Πέρασε καιρός από την τελευταία μπύρα που ήπιαμε με τον Μιθριδάτη σε έναν κήπο, εκεί στα μέρη του, στη Γλυφάδα. Η αφορμή ήταν φυσικά η γνωριμία μας από κοντά, για μια συζήτηση – συνέντευξη σχετικά με το επερχόμενο βιβλίο μου, στο οποίο και ο ίδιος θα συμμετέχει με τις απόψεις του. Όπως είναι φυσικό, με έναν τέτοιο «τύπο», η κουβέντα τράβηξε στην άβυσσο και ξεκινήσαμε τα ουίσκι και τις φιλοσοφίες. Γιατί όχι, αφού μπορούμε! Είναι αλήθεια ότι τον παρακολουθώ καιρό. Χρόνια ολόκληρα, και πλέον δεν υπάρχει λόγος να το κρύβουμε. Και όχι μόνο τον παρακολουθώ, αλλά τον γουστάρω φουλ, λέμε. Και τι δεν έχει άλλωστε για να γουστάρεις! Άποψη για τα κοινωνικά δρώμενα ή την πολιτική: Check! Άποψη για τη ζωή και τα παράδοξα φαινόμενα της: Check! Εκρηκτικό, αιρετικό, επίκαιρο και ηλεκτρισμένο στίχο: Check! Μουσική διαδρομή που ελάχιστοι αγνοούν: Check! Χαβαλές και χιούμορ; Βάλε διπλό check εδώ για να είσαι μέσα! Για μένα, εκτός από τον απόλυτο “Κύρη” του Hip Hop σπιτιού, αποτελεί και έναν απόλυτα ολοκληρωμένο και προσγειωμένο άνθρωπο. Γεμάτος καλοσύνη (που ενίοτε «γειώνει» για τον εαυτό του), ρυθμό, ανθρωπιά, σκεπτικισμό και πολύ συναίσθημα. Πολλά από αυτά, μάλιστα, τα διακρίνεις και στα live του. Έχω πρόσφατα υπάρξει μάρτυρας σε ένα από τα τελευταία του.
Remember, remember the 5th of November. Η «γνωστή» άγνωστη απόπειρα του Guy Fawkes και των συνεργών του το 1605 να ανατινάξουν το αγγλικό κοινοβούλιο με εκρηκτικά (γνωστή ως Gunpowder Plot). Αργότερα, η φράση με όλη τη δύναμη και σημασία της χρησιμοποιήθηκε στο δημοφιλές κινηματογραφικό έργο «V for Vendetta», ως σύμβολο της επανάστασης, της μνήμης και της αντίστασης απέναντι σε ένα αυταρχικό καθεστώς. Μάλιστα, η ταινία επανέφερε την ευρύτερη κουλτούρα γύρω από τη μάσκα του Guy Fawkes, η οποία έγινε σύμβολο για πολλές κινήσεις διαμαρτυρίας και ομάδες χάκερ, όπως οι Anonymous. Γιατί τα αναφέρω όλα αυτά εδώ και ποια σχέση μπορεί να έχουν με τον «Μίθρα»; Ε, είναι απλό. Ο Μιθριδάτης, εκτός από ένας εκπληκτικός στιχουργός, μουσικός, ράπερ, είναι και ένας εξαιρετικός σχεδιαστής, σκιτσογράφος, εικονογράφος. Η πρόσοψη του «V for Vendetta» που βλέπετε εδώ, είναι δικό του δημιούργημα και προσωπικό δώρο για εμένα. Αξέχαστο και παράλληλα άχαστο, για όσους με γνωρίζουν καλά. Έτσι, διότι απλά πήγα στην έκθεση για να απολαύσω τα εκθέματα και τις δουλειές του. Να τα λέμε αυτά.
Πάμε τώρα σε ένα μικρό ταξίδι στον «κύριο Demi». Τι κομματάρα είναι πάλι αυτή! Από την «περιπτεράτζα» της Athens Con, στα μεθυστικά vibes της σύγχρονης και παράλληλα παραδοσιακής Hip Hop ιστορίας και ενέργειας. Ο «Darth Mith» το έκανε πάλι. Και δεν είναι η πρώτη φορά. Κάποια χρόνια νωρίτερα, συσπείρωσε ένα ολόκληρο έθνος (σκεπτόμενων, φυσικά) κάτω από το anthem πλέον «Για να μην τα χρωστάω». Και σκέψου, δεν χρωστάει τίποτα σε κανέναν ο τύπος! Σε μια εποχή που τα «ανθρώπινα δικαιώματα», τότε αλλά και σήμερα, δήθεν κατοχυρωμένα από τις εθνικές και υπερσυνταγματικές συνθήκες Ρώμης και Οβιέδο, βιώσαμε ανήκουστες και αναίσχυντες καταστάσεις (με την ευλογία των αλλεπάλληλων Κυβερνητικών ΚΥΑ), να στέλνουμε… μηνύματα μετακίνησης… για να πάμε μια επίσκεψη στην «φουκαριάρα» τη μάνα μας… Και παράλληλα να φοράμε τις μάσκες σαν εσώρουχα για να πάμε να φάμε ή να καπνίσουμε ή να διασκεδάσουμε στο φινάλε. Το «Για να μην μας χρωστάω» έγινε ένας μικρός ή και αντίστοιχος «ύμνος εις την ελευθερία», καθώς μας θύμισε με την απόλυτη οξύτητα των στίχων του φίλου μου ότι ο φασισμός και ο δεσποτισμός έρχεται σε πολλές συσκευασίες. Και τελευταία μάλιστα, με «φιλελεύθερη» ετικέτα και διάθεση. Τότε, οι κακές γλώσσες και κριτικές έσπευσαν να «φάνε» τον καλλιτέχνη μας. Σήμερα, έχουν τραπεί σε άτακτη φυγή, γεμάτες ντροπή για το τότε «προσκύνημα» τους. Έυγε στον δημιουργό λοιπόν – He stood, once again, the test of bloody time. Όπως και ο προαναφερόμενος κύριος Fawkes.
Ο Mr Demi είναι το νέο μουσικό παιδί του Μιθριδάτη. Οι στίχοι του προκαλούν και μας εγείρουν σε σκέψεις. Άλλωστε, το έχει δηλώσει και το έχω καταγράψει στο βιβλίο μου: «Η τέχνη οφείλει να προκαλεί… δεν είναι μόνο ψυχαγωγία! Αλλά και να ενοχληθείς… αγωγή ψυχής είναι!» Πόσοι σύγχρονοι καλλιτέχνες τα λένε αυτά; Να σας δώσω ένα χέρι και πέντε δάκτυλα, και είναι σίγουρο ότι θα σας είναι αρκετά, αγαπητοί αναγνώστες. Από σαχλές αγάπες, ανεκπλήρωτους μιξο-έρωτες, σκυλάδικα γεμάτα τετρημένα και αλκοόλ, Trap γεμάτη «γκάνια» και δήθεν πολυεστερική εφηβική αλητεία, έχουμε γεμίσει. Το νόημα λείπει, ή μάλλον, εκλίπει ολοένα και περισσότερο. Όχι όμως στον Mr. Demi. Εκεί, αναδύεται ισχυρό και συμπυκνωμένο. Χλιαρότητα, κενότητα, γκριζότητα, χοικότητα – η αυτού εξοχότητα, για να κάνω και εγώ μια ρίμα, όλα εδώ, παρουσιάζονται με τον γνωστό έντεχνο τρόπο του Hip Hop ποιητή μας. Λέει σε ένα στίχο: «Μιλώντας για αυγά, είσαι σοκολατένιο, κούφιο και εφήμερο, μα απέξω δείχνει σένιο». Και λίγο πιο κάτω: «Ούτε αουτσάιντερ, ούτε φαβορί, το μόνο “ημί” που δέχομαι είναι σε σκουμπρί – και εσύ αναμονή, με μπλούζα “Che la Vie”, vis a vis μες στο κλουβί με την TV να τιτιβί….» Δεν τα ζούμε άλλωστε; Βρε τα ζούμε, και τα γνωρίζουμε, και δυστυχώς, πολλά από αυτά τα γουστάρουμε κιόλας. Υπάρχει κάποια πιθανότητα να αλλάξουμε; Ίσως, θαύματα γίνονται και στις μέρες μας. Άλλωστε, είμαστε ένα βήμα πριν από τον πάτο του βυθού. Μέχρι τότε ωστόσο, ας μπούμε όλοι μέσα στο ανυπέρβλητο ρεφραίν και ας τραγουδήσουμε με χαρά την νεοελληνική τραγωδία μας. Κι ύστερα, βαθιά ανάσα προς την επιφάνεια.
«Mr Demi – ναι ο Mr. Demi με κοντό το λουρί, απορεί στη γραμμή. Mr Demi, σπιθαμή διαδρομή, άλλη μια προσμονή που εκκρεμεί!» Δικό σας…
Ο Μιθριδάτης, λοιπόν, ανανεωμένος, επίκαιρος και έτοιμος, να «σφυρηλατήσει Excalibur πάνω στην μπασογραμμή», τα έβαλε όλα μέσα σε ορισμένες φράσεις. Νιώθω ελπίδα και χαρά, δεν το κρύβω, βρε. Ναι, διότι υπάρχουν φωνές γύρω μου, όχι πολλές, είπαμε, φτάνει ένα χέρι και πέντε δάκτυλα. Ο Μιθριδάτης είναι, ωστόσο, για εμένα το μεσαίο, το οποίο και ενίοτε χρειάζεται να σηκώνεται προς τα πάνω ενάντια στα σαθρά συστήματα των ζοφερών ημερών που βιώνουμε. Εύγε!
Από κάτω, ακολουθεί ο σύνδεσμος για να απολαύσετε τραγούδι και βίντεο. Μέχρι τότε, να γελάτε και, παρακαλώ θερμά . . . να μην είστε μέτριοι.
https://youtu.be/Sl03aYXdGb8?si=a5n46ghTtDn0qOiC
Σταμάτης Γαλάνης, 28/03/2025