Γράφει η Μαριλένα Βότση
Η τρέχουσα εβδομάδα είναι αφιερωμένη στο θεσμό της Eurovision. Ένας θεσμός μουσικής ψυχαγωγίας, ο οποίος καθηλώνει κάθε άνοιξη εκατομμύρια θεατές διεθνώς, στους δείκτες της τηλεόρασής τους, με απώτερο σκοπό να απολαύσουν τον δημοφιλές διαγωνισμό.
Ο πρώτος ημιτελικός του 69ου διαγωνισμού της φετινής Eurovision, διεξήχθη στη Βασιλεία της Ελβετίας χθες στις 13 Μαΐου, ο δεύτερος θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη και ο μεγάλος τελικός το ερχόμενο Σάββατο. Οι λεγόμενες Βig Five (Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο) μαζί με τη διοργανώτρια χώρα, την Ελβετία δεν θα τις δούμε στους ημιτελικούς, καθότι έχουν ήδη προαχθεί στο τελικό. Οι Μεγάλες Πέντε, όπως ονομάζονται, συμβάλλουν οικονομικά περισσότερο από τα υπόλοιπα κράτη στην EBU, με αποτέλεσμα να αποκτούν άμεση πρόσβαση στη τελική φάση.
Όσον αφορά τον χθεσινό ημιτελικό, η Κύπρος, δυστυχώς, δεν κατάφερε να λάβει το εισιτήριο εισόδου για τον τελικό του Σαββάτου, παρότι ο ερμηνευτής της , Theo Evans, έδωσε τον κάλλιστο εαυτό του στη σκηνή. Η Πολωνία, η Ολλανδία και η Ισλανδία εντούτοις, είναι μερικές από τις χώρες του πρώτου ημιτελικού που ξεχώρισαν και κέρδισαν μία θέση για τον αναμενόμενο τελικό. Η Ολλανδία θεωρείτο φαβορί στα charts των τελευταίων ημερών, ενώ η Ισλανδία ήταν το outsider της βραδιάς.

Στο δεύτερο ημιτελικό της Πέμπτης θα κριθεί η Ελλάδα, η οποία ήδη έχει συγκεντρώσει θετικές κριτικές. Η Κλαυδία θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα με το τραγούδι “Αστερομάτα”, ερμηνεύοντας τον πόνο που προκαλεί ο ξεριζωμός, καθώς το τραγούδι αν και μη επισήμως αναφέρεται στη γενοκτονία των Ποντίων. Στη σκηνή θα δούμε, επίσης, στα χρώματα της γαλανόλευκης να σχηματίζεται η κλεμμένη Καρυάτιδα. Λόγω της απομάκρυνσή της από την Αθήνα στο Λονδίνο, η φιγούρα της συμβολίζει με μεταφορικό τρόπο την ξενιτιά και ταυτίζεται με τον πόνο της ξενιτιάς που βίωσαν οι πρόσφυγες του Πόντου. Θα δούμε το κάψιμο του φυσικού εδάφους και της γενικότερης χλωρίδας του Πόντου από τη φωτιά που έριξαν οι Τούρκοι, τον αποχωρισμό της μάνας πατρίδας, τη λησμονιά αναμνήσεων, το κόκκινο του αίματος της σφαγής, ενώ θα βιώσουμε με λυρισμό το αίσθημα του πένθους. Η σκηνική καθώς ερμηνευτική παρουσία θα είναι άκρως συγκινητική με εμβάθυνση στο συναίσθημα των στίχων.
Επιπροσθέτως, μία έκπληξη, η οποία θα υλοποιηθεί λίγα δευτερόλεπτα πριν τη λήξη του τραγουδιού έχει ως σκοπό να φέρει την κάθαρση, τη λύτρωση δηλαδή της ψυχής μετά τα δεινά, που θα έχουν προηγηθεί. Εκείνη τη στιγμή, ξαφνικά, θα σταματήσει η μουσική, θα σβήσουν εντελώς τα φώτα βυθίζοντας ολόκληρη τη σκηνή στη σιωπή και στο σκοτάδι. Μετά την παύση, αλλάζει ο ρυθμός, αλλάζει ο τόνος της μουσικής, μετατρέπεται το χρώμα της σκηνής σε λευκό, καθώς επίσης μεταβάλλεται η εμφάνιση της Κλαυδίας σε διαφορετική ενδυμασία, αναδεικνύοντας την ελπίδα, τη μεταμόρφωση, την αισιοδοξία και την αναγέννηση.
Κλείνοντας, όποια κι αν είναι η έκβαση στη νικητήρια λίστα, η Ελλάδα φέτος δεν θα περάσει στη λήθη. Ήρθε να ταράξει τα νερά. Ήρθε να μεταδώσει μηνύματα στο ευρύ κοινό αφήνοντας ανεξίτηλη τη μουσική της παρουσία στο χρονοντούλαπο του ευρωπαϊκού θεσμού.
Μαριλένα Βότση
14.5.2025