Συμβούλιο Εταιρικής Σχέσης ΕΕ-Αρμενίας, 13 Φεβρουαρίου 2024

Κύρια αποτελέσματα

Το  Συμβούλιο Εταιρικής Σχέσης ΕΕ-Αρμενίας  συνεδρίασε για πέμπτη φορά στις Βρυξέλλες στις 13 Φεβρουαρίου 2024. Προήδρευσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, κ. Josep Borrell , ενώ η αρμενική αντιπροσωπεία είχε επικεφαλής τον Υπουργό Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Αρμενίας, κ. Ararat Mirzoyan . Παρευρέθηκε επίσης ο κ. Gert Jan Koopman, Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκής Γειτονίας και Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε το αμοιβαίο ενδιαφέρον και η δέσμευση της ΕΕ και της Αρμενίας να ενισχύσουν και να εμβαθύνουν τις σχέσεις τους βασισμένες σε κοινές αξίες. Για το σκοπό αυτό, συμφώνησαν να ξεκινήσουν εργασίες για ένα νέο θεματολόγιο εταιρικής σχέσης ΕΕ-Αρμενίας , καθορίζοντας πιο φιλόδοξες κοινές προτεραιότητες για συνεργασία σε όλες τις διαστάσεις.

Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής
πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας Josep Borrell
και ο αρμένιος υπουργός Εξωτερικών Ararat Mirzoyan

Η ΕΕ και η Αρμενία επανεξέτασαν την εφαρμογή της Συνολικής και Ενισχυμένης Συμφωνίας Εταιρικής Σχέσης ΕΕ-Αρμενίας και χαιρέτησαν την πρόοδο που σημειώθηκε όπως περιγράφεται στην πρόσφατα δημοσιευμένη Έκθεση υλοποίησης της εταιρικής σχέσης . Στη συνέχεια, το Συμβούλιο Εταιρικής Σχέσης συζήτησε τον πολιτικό διάλογο και τη μεταρρύθμιση , τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα, την οικονομική, εμπορική και τομεακή συνεργασία , καθώς και τη μετανάστευση , την κινητικότητα και τις προοπτικές έναρξης διαλόγου για την ελευθέρωση των θεωρήσεων .

Τέλος, οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν απόψεις για περιφερειακά θέματα και εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας . Με την ευκαιρία αυτή, η ΕΕ ανακοίνωσε επίσης πρόσθετη ανθρωπιστική βοήθεια 5,5 εκατομμυρίων ευρώ για την υποστήριξη των εκτοπισμένων Αρμενίων του Καραμπάχ. Τα μέρη τόνισαν την απόλυτη ανάγκη εγκαθίδρυσης βιώσιμης ειρήνης και σταθερότητας στον Νότιο Καύκασο.

13.2.2024