Για τον σκοπό αυτό διαθέτει και πρωτότυπα ημερολόγια ή ακόμη και …χειροποίητες μαρμελάδες.

«Μέχρι το 2021 έκανα τα πάντα με δική μου πρωτοβουλία» μας λέει η ίδια, «αλλά μετά σκέφτηκα ότι θα ήταν καλύτερα να ιδρύσουμε έναν σύλλογο με κοινωφελή σκοπό, ώστε να συγκεντρώνουμε δωρεές πιο εύκολα. Το όνομα του συλλόγου είναι Kinderhilfe Griechenland Region Hannover e.V. Σε εποχές πανδημίας η πρώτη μας Γενική Συνέλευση έγινε αναγκαστικά μέσω Zoom. Πάντως σήμερα στηρίζουμε συνολικά έξι χωριά SOS στην Ελλάδα». Σημειωτέον ότι τα πρώτα Παιδικά Χωριά SOS ιδρύθηκαν το 1951 από τον Αυστριακό Χέρμαν Γκμάινερ.

Κινητά και laptops για τα Χωριά SOS

Στιγμιότυπο από την τελετή της απονομής στην Κολωνία

Η στήριξη λειτουργεί και διαδραστικά. Κάποιες φορές τα ίδια τα Παιδικά Χωριά SOS καταγράφουν συγκεκριμένες ανάγκες και απευθύνονται στο Ανόβερο, όπως έγινε το 2020, όταν διαπιστώθηκε μεγάλη έλλειψη κινητών τηλεφώνων και φορητών υπολογιστών. «Καταλαβαίνω ότι αυτά τα παιδιά δεν έχουν την απαραίτητη πρόσβαση σε μία τεχνολογία που θεωρείται αυτονόητη για τα δικά μας παιδιά» λέει η Ροζβίτα Τίλε. «Έβαλα λοιπόν αγγελία σε μία τοπική εφημερίδα, θέλοντας να συγκεντρώσω μεταχειρισμένα κινητά τηλέφωνα και laptops. Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη. Το πρόβλημα ήταν βέβαια η μεταφορά στην Ελλάδα. Αλλά ευτυχώς βρήκα μία ελληνική μεταφορική εταιρεία στη Φρανκφούρτη, που δήλωσε πρόθυμη να μεταφέρει δωρεάν όλες αυτές τις συσκευές στη Θεσσαλονίκη…»

Για τη φιλανθρωπική της δράση η Ροζβίτα Τίλε βραβεύθηκε φέτος με το Δαχτυλίδι της Τιμής της Ένωσης Ελληνογερμανικών Εταιρειών (VDGG). «Ήταν μία μεγάλη έκπληξη, δεν το περίμενα» μας λέει. «Αισθάνομαι μεγάλη χαρά, αλλά και ταπεινότητα γι’ αυτή τη βράβευση. Σίγουρα είναι και ένα κίνητρο για να συνεχίσω την προσπάθεια». Η ίδια έχει τέσσερα παιδιά και επιπλέον ένα ανάδοχο παιδί σε ελληνικό Χωριό SOS, ενώ συνεχώς διατηρεί και εμβαθύνει την ιδιαίτερη σχέση με την Ελλάδα. Πριν από 15 χρόνια βαπτίσθηκε χριστιανή ορθόδοξη, ενώ, εδώ και πολλά χρόνια, συμμετέχει σε ελληνική χορωδία στην πόλη του Μπράουνσβαϊγκ.

Οι δράσεις της VDGG

Η τελετή της απονομής έγινε το Σάββατο στην Κολωνία. Η Ενωση Ελληνογερμανικών Εταιρειών εστιάζει σε δράσεις που προάγουν την αλληλοκατανόηση ανάμεσα στις δύο χώρες, χωρίς συγκεκριμένο πολιτικό και ιδεολογικό πρόσημο. Πρόεδρος της Ένωσης είναι η δραστήρια βουλευτής των Πρασίνων Λίζα Μπάντουμ, η οποία δεν κατάφερε να παραστεί στην τελετή βράβευσης λόγω των έκτακτων πολιτικών εξελίξεων στο Βερολίνο. Με το Δαχτυλίδι της Τιμής είχαν βραβευθεί στο παρελθόν, μεταξύ άλλων, ο πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο καθηγητής Γεώργιος-Αλέξανδρος Μαγκάκης, ο δημοσιογράφος Κώστας Τσατσαρώνης και η ελληνική σύνταξη της Deutsche Welle.

Απολαυστική ήταν η μουσική επένδυση της βραδιάς από την Ρώνια Τοπαλίδου και τον Γιώργο Ευαγγέλου, δύο εξαιρετικούς μουσικούς και ερμηνευτές από την Κατερίνη, που ήρθαν στην Κολωνία «στα χρόνια της κρίσης», όπως μας λέει ο Γιώργος Ευαγγέλου. Με σοβαρές σπουδές στη μουσική, υπηρετούν ένα ευρύτατο ρεπορτόριο, με ιδιαίτερη αγάπη στο έντεχνο τραγούδι. Πάντως, τα τελευταία χρόνια ασχολούνται συστηματικά και με το ρεμπέτικο.

πηγή : D.W

29.11.2023