Με εξαιρετική επιτυχία και παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 11 Μαΐου, στο πλαίσιο της 21ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, η παρουσίαση του νέου βιβλίου του ομότιμου καθηγητή και πολιτικού Γιάννη Τσεκούρα, με τίτλο «Π.Α.Κ. – ΠΑ.ΣΟ.Κ.: Βιώματα – Αναμνήσεις – Αποτίμηση / Ματιές στο Αύριο».
Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα «Θεοδωράκης» στο Περίπτερο 13 της ΔΕΒΘ και τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι του επιχειρηματικού, πολιτικού και πνευματικού κόσμου της Θεσσαλονίκης, ανάμεσά τους και η βουλεύτρια Κατερίνα Νοτοπούλου.
Τον χαιρετισμό της εκδήλωσης απηύθυνε ο εκδότης του βιβλίου, Ανδρέας Γερμανός, ενώ ο καθηγητής Οικονομικών Επιστημών και μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του ΑΠΘ, Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, χαρακτήρισε το έργο «πολύτιμο αυτοβιογραφικό και ιστορικό τεκμήριο», υπογραμμίζοντας τη συμβολή του στη δημόσια συζήτηση για το μέλλον της χώρας.
Στην παρουσίαση συμμετείχαν επίσης ο επιχειρηματίας Αθανάσιος (Σάκης) Παπαπαναγιώτου και ο τραπεζίτης Χριστόδουλος Αντωνιάδης, οι οποίοι μοιράστηκαν προσωπικές μνήμες και ανέδειξαν τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο συγγραφέας, ιδιαίτερα κατά τη δεκαετία του 1980, όταν βρέθηκε στο επίκεντρο πολιτικών παρεξηγήσεων και στοχοποιήσεων.
Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Σταύρος Τζίμας, ο οποίος μετέφερε το δικό του προσωπικό βίωμα από εκείνη την εποχή, χαρακτηρίζοντας το βιβλίο ως «ένα σπουδαίο ντοκουμέντο μνήμης και πολιτικής μαρτυρίας».
Ο ίδιος ο Γιάννης Τσεκούρας, σε μια φορτισμένη και προσωπική ομιλία, μίλησε για τη διαδρομή του από την ίδρυση και δράση του ΠΑΚ, τη στενή του σχέση με τον Ανδρέα Παπανδρέου, τις εντάσεις και εσωτερικές συγκρούσεις στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και την επανενεργοποίησή του στο κόμμα κατά την περίοδο του Κώστα Σημίτη.
Ξεχωριστή έμφαση έδωσε στο «ρεαλιστικό-ουτοπικό» του όραμα για το αύριο, προτείνοντας ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης βασισμένο στην άμεση δημοκρατία και την ψηφιακή συμμετοχή των πολιτών, κατά το πρότυπο των ελβετικών δημοψηφισμάτων. Υποστήριξε πως η πολιτική εξουσία πρέπει να επιστρέψει στους πολίτες, επικαλούμενος τη ρήση του Ζαν-Ζακ Ρουσσώ: «Λαός που αναθέτει τις εξουσίες του στους αντιπροσώπους του δεν είναι λαός ελεύθερος».
Παράλληλα, άσκησε κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επισημαίνοντας πως η ταύτιση του πολιτικού φιλελευθερισμού με τον οικονομικό συνέβαλε στη δημιουργία ανισοτήτων και κρίσεων που απειλούν τη δημοκρατία.
Η εκδήλωση έκλεισε με ζωηρό διάλογο και ανταλλαγή απόψεων, αναδεικνύοντας το βιβλίο ως ένα πολύτιμο ιστορικό και πολιτικό τεκμήριο, αλλά και ως αφετηρία για έναν ευρύτερο προβληματισμό για την πορεία της δημοκρατίας στην Ελλάδα.