Η ΕΕ προτρέπει άμεσες ανθρωπιστικές παύσεις για να καταστεί δυνατός ο εμβολιασμός όλων των παιδιών στη Γάζα κατά του ιού της πολιομυελίτιδας. Η Λωρίδα της Γάζας είναι απαλλαγμένη από πολιομυελίτιδα τα τελευταία 25 χρόνια. Είναι ανησυχητικό ότι εντοπίστηκε ιός πολιομυελίτιδας και ότι το πρώτο κρούσμα επιβεβαιώθηκε και πάλι εκεί τον Ιούλιο που έπληξε παιδιά. Πρέπει να αποφευχθεί μια επιδημία σε έναν πληθυσμό που έχει ήδη αποδυναμωθεί από μάχες και εκτοπισμούς πάνω από 10 μήνες, υποσιτισμό, έλλειψη βασικών υπηρεσιών υγείας και άθλιες συνθήκες υγιεινής, καθώς και περαιτέρω εξάπλωση διεθνώς.
Η ΕΕ συμμερίζεται την έκκληση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας για άμεσες ανθρωπιστικές παύσεις στη Γάζα ώστε να καταστεί δυνατή η πραγματοποίηση της εκστρατείας εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας. Δύο γύροι της εκστρατείας αναμένεται να αναπτυχθούν στο Στριπ τις επόμενες εβδομάδες σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τη UNICEF, παρέχοντας δύο σταγόνες νέου από του στόματος εμβολίου πολιομυελίτιδας τύπου 2 σε περισσότερα από 640.000 παιδιά κάτω των δέκα ετών. Η ΕΕ χαιρετίζει την παράδοση περισσότερων από 1,2 εκατομμυρίων εμβολίων πολιομυελίτιδας από του στόματος καθώς και τη συνεργασία του Ισραήλ για την παράδοση των εμβολίων στη Γάζα και υπογραμμίζει τη σημασία της περαιτέρω συνεργασίας όλων των πλευρών με τον ΠΟΥ, την UNRWA και τη UNICEF για τη διεξαγωγή του εμβολιασμού. Η δέσμευση για τις ανθρωπιστικές παύσεις από όλα τα μέρη θα είναι ζωτικής σημασίας για να επιτραπεί η επιτυχής και έγκαιρη υλοποίηση αυτών των επειγουσών εκστρατειών. Η προστασία των εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης και των εργαζομένων τους και η διασφάλιση της ασφαλούς πρόσβασης των παιδιών και των οικογενειών στους χώρους εμβολιασμού θα είναι απαραίτητη για τον σκοπό αυτό.
Η ΕΕ επανέλαβε επανειλημμένα την ανησυχία της για την καταστροφική κατάσταση στη Γάζα και υποστήριξε τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση όλων των ομήρων. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της είναι από κοινού ο μεγαλύτερος χορηγός ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Η ΕΕ παραμένει πλήρως προσηλωμένη στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και υποστήριξης στους Παλαιστίνιους που επλήγησαν από τον πόλεμο στη Γάζα, μεταξύ άλλων μέσω της συνέχισης των επιχειρήσεων της EU Humanitarian Air Bridge, της αυξημένης χρηματοδότησης για την υποστήριξη εγκαταστάσεων υγείας και βοήθειας μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ καθώς και ανθρωπιστικής βοήθειας παραγόντων –τόσο οι υπηρεσίες του ΟΗΕ όσο και οι ΜΚΟ– επί τόπου.
29.8.2024